• Väntarochlängtar

    JULGODIS- lämna ditt "favvo"recept här! :-)

    Julen närmar sig med stormsteg och på jul är det ju många onyttigheter som vi ska trycka i oss bla julgodis Ha du något bra recept så dela gärna med dig här...
    Det kan vara gott att äta själv-men också roligt att ge bort i julklapp!

  • Svar på tråden JULGODIS- lämna ditt "favvo"recept här! :-)
  • Väntarochlängtar

    De här recepten fick jag ihop förra året med hjälp av alla FL:are..

    HÄR KOMMER ALLA RECEPT SAMLADE... GOD JUL!!
    Vitchoklad med polkagrisar
    Smält vit choklad i vattenbad och blanda i krossade polkagrisar. (Dosera efter smak) Klicka ut på bakplåtspapper och kyl. MUMS!

    Äppelmarmeladgodis

    3 kg äpplen
    2 dl äppelcider

    5 dl socker / liter puré

    Skölj och dela äpplena till mindre bitar och lägg dom i en stor kastrull. Häll i äppelcidern och koka under lock en bra stund tills allt blivit mosig, hjälp till med en träsked.
    Passera moset genom en sil, mät upp hur mycket det blev och tillsätt rätt mängd socker.

    Koka massan till den blir riktigt tjock en aning mörk. Häll en klick på ett tefat och ställ i kylen någon minut. Blev det stelt är det klart...annars fortsätter du kokandet.
    Täck en form med bakplåtspapper och bred ut smeten jämnt i den. Låt den stelna. Skär i små kuber och rulla i strösocker. Mums! Eller skippa strösockret och ät kuberna på en ostbricka.

    Mormors fudge

    3 dl socker
    3 msk smör
    2 dl grädde
    1 msk vaniljsocker
    2 msk kakao

    Blanda allt i en tjockbottnad kastrull och koka till kulprov.

    Matildas fudge (detta är mitt favvorecept)

    1 dl sirap
    3 dl socker
    2 dl grädde
    3 msk kakao
    1 msk vaniljsocker
    2 msk smör

    Häll allt utom smör och vaniljsocker i en kastrull. Koka upp och låt koka till kulprov. Häll ner vaniljsocker och smör.
    Ta plattan från värmen och rör om häftigt. Häll ut smeten på bakplåtspapper.

    Mums!!!

    Limekola

    100gr smör
    2 dl grädde
    3 dl socker
    1 dl ljus sirap
    1 tsk vaniljsocker
    rivet skal från 2 limefrukter

    Smält smöret i en kastrull. Häll i allt utom limen. Rör väl. Koka utan lock. 15 minuter om du har en smal kastrull, 30 minuter om du har en vid kastrull. (eller till kulprov)
    Häll ner limen och koka 2 minuter.

    Marknadsgodis

    6 dl mjöl
    5 dl socker
    4 dl florsocker
    1 dl kakao
    125 gr kokosfett
    1,75 dl vatten
    100 gr margarin

    Blanda socker, vatten, koksfett och margarin i en kastrull och värm till allt är smält. Blanda det andra i en bunke och häll sedan över sockerlagen. Blanda väl och häll i lite långpanna. Låt stelna svalt och skär i bitar.

    Chokladkola II

    100gr smör
    3 msk kakao
    3½ dl socker
    1 msk vaniljsocker
    1 dl sirap
    2 dl grädde

    Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Häll ner resten och rör om väl. Koka utan lock på svag värme, men det måste koka. Kolan är klar vid kulprov.

    Chokladkola

    4 dl mjölk
    2 dl grädde
    2½ dl strösocker
    200 gr glukos
    40 gr smör
    60 gr mörk choklad

    Hacka choklad och lägg alla ingredienser i en rymlig kastrull. Koka till smeten är 118 grader. ( Eller till kulprov.) Häll upp i smörad form och låt stelna. Skär i bitar och slå in i smörpapper.

    marsipanstubbe: kavla ut mandelmassa ganska tjockt, lägg i en sträng nougat. Rulla ihop och pensla tjockt med smält blockchoklad på. Ser precis ut som en bit trädgren! Kyl och skär sedan halvcmtjocka skivor.

    Brända mandlar.

    Skålla mandlar, vänd dem i äggvita och sen i florsocker.

    Skjuts in i ugnen 100grader i ca 30 min, de ska få lite färg.

    Mmmmmmm........

    Kaffegodis
    blanda mandelmassa eller marsipan med kaffepulver, rulla massan till små kulor som ni sen doppar i någon form av smält choklad.
    Jag brukar blanda o ta en del med mörkchoklad en del med ljus. När de stelnat lite brukar jag ringla över ljuschoklad på de mörka o mörk på de ljusa... Enkelt men gôôr gôtt!

