Lax??
Får man äta lax när man är gravid? Ska bjuda kompisar på middag ikväll.....mamman i familjen är gravid. Jag har tagit fram laxkotletter ur frysen, tror de kommer från Dalälven.
Får man äta lax när man är gravid? Ska bjuda kompisar på middag ikväll.....mamman i familjen är gravid. Jag har tagit fram laxkotletter ur frysen, tror de kommer från Dalälven.
jepp, det får man, men man ska inte äta det för ofta har jag för mig.
Tror de e okej me lax bara den inte e rökt, kolla på livsmedelsverket.se så får du veta mer exakt. :)
Bra, då ska jag bjuda på det. De är inte rökta!! Tack för hjälpen!!
Jag jobbar i fiskdisk och har svarat på denna fråga tusen gånger! Precis som alla här säger är det helt okej att äta lax, och ALL ANNAN ODLAD FISK. Det finns inget rekommendation "bara en gång i månaden" eller liknande....den fisk du ska undvika är insjöfisk, och även exempelvis tonfisk, hälleflundra, svärdfisk osv.
Det är VISST okej att äta rökt lax, så länge den inte är vacuumförpackad. Däremot skall GRAVAD lax i alla formerundvikas, då den är rå. Köper du rökt lax över disk eller röker den själv är det helt okej att äta den.
nej celinda du misstar dej lite...
kallrökt lax är den som bör undvikas - eftersom det kan förekomma bakterietillväxt...
gravad är helt OK om den är nygravad (och självklart ska den varit fryst minst 3 dygn - men det gäller för alla, gravida eller inte, pga parasiter)
varmrökt är helt OK om den är nyrökt
Jaså? Jaa, jag är ingen hälsoexpert...Trodde det var precis tvärtom, faktiskt. Kan ha varit helt fel av mig!
(dock åt jag kallrökt larre under min graviditet som vi själva skivade upp, alltså inte vaccad från disken, och min sessa tog ingen skada....men det är klart, det är inte ens säkert att gravida som röker orsakar synliga åkommor på sina ungar så...)
Men Kock-Johanna vet säkert vad hon pratar om!
Från Livsmedelsverkets hemsida:
"Fisk är rik på protein, värdefulla vitaminer och spårelement och är därför nyttig mat. Fisk är således en viktig del av vår kost. Konsumtion av fet fisk som sill, strömming, lax och makrill är speciellt betydelsefull för folkhälsan, eftersom sådan fisk innehåller fleromättade fettsyror som kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Livsmedelsverket anser därför att svensken i gemen bör öka sin konsumtion av fisk.
Fisk från vissa områden kan dock innehålla förhållandevis höga halter av t ex kvicksilver (metylkvicksilver), organiska miljöföroreningar (DDT, PCB, dioxiner m fl) eller radioaktivt cesium. I vissa fall har förtäring av fisk också orsakat matförgiftningar på grund av dålig hantering, och Listeria-bakterier har ett flertal gånger hittats främst i vacuumförpackad rökt och gravad fisk. Större delen av den fisk som konsumeras innehåller dock mycket låga halter av föroreningar och hanteras på ett tillfredsställande sätt. För fisk gäller grundregeln - precis som för annan mat - att man bör äta varierat och undvika ett ensidig konsumtion av ett enda livsmedel."
Jag hade ju faktiskt lite rätt också.....I mitten på andra stycket!!!
just det - vaccad!
precis det jag skrev om - hemgjord gravad är helt OK och pinfärsk varmrökt
kallrökt har i princip alltid varit vakumförpackad - även om man köper skivad vid fiskbilen...