Inlägg från: Scaniamamma |Visa alla inlägg
  • Scaniamamma

    Ditt bästa recept i lergryta!

    Jag brukar göra köttfärslimpa  och stekar i min lergryta.

    Till köttfärslimpan tar jag bara ett grund recept på köttfärs från kokboken
    400g köttfärs blandfärs el nötfärs
    4msk ströbröd el 3/4dl havregryn
    1msk potatismjöl
    1½dl mjölk el vatten
    1½tsk salt
    1ägg
    1½krm svart- el vitpeppar
    ca 1msk råriven gullök el ca 2msk finhackad fräst lök.

    Blanda ströbröd, potatismjöl och mjölk el vatten. Låt det svälla minst 10min. Lägg i färs och salt och blanda väl . Rör sedan ner ägg, peppar och lök. Allt ska bara vara väl blandat. Arbetas färsen för mycket blir den seg.

    Lägg grytan i vatten ca 20-30min. Är det första gången du ska använda den ska den ligga 3-4timmar i vatten.

    Forma färsen till en limpa och lägg i grytan, Klyfta 1-2 gula lökar och sprid dom runt limpan.

    Ställ in grytan i kall ugn och vrid upp den till 200grader och låt stå ca 50min. Ta av locket och låt stå ytterliggare ca 10 min. Tills fin färg.

    Stek:
    ta en stek typ fransyska el rådjurs stek el liknande. ca 1kg
    Putsa från hinnor.
    Lägg grytan i vatten 20-30min
    skär några morötter, lite lök, palsternacka i bitar och lägg i grytan.
    Lägg på köttet.
    Ställ in i ugnen i ca 1timme. Kolla köttet det ska vara ca 70´-75grader när det är klart.

Svar på tråden Ditt bästa recept i lergryta!