    Mozartkulor!
    kavla ut marsipan, dela i rutor, lägg en bit nougat på varje ruta och "vik" varje ruta till en liten boll. doppa i smält choklad. det är väl som anncas stubbe typ, fast i kulform. det är SÅ gott *vill ha jul nu*

    Segt risgodis.ca 60 bitar300 g marshmallows75 g smör/margarin3 ½ dl kokosflingor6 dl rice crispies1 ½ dl salta nötter.Smält smöret i en kastrull, rör i marshmallows och smält på medelvärme.Ta kastrullen av plattan och rör ner övriga ingredienser.Häll upp i en liten bakplåtsklädd långpanna. Plattra till massan och låt svalan, skär sedan i rutor.
    Glöggtryffel !!!

    kulor:
    1 dl vispgrädde
    400 g blockchoklad (gärna mörk)
    1 ½ dl glögg (gärna starkvins glögg, blir godast då :)
    2 msk smör
    1 ½ dl russin

    glasyr:
    100 g blockchoklad (gärna mörk)
    50 g finhackad mandel

    Lägg russinen i 1 dl glögg, låt stå.
    Koka upp grädden och smält chokladen i grädden. Ta från värmen och rör i smöret. Tillsätt russinblandningen och resten av glöggen. Låt svalna. Rulla kulor och glasera i smällt blockchoklad blandad med mandeln. Förvara svalt.

    Röda juläpplen

    5 små äpplen
    3 dl strösocker
    1 1/4 dl vatten
    ½ smk glykos
    röd karamellfärg
    Tunna grillpinnar/blomsterpinnar
    Börja med att polera äpplena och ta bort skaften och även lite av blomman i botten. Lös socker i glykos och vatten i en tjockbottnad kastrull. Koka sockerlagen på kraftig värme och testa när den är klar genom att sätta ner en sticka i lagen. Blir den glasartad och fast är den färdig. Tillsätt hushållsfärg och rör om. Stick ner pinnarna i äpplena och doppa dom i lagen. Snurra lite på dom så att överflödig lag droppar ner i kastrullen. Låt de svalna stående på en tallrik.

    Tryffel
    1 ½ dl vispgrädde
    100 gr smör
    250 gr mörk choklad
    2 msk farinsocker
    1 msk vaniljsocker
    1 msk strösocker
    1 krm kardemumma
    Koka upp vispgrädde och smör i en kastrull. Bryt chokladen i mindre bitar och tillsätt detta och övriga ingredienser och rör om till chokladen har smält. Låt detta kallna i kylskåp i en dryg timma för att sedan spritsa ut i knäckformar. Förvara svalt. Du kan även sikta över lite kakao alternativt vanlig oboy.

    Marsipangodis
    250 gr mjuk nougat
    250 gr mandelmassa
    200 gr mörk blockchoklad
    Dela nougaten i 30 lika stora bitar och forma de försiktigt till kulor. Kavla ut mandelmassan och dela i 30 bitar, de ska kavlas ut så pass mycket att de täcker nougatbollarna. Smält blockchokladen i vattenbad. Rulla under tiden mandelmassan runt nougatkulorna. Doppa sedan i chokladen och låt stelna på en bricka klädd med bakplåtspapper. Förvara svalt.

    Knäck
    tid ca 2 tim för ca 60 st behövs
    1½ dl socker
    1½ dl vispgrädde
    1½ dl ljus sirap
    2 msk smör
    1 dl skållad, hackad mandel
    Blanda smör, socker, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull. Låt den sjuda på svag värme i 1 - 1½ tim och rör då och då. Testa med kulprovet enligt ovan. Tillsätt då mandeln och slå upp på formar för att svalna. Kan gärna ställas kallt.

    Knäck i mikro
    tid ca 15 min för 40 st
    1 dl vispgrädde
    1 dl strösocker
    1 dl sirap
    3 msk skållad, hackad mandel
    Blanda grädde, socker och sirap i ett kärl som har höga kanter och tål mikro. Sätt mikron på full effekt i 8 minuter och gör kulprovet. Rör ner mandeln och fyll formarna.

    Gräddkola
    3 dl vispgrädde
    ½ dl ljus sirap
    3 dl socker
    Blanda allting i en tjockbottnad kastrull och koka tills den håller för kulprovet. Kan röra sig om en timma. Häll ut på bakplåtspapper och låt massan stelna. Skär i lagom stora bitar och förvara svalt.

    Chokladkola
    3 msk kakao
    2 dl socker
    2 dl ljus sirap
    3 dl grädde
    Blanda ingredienserna i en tjockbottnad kastrull och koka upp det för att sedan låta den koka på svag värme till kulprovet är bra. Häll upp i en bakplåtspappersklädd form och skär den när den har svalnat i lagom stora bitar.

