Inlägg från: Bjornis |Visa alla inlägg
  • Bjornis

    Jag längtar till jul!!!

    Grymt sa grisen: I min familj har vi alltid gått på gudstjänsten på julafton. Den är ju mer eller mindre alltid riktat mot barn men även de år jag och min mamma firade ensamma ihop eller nu när jag firat ihop med min man och hans familj så har jag dragit med dem till kyrkan och alla tycker oftast att det är himla mysigt. Det gör att man kommer ut lite på en promenad på julafton också.
    Första advent går vi ALLTID i kyrkan, det är inte första advent utan en gudstjänst för mig. Advent betyder ju väntan = väntan på jesusbarnet. Sen är  inte jag direkt religiös så. Men mer än min man som knappt satt sin fot i en kyrka innan jag kom in i hans liv. Min mamma jobbar inom kyrkan sedan 20 år (med redigering och lay out) och min ena svägerskas pappa är kyrkoherde så vi har en del traditioner i familjen. Min andra bror gick ur kyrkan för några år sen men gick faktiskt med igen när de förlorade sin dotter.

    Har aldrig provat midnattsmässa eller julotta. Kanske nåt vi kommer testa senare. I år väntar vi smått med bf 22 december så vi får se om jag ens orkar ut på julafton. Men bor typ 200 m från en kyrka nu så det ska jag nog orka traska.

    I övrigt så firar vi inte jul med tanke på jesu födelse, det skulle jag inte säga. Men det finns där i bakgrunden. Tycker det är mysigt med julevangeliet och lyssnar gärna om nån läser det på teven eller så. Hade helst sett att det blev en tradition att min man läste julevangeliet sen när vi har barn men det vette sjutton om han går med på. Hehe.
    Och julmusik då är jag allätare förutom om det är för mkt rock. Hu. Haha. Men allt ifrån klassiska till Britney.
  • Bjornis
    Neelah skrev 2010-11-17 09:29:04 följande:
    Min familj äger ett stort fönsterputsföretag och använder inget annat än Yes att putsa med - fast med skrapa. Har man en bra skrapa (och lite teknik) så behöver man inte torka efter. Det tar typ en minut att putsa en ruta. 
    Å, kan man gå kurs hos nåt sånt företag tro? Jag HATAR att putsa fönster och skulle behöva schysst teknik!
  • Bjornis
    Neelah skrev 2010-11-17 09:44:24 följande:
    Det är inte så svårt egentligen. Det enda man ska tänka på är att aldrig dra skrapan rakt uppifrån och ner, utan i liggande åttor från övre vänstra hörnet (högra om man är vänsterhänt) tills du kommer ner till nedre högra hörnet - alltså inte lyfta skrapan under tiden du putsar. Det är också viktigt att blöta fönstret ordentligt med putsvatten (vatten + Yes) innan du skrapar. Här finns en instruktionsfilm: 
    ">

    " target="_blank">

    Ah, tackar. Ska skicka denna film till min man bums! Hehe. Jag är ju faktiskt gravid i v 36 snart så ska inte va uppe och klättra!
  • Bjornis
    sakurasaj skrev 2010-11-19 20:56:24 följande:
    Är det inte så att de har slutat med presentpapper och -snöre på IKEA? Helt galet tycker ju jag också, men jag tror det är så.
    Det brukar finnas ganska många  "finsnören" på IKEA:
    http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/10175971

    Det fanns några vanliga paketsnören (som man "krullar") i år iaf:
    http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/50191813
    http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/50175969
    Sen tar det ofta FORT slut. Även om man inte tror det. Vet att det varit låga kvantiteter av julsakerna i år också.

    Men papper finns det MASSOR av, bland annat dessa:
    http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/60191474
    Älskar årets sortiment av papper på IKEA:

    Jag har hängt upp julgardiner i alla rum (där vi har gardiner) nu och julstjärnor och ljusstakar! Nöjd. Såååå mysigt.
  • Bjornis
    sakurasaj skrev 2010-11-19 22:04:54 följande:
    Men så konstigt! Det kanske bara är på "mitt" IKEA som de har slutat med det då, eller så har de gömt dem på något ställe som är omöjligt att hitta! Jag ska leta med ljus och lykta nästa gång. Nu vet jag ju i alla fall att det SKA finnas!
    JA! Leta. Var bor du??? Sortimentet tillhör Oasen/Gröna rummet (alltså växtavdelningen) så personalen där ska ha koll om det inte finns personal på julytan.
  • Bjornis
    Neelah skrev 2010-11-21 16:09:59 följande:
    Kanske är det så att vi som har varit med om riktigt tråkiga jular vill kompensera det genom att ge barnen fantastiska jular.
    Va många som har liknande erfarenheter. Trista sådana. Min "låtsaspappa" (som vi bodde med mellan att jag var 10 och 18) var alkoholist och speciellt de sista åren när vi bodde där. Alla jular däckade han till slut alltid i soffan när vi andra satt och spelade spel. Obehagligt. Min pappa var också alkoholost (helgalkis) men honom träffade jag sist när jag var 11 och sen dog han när jag var 15 så honom slapp jag fira jul med.

    Jag var länge efter detta otroligt anti alkohol på julen. Det jag dock insåg var att det var HAN som förstört alla jular. Ingen annan drack ju mer än kanske två julöl och en kopp glögg typ. Jag vill fortf inte ha starksprit (snaps osv.) till julen - vi kan ha det på nån annan julfest men inte på julafton och absolut inte om det är barn med. Det är så härligt att vara vuxen och själv bestämma över sin jul!
  • Bjornis
    littlemisstrouble skrev 2010-11-22 16:39:16 följande:
    hur många har börjat baka lussebullar? jag måste sätta fart så det finns till advent.
    Jag har bakat två satser redan. Hehe.
  • Bjornis

    Ja vad säger ni då om julkalendern? Och vad säger era barn? Jag har ju inga barn men sett kalendern VARENDA år (mer eller mindre om den varit usel). I år är jag hittills glatt överraskad. Bra skådisar osv. Det är ju tyvärr inte jul än men detta känns iaf lovande i fh till förra året exempelvis!

  • Bjornis
    Eena skrev 2010-12-01 10:18:32 följande:
    Vad glad jag blir över att någon säger att julkalