Ditt bästa recept i lergryta!
Jag brukar göra köttfärslimpa och stekar i min lergryta.
Till köttfärslimpan tar jag bara ett grund recept på köttfärs från kokboken
400g köttfärs blandfärs el nötfärs
4msk ströbröd el 3/4dl havregryn
1msk potatismjöl
1½dl mjölk el vatten
1½tsk salt
1ägg
1½krm svart- el vitpeppar
ca 1msk råriven gullök el ca 2msk finhackad fräst lök.
Blanda ströbröd, potatismjöl och mjölk el vatten. Låt det svälla minst 10min. Lägg i färs och salt och blanda väl . Rör sedan ner ägg, peppar och lök. Allt ska bara vara väl blandat. Arbetas färsen för mycket blir den seg.
Lägg grytan i vatten ca 20-30min. Är det första gången du ska använda den ska den ligga 3-4timmar i vatten.
Forma färsen till en limpa och lägg i grytan, Klyfta 1-2 gula lökar och sprid dom runt limpan.
Ställ in grytan i kall ugn och vrid upp den till 200grader och låt stå ca 50min. Ta av locket och låt stå ytterliggare ca 10 min. Tills fin färg.
Stek:
ta en stek typ fransyska el rådjurs stek el liknande. ca 1kg
Putsa från hinnor.
Lägg grytan i vatten 20-30min
skär några morötter, lite lök, palsternacka i bitar och lägg i grytan.
Lägg på köttet.
Ställ in i ugnen i ca 1timme. Kolla köttet det ska vara ca 70´-75grader när det är klart.