    Mockakola
    3 dl vispgrädde
    ½ dl ljus sirap
    3 dl socker
    2 ½ msk snabbkaffe
    Blanda allting i en tjockbottnad kastrull och koka tills den håller för kulprovet. Kan röra sig om en timma. Häll ut på bakplåtspapper och låt massan stelna. Skär i lagom stora bitar och förvara svalt.

    Vaniljkola
    2 dl vispgrädde
    3 dl strösocker
    2 msk vaniljsocker
    1 dl ljus sirap
    2 msk glykos
    100 gr smör
    Smält smöret i en stor kastrull. Tillsätt alla övriga ingredienser. Koka till kulprovet är bra. Rör dock inte för mycket i kastrullen. Häll upp på bakplåtar klädda med bakplåtspapper och låt svalna. Klipp sedan i önskad storlek och rulla in i smörpapper. Förvara torrt och svalt.

    Kola i mikro
    50 gr smör eller margarin
    1 dl vetemjöl
    1 msk kakao
    1 dryg dl strösocker
    3/4 dl ljus sirap
    Blanda allting i en form med höga kanter som tål mikro. Sätt mikron på full effekt i 1 min. Tag ut formen och rör om ordentligt. Sätt in på full effekt ytterligare 4 - 5 min. Kontrollera med kulprovet. Häll ut smeten på bakplåtspapper och skär sedan när kolan har svalnat, i fyrkanter.

    Fudge
    5 dl mjölk
    50 gr smör
    1 tsk salt
    2 msk vaniljsocker
    1½ dl kakao
    8 dl socker
    Blanda mjölk, socker, salt och kakao i en stor tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt det koka kraftigt med omrörning till den håller för kulprovet. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smör och vaniljsocker. Rör ordentligt, gärna vispa, till smeten har svalnat och även tjocknat en smula. Häll upp i en bakplåtspappersklädd form och låt det stelna. När den sedan är kall så skär Du upp lagom stora bitar som sedan ska förvaras kallt.

    Chokladtoppar
    ca 30 st
    200 g mörk blockchoklad
    100 g hackade valnötter
    2 dl russin
    4 msk konjak
    Smält chokladen i vattenbad eller
    mikrovågsugn på låg effekt. Blanda
    i övriga ingredienser och
    klicka ut på smörpapper.

    Kolaknäck
    3 dl vispgrädde
    1 dl socker
    1 dl ljus sirap
    1 tsk vaniljsocker
    100 g hackade nötter eller mandel
    Blanda alla ingredienser utom nötterna och koka tills det tjocknar, i 20-25 minuter. Droppa lite kolasmet i kallt vatten. Om den går att rulla till en liten kula är smeten klar. Blanda i nötter eller mandel och häll upp i knäckformar.
    Förvaras svalt i burk.

    Lättgjord chokladkonfekt
    ca 20 st
    200 g vit blockchoklad
    2 dl Cornflakes
    Smält chokladen i vattenbad eller i mikrovågs-ugn på låg effekt. Blanda i Cornflakes och klicka ut på smörpapper.

    Krokantbollar (ca 30 st)
    1 dl socker, 1 påse hackade hasselnötskärnor (35 gr) eller nötter, 250 gr mjuk nougat, 2 msk konjak eller 1 krm konjaksarom, 75 gr mörk blockchoklad.
    Till garnering: 100 gr mörk blockchoklad
    Smält sockret under omrörning i en stekpanna. Tillsätt nötterna och häll sedan upp smeten (krokanten) på en plåt. Låt den kallna och stöt den sedan fint i en mortel. Smält nougaten på svag värme och tillsätt krokanten och ev konjak/konjaksarom samt finhackad mörk choklad. Forma smeten till små bollar.
    Bryt chokladen till garneringen i små bitar i en skål och smält den i vattenbad eller på full effekt i mikrovågsugn 30-60 sekunder. Doppa ena halvan på bollarna i chokladen och låt stelna. Bollarna bör förvaras kallt!

    Jordnötsbräck

    Ingredienser
    220 g osaltade jordnötter (alt 225 g med skal)
    400 g strösocker
    1 msk osaltat smör (ev mjölkfritt)
    ½ tsk bikarbonat

    Gör så här:
    Om du använder dig av oskalade jordnötter: börja med att skala dem.
    Häll sockret i en stekpanna, lika stor som största plattan på spisen.
    Sätt plattan på medelvärme. Låt sockret smälta långsamt utan omrörning. Tillsätt smör och bikarbonat under omrörning och till sist nötterna.
    Häll ut massan i en oljad långpanna. Låt kallna och bryt sedan i mindre bitar.

    Lättgjord chokladgodis
    ca 75 st
    1 blockchokladkaka ljus, eller mörk som ger mest smak
    2 dl hasselnötter eller mandel
    2 dl russin
    Smält blockchokladen i micron eller över vattenbad
    hacka nötterna och russin lite lätt
    blanda alltsammans och klicka ut på plåt,
    låt stelna och förvara i kylen
    variera med att istället blanda smält choklad med cornflakes.

    Mintkyssar
    4 dl Florsocker
    1 dl Vatten
    1 tsk Ättikssprit
    50 g mörk Blockchoklad
    10 droppar Pepparmyntsolja
    lite Matolja

    Så här gör du:
    1. Häll florsockret, vattnet och ättikspriten i en kastrull
    och låt koka på ganska hög värme i 10 minuter.
    Rör om lite då och då.

    2. Droppa en droppe av blandningen i vatten. Fånga upp
    droppen och dra isär den.
    Blir det en tråd, är massan färdig.

    3. Häll upp massan i en oljad rostfri skål och låt den
    svalna lite.

    4. Tillsätt nu pepparmyntsoljan under omrörning och ställ
    sedan skålen i en kastrull där vatten kokar.
    Rör om tills massan tjocknar

    5. Spritsa ut massan i duttar. Stora som femkronor, på
    ett smörpapper och låt dem stelna.

    6. Smält blockchokladen i ett vattenbad.

    7. Gör en liten strut av smörpapper med ett litet hål i
    botten.

    Häll blockchokladen i pappersstruten och dutta ut en
    liten klick mitt på varje mintkyss.

    Tips! Om du inte har en spritspåse kan du istället
    använda en fryspåse av plast som du klipper av en liten
    bit av det ena hörnet på.

    Nötbräck
    200 g mörk eller vit Blockchoklad
    100 g Hasselnötter.

    Så här gör du:
    1. Smält chokladen i vattenbad

    2. Tillsätt nötter och rör om.

    3. Häll ut blandningen på ett smörpapper, med hjälp av
    en slickepott, och låt den stelna.

    4. Bryt chokladen i bitar och lägg upp på ett fat.

    Tips! Blanda gärna i lite russin.

    Choklad krisp

    200 g mörk eller ljus Blockchoklad
    2-3 dl Cornflakes

    Så här gör du:

    1. Smält chokladen i vattenbad

    2. Tillsätt Cornflakes och rör om.

    3. Häll ut blandningen på ett smörpapper, med hjälp av
    en slickepott, och låt den stelna.

    4. Bryt i bitar och lägg upp på ett fat.

    Tips! Blanda gärna i lite russin.

    Dajminspirarad 5 minuters kola
    3 tsk Kakao
    3 msk Vetemjöl
    2 dl Strösocker
    75 g Smör eller margarin
    3 msk ljus Sirap

    (1 dl grovt hackade nötter) inte nödvändigt - blir gott utan

    Så här gör du:
    1. Hacka nötterna.

    2. Blanda alla ingredienserna utom blockchokladen i en
    tjockbottnad kastrull, och låt allt koka i 5 minuter under
    omrörning.

    3. Häll upp smeten på ett välsmort fat, eller på
    smörpapper.

    4. Låt smeten stelna, och skär sedan ut fyrkantiga
    eller avlånga bitar.

    5. Smält chokladen i vattenbad och doppa bitarna i
    den, eller pensla ?dajmen? med choklad.

    Dajm
    100g skållad hackad mandel
    4 dl socker
    250 g blockchoklad
    1 msk smör

    Hacka mandeln ganska fint. Smörj en plåt.
    Slå sockret i en stekpanna. Låt det smälta, medan du rör då och då. Så småningom blir sockret ljusbrunt och flytande, utan klimpar. Lägg då i mandeln. Slå sockermassan (som kallas nougat) på plåten. Låt den svalna i 5 minuter.
    Skär den i avlånga fyrkanter på ca 2x3 cm. Låt nougaten fortsätta kalna. Efter en ca 30 min kan du bryta isär bitarna.
    Smält chokladen tillsammans med en msk smör.
    Lägg i en bit nougat i taget och tag upp den med hjälp av en gaffel.
    Låt stelna på smörpapper.

    Jordnöts&chokladkakor

    1½ dl socker
    1½ dl sirap
    8 dl cornflakes
    200 gr crunchy jordnötssmör
    200 gr Marabou mörk

    Koka ihop socker och sirap.
    Krossa flakesen ganska fint och blanda med jordnötssmöret.
    Häll över sockerblandningen och rör ordentligt.
    Bred ut på en skärbräda (ska vara knappt 1 cm tjockt).
    Smält chokladen och bred över, gör mänster med gaffel.
    Låt stelna och skär i bitar.

    Detta är den godaste kakan/godiset jag vet...

    Små knäck-pannacottas, 4 portioner

    5 dl Matlagningsgrädde
    11/2 dl gelésocker multi
    1 tsk vaniljsocker
    100 g daim eller knäck

    Värm grädden och rör ner socker och vaniljsocker. Häll upp i formar och kyl i 1 timme. Toppa med hackad daim eller knäck.
    ................................... ................................... ......................

    Tomteknäck 75 stycken

    En knäck som doftar saffran och apelsin brukar falla även den kräsnaste godisgris på läppen.

    3 dl strösocker
    100 g Svenskt Smör
    1 dl Vispgrädde
    1 paket saffran
    1 krm salt
    75 g mandel
    50 g apelsinskal, syltat, hackat

    Skålla, skala och hacka mandeln. Lägg alla ingredienser utom mandel och apelsin i en tjockbottnad gryta. Låt bubbelkoka cirka 20 minuter. Gör sedan kulprov. Tillsätt mandel och apelsin. Fyll formarna och ställ kallt.
    ................................... ................................... ........................

    Vit chokladtryffel ca 30 kulor

    200 g vit blockchoklad
    1 dl Vispgrädde
    ca 1 droppe pepparmintolja
    1 msk florsocker
    1 msk vaniljsocker

    Hacka blockchokladen. Koka upp grädden. Låt koka ca 1 min.
    Ta kastrullen från värmen. Rör ner chokladen så att den blandas med grädden. Smaksätt med pepparmintolja. Låt stå ca 30 min. Rör tryffeln blank och slät. Täck över och ställ in i kylen ca 1 tim.
    Forma små kulor av tryffeln. Rulla dem i florsocker blandat med vaniljsocker. Förvara i kylskåp.
    ................................... ................................... .....

    Kolafyllda chokladformar ca 25 stycken

    125 g ljus mjölkchoklad
    25 knäckformar av aluminium

    Kola:
    1 dl Vispgrädde
    1-1/2 dl strösocker
    1/2 dl ljus sirap
    1 msk kakao

    Smält chokladen i vattenbad eller mikron. Pensla insidan på knäckformarna med choklad. Ställ dem kallt så att chokladen stelnar. Spara resten av chokladen till senare. Blanda ingredienserna till kolan i en tjockbottnad kastrull. Smält under omrörning. Koka kolasmeten tills den börjar tjockna, 15-30 min. Kontrollera om kolan är klar genom att göra kulprovet: Häll några droppar av smeten i kallt vatten och rulla till en kula som ska vara seg och ganska fast. Låt smeten svalna något. Fördela kolasmeten i chokladformarna. Täck kolan med resten av den smälta chokladen. Förvara chokladformarna i kylen.
    ................................... ................................... .........

    Chokladrutor ca 50 stycken

    100 g sötmandel
    3 dl socker
    2 dl Vispgrädde
    50 g Svenskt Smör
    250 g mörk choklad

    Skålla och skala mandeln. Rosta den i ugnen och hacka mandeln grovt.
    Blanda socker, grädde och smör i en kastrull. Koka i 5 min, under omrörning.
    Bryt chokladen i mindre bitar och lägg ner i kastrullen. Rör om så att chokladen smälter. Blanda ner mandeln i chokladsmeten. Häll upp smeten i en långpanna med bakplåtspapper, ca 20x30 cm. Låt stelna i kylen. Skär upp i rutor. Förvara i kylskåp.

    lakritskola!

    5 dl grädde
    1/2 kg socker
    5 msk sirap
    2 msk flytande glykos (köps på apoteket)
    30 g smör
    1 lakritsstång krossad

    Blanda alla ingredienserna och koka på ganska hög värme utan att röra om för ofta. Koka ca 30 min och gör ett kulprov
    Bred ut kolan i en långpanna med smörpapper i botten
    Skär ut lagoma bitar när kolan har svalnat lite.

    Lycka till!

    Bananfudge:

    ca 30 st

    50g skumbananer
    2 dl finkornigt strösocker
    1 dl vispgrädde
    50g smör
    150g vit choklad

    *Klipp skumbananerna i mycket små bitar, blanda dom med smör, socker och vispgrädde i en gryta.
    Värm på svag värme tills allt är smält.
    Låt småkoka ytterligare i 10 min under omrörning.

    *Rör i chokladen och rör tills massan blir blank.
    Tag grytan av värmen och rör tills massan blir svalare och ljusare.
    Häll upp massan i en smord form, 20x30cm.
    Låt massan stelna, skär därefter i bitar.

    Mums!

    Randigt vuxengodis, ca 60 st

    250 g mandelmassa
    finrivet skal av en väl tvättad apelsin
    2 tsk konjak eller apelsinsaft

    1 dl vispgrädde
    20 g smör
    175 g mörk choklad

    Riv mandelmassan och blanda med apelsinskal och konjak eller apelsinsaft.

    Koka upp vispgrädde och smör. Bryt chokladen i bitar i en skål, häll över grädden och låt chokladen smälta under omrörning. Låt tryffeln stelna till en aning i kylen. Rör då och då.

    Platta ut mandelmassan så att den är ca 1 cm tjock. Bred på tryffeln till ett ungefär 1 cm tjockt lager. Låt den ligga i frysen och stelna, så blir det lättare att skära. Skär upp i lagom stora bitar och lägg eventuellt i små formar.

    Jag har bara provat den barnvänliga varianten och brukar lägga dem i ischokladformar. De blir både fina och väldigt, väldigt gott.

    Citronkola
    Ingredienser
    5,75 dl socker
    3 st citroner, rivet skal och saft från
    125 g smör
    350 g vit choklad
    225 g kokosfett

    Gör så här:
    Koka upp sockret med saften och skalet från citronerna. Sila ner sockerlagen i en tjockbottnad vid kastrull och låt det koka till dess att temperaturen uppgår till 114 grader. Pensla samtidigt kastrullens kanter med vatten för att förhindra kristallisering av sockret.

    Tillsätt smöret och låt det koka vidare till dess att temperaturen uppgår till 119 grader. Rör ner den vita chokladen och rör om ordentligt till dess att chokladen smält. Rör därefter ner kokosfettet lite i taget så att det blandar sig ordentligt med smeten.

    Häll smeten i två ca 25 cm långa brödformar och låt dem stå i kylen i ca ett dygn. Förvara kolan inplastad när den är färdig.

    ----------------------------------- ----------------------------------- -----------------

    Nougattryffel med chili
    Ingredienser
    1 st spansk peppar
    2,25 dl grädde
    1 msk honung
    350 g nougat
    70 g smör, rumstempererat
    0,5 st citron, rivet skal från
    1 nypa(or) salt

    rostade mandelspån

    Gör så här:
    Ta bort kärnor och mellanväggar och finhacka den spanska pepparn. Låt den koka upp med grädden och honungen. Skär nougaten i mindre bitar och lägg dem i en skål.

    Häll gräddkoket över nougaten och rör om till dess att nougatkrämen blivit slät. Rör ner smöret lite i taget, tillsätt saltet och till sist citronskalet.

    Låt nougatkrämen stå i kylen under några timmar till dess att den blir så pass fast att man kan rulla små kulor av den. Rulla sedan kulorna i mandelspånen.

    ----------------------------------- ----------------------------------- --------------'
    Mörk chokladtryffel med messmör
    Ingredienser
    500 g mörk choklad
    3,5 dl vispgrädde
    1,5 msk messmör

    Gör så här:
    Finhacka chokladen och lägg hacket i en skål. Koka upp grädden. Häll den kokande grädden över chokladen och rör tills choklad och grädde smält ihop till en kräm.

    Rör till sist ner messmöret och ställ tryffeln kallt så att den hårdnar till en formbar massa. (Vill du använda en sprits när du gör dina tryfflar så låter du inte chokladmassan bli riktigt lika hård.)

    Forma små bollar som du rullar i rostade mandelflagor eller kakao. Serveras till kaffet på julafton.

    wienernougat! Smält 125 gr mörk choklad med 250 gr nougat, blanda i 100 gr flagad mandel, bre ut på bakplåtspapper, låt stelna, KLART!!mumsa på!
    Marknadsnogat

    6 dl vetemjöl
    5 dl socker
    4 dl florsocker
    1 dl kakao
    125 g kokosfett
    1,75 dl vatten
    100 g margarin

    gör så hära:

    1. blanda socker, vatten, margarin och kokosfett i
    en kastrull och låt det smälta ihop.

    2. blanda det andra i en bunke och häll över den
    smälta smeten.

    3. häll ut i en plåt och låt stelna.

    4. skär i små bitar..

    lycka till

    Apelsinkola

    Portioner: ca 50 st
    Blanda grädde, socker, sirap och ättika i en gryta. Låt koka häftigt utan lock tills kolan tjocknat. Gör ett knäckprov dvs häll lite av kolasmeten i ett glas med kallt vatten. Går det att forma smeten till en rund kula har kolan kokat färdigt annars får den koka några min till. Ta grytan åt sidan och blanda i apelsinskalet. Häll upp kolasmeten i en väl oljad liten form, ca 15x15 cm. Låt kolan stelna innan den skärs i bitar med hjälp av en bakskrapa eller vass kniv. Linda eventuellt in kolan i cellofanpapper.

    3 dl vispgrädde
    3 dl socker
    1 dl ljus sirap
    1 tsk ättiksprit, 12%
    rivet skal från 2 apelsiner

    Kanelbollar med mandlar
    15 bitar, de kan frysas, men blir inte goda efter microvågsugn.
    50 g. smör
    1 ½ dl. lättmjölk
    20 g. jäst
    lite salt
    1 stor msk farinsocker
    1 tsk. flytande sötningsmedel
    300 g. vetemjöl med havregryn i (efter egen smak)
    Fyllning:
    70 g. Lätta

    Kanel efter smak
    Hackade mandlar efter smak
    Lite sötningsmedel efter smak.

    Tillagningssätt:
    Smör smältes. Mjölk tillsättes. Värmes till 37 grader. Jästen smulas i. Socker, salt och sötningsmedel tillsättes. Mjöl och havregryn vändes i. Degen kavlas ut. Lätta, kanel, sötningsmedel och mandlar hälles på degen. Degen rullas sedan samman för att kunna skära 2-3 cm tjocka skivor. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper eller i snygga muffinsformar och ställ bollarna till jäsning i en halvtimma. Pensla med mjölk- och strö eventuellt flera mandlar över. Ställs in i ugnen (200 grader i ca en kvart). Man kan se när de är är fint ljusbruna och då skall de ut ur ugnen!

    Chokladpaj
    6-8 bitar Pajskal

    3 dl vetemjöl
    125 g smör eller margarin
    2 msk florsocker
    2-3 msk kallt vatten

    Fyllning:

    1 gelatinblad
    250 g starkt kaffe
    2-3 msk florsocker
    2 ägg ? 1 dl vispgrädde
    3-4 msk apelsinlikör eller 1 msk finrivet apelsinskal
    1. Hacka ihop vetemjöl, matfett och florsocker till en smulig massa och knåda snabbt ihop det med lite kallt vatten. Kavla ut på mjölat bord, tryck ut i en pajform (ca 24 cm i diameter) och nagga pajskalet i botten.
    Ställ formen i kylskåpet en stund. Sätt ugnen på 225 grader.
    2. Grädda pajskalet mitt i ugnen i 15-20 minuter tills det är guldgult och sprött. Låt det kallna.
    3. Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten i 5 minuter.
    Smält blockchokladen i en teflonkastrull, rör ner kaffe och florsocker
    och vispa ner det urkramade gelatinbladet i den heta chokladen.
    Rör om tills det lösts upp.
    4. Dela äggulor och vitor och vispa ner gulorna i den heta chokladkrämen.
    Dra sedan kastrullen av plattan och låt chokladen svalna.
    5. Vispa vitorna till fast skum, liksom vispgrädden.
    Vänd sedan vitorna och grädden i chokladkrämen, lite i taget.
    Smaksätt med apelsinlikör/apelsinskal.
    6. Häll chokladkrämen i pajskalet och släta till ytan med en slickepott. Ställ kallt ett par timmar. Garnera med grovriven blockchoklad före servering.

    Mintkulor
    ca 100 stycken

    tillagningstid ca 45 min
    500 g mandelmassa
    50 g mjukt smör
    8-12 droppar pepparmyntolja
    ca 500 g mörk blockchoklad
    1. Riv mandelmassan på grövsta sidan på råkostjärnet. Tillsätt smöret. Droppa i pepparmyntoljan och arbeta samman. Forma massan till små avlånga bitar.
    2. Bryt chokladen i bitar ner i en skål. Ställ den över en kastrull med hett vatten. Låt chokladen smälta. Doppa bitarna i chokladen med hjälp av två gafflar. Lägg dem på folie att stelna. Förvara pralinerna svalt.

    Chokladgrodor

    100 g vit blockchoklad
    2 tsk matolja
    vaniljessens
    ca 200 g stora fina valnötskärnor
    100 g mörk blockchoklad
    konjakessens
    chokladströssel
    1. Smält den vita chokladen med 1 tsk av oljan och smaksätt den med ett par droppar vaniljessens.
    2. Lägg i hälften av valnötterna och vänd runt. Ta upp dem med en gaffel och lägg dem på bakpapper, strö på lite strössel, och låt dem kallna.
    3. Gör lika dant med den mörka chokladen men använd konjaksessensen. Förvara i kylen.

    Chokladgodis med nötter
    Jag brukar bara smälta Marabou mjölkchoklad och en mörk blockchoklad tillsammans och sedan blandar jag i nötkärnor och klickar upp 3 och 3!!Superenkelt och jättegott!

    Rulla en liten kula nougat och sedan ett lager mandelmassa runt avsluta det hela med att doppa kulan i chokladblandningen ovan!!

    Sedan brukar jag lägga en rad nougat och en rad mandelmassa och varva i 4 lager, skäres sedan i små munsbitar och doppa sedan ner änden i smält choklad!!

  • Noh

    Tack så mycket för recepten.

    Men tyvärr så kan jag nog inte komma med något nytt då du verkar ha fått med det mesta.

    Vet inte om du hade med det, men när man gör ischoklad så är det väldigt gott om man har i lite chokladströssel. Det skall inte vara mycket. Jag brukar göra halva satsen med strössel och halva utan. Det är gott att ha något att knapra på i chokladen.

  • LilleSkutt

    TOBLERONE

    250gr Blockchoklad ljus + mörk hälften av varje
    25gr Cocosfett

    Bryt chokladen och dela cocosfettet i bitar. Smältes i vattenbad eller micro.

    100gr nötter eller mandel hackas
    3msk honung

    Blanda ihop allt och fyll i t.ex. ischokladformar

    Vänta- mumsa och njut

  • Marie med två barn

    Kan inte tillägga nåt. Väntarochlängtar fick med rubbet.

  • tusse74

    Pepparkakscheesecake

    Ingredienser

    Botten:
    75 g smör eller margarin
    30 pepparkakor

    Fyllning:
    2 gelatinblad
    200 g färsk ost, naturell
    skal av 1 apelsin, finrivet
    3/4 dl florsocker
    2 dm lätt crème fraiche

    Tillagning

    Smält matfettet. Krossa pepparkakorna fint och blanda smulorna med fettet. Tryck ut blandningen i en form, ca 22 cm i diameter, gärna med löstagbar kant. Ställ formen i kylen så att kakbottnen stelnar.

    Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten ca 5 minuter.

    Rör osten mjuk och blanda den med apelsinskal, socker och créme fraiche. Vispa alltsammans pösigt med elvisp.

    Ta upp gelatinbladen och smält dem försiktigt på svag värme i en liten kastrull. Vispa ner gelatinet i fyllningen och bred ut den i formen. Låt stå i kylen minst en timme.

  • Mate

    Massa mums...måste ha i mina favoriter

  • Wisterialane

    Jag har gjort Pepparkakscheescake och den är jätte god!

    Dessa Pepparkaksmuffins är också goda.

    Pepparkaksmuffins med glöggmarienrade russin:
    ca 20 st

    1dl russin
    1dl glögg

    125g smör
    1½ dl mjölk
    1ägg
    4dl vetemjöl
    2dl socker
    2tsk bakpulver
    1tsk malen ingerfära
    2tsk kanel
    1tsk malda kryddnejlikor

    1dl rårörda lingon
    2dl cème fraich

    Gör så här:
    1. låt russinen marineras i glöggen över natten.
    2. Sätt på ungen på 200 grader
    3. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ner mjölken och ägget. Blanda samman vetemjöl, socker, bakpullver och kryddor. Rör ner smörblandingen tillsammans med glöggen i mjölblandningen.Vänd ner till sist russin och glöggen.
    4. Fördela smeten till 2/3 i små muffinsformar av papper. grädda i ca 15 min i mitten av ungen.
    5. Rör samman lingonsylt och crème fraich. Toppa muffinsen med en klick och pundra över florsocker.

    Jag gjorde aldrig steg 5 och de blev mycket saftiga och goda ändå.

    Chokladcrisp
    ca 40st

    Ingredigenser:
    100g margarin eller smör
    1 ½ dl strösocker
    3msk kakao
    ½ dl sirap
    1dl kokos
    5dl cornflakes

    Tilllagning:
    Blanda fett, socker, kakao och sirap i en kastrull.Koka sedan någon minut så det blir en gämn smet. Ta kastrullen av värmen och rör ner kokos och cornflakes. Doppa sedan två skedar i kallt vatten. Klicka ut smeten i toppar på bakplåtspapper. Låt crispen stå kallt för att stelna. Förvara dem i en burk i kylen.

    Hoppas det smakar gott och lycka till med allt godis!

  • Julienne

    Tog ett tag men här kommer den:

    Hemmagjorda Snickers

    340 g jordnötssmör
    1 dl strösocker
    2 dl ljus sirap
    1 liter Rice Crispies (dem finns väl fortfarande i fling-hyllan? Jag har inte gjort snickers sen förra julen)
    1 dl kokos
    200 g ljus eller mörk blockchoklad

    Klä en form, ca 20X30 cm, med smörpapper. Blanda jordnötssmör, socker och sirap. Värm försiktigt på svag värme tills det nästan börjar koka. Rör om hela tiden annars kan det lätt brännas vid.
    Vänd ner ris och kokos. Blanda väl.
    Tippa upp blandningen i formen och jämna till ytan. Smält blockchoklad och bred ut den över godiskakan.
    Ställ kallt att stelna helt och skär sedan med vass kniv så stora bitar du önskar.

  • Pico

    Pepparkakstryffel är supermums och GI-godkända oxå

    1 dl grädde kokas upp
    25 g smör och
    125 g mörk (70%) choklad blandas i
    1 tsk kanel,
    0.5 tsk malen kardemumma och
    0.5 tsk malen ingefära blandas i

    Låt stelna i kylen. Rör om emellanåt så att inte fettet lägger sig på ytan. Rulla till kulor och rulla dem i kakao. NJUT!

    Man kan även blanda i 1 msk Cointreu (eller hur man nu stavar det) istället för kryddorna så får man apelsintryffel istället. Oxå jättegott.

    Ett annat GI-godis är att man hackar mandel, torkade fikon och aprikoser och blandar smält mörk choklad. Klicka ut på bakplåtspapper och låt stelna.

Svar på tråden JULGODIS- lämna ditt "favvo"recept här! :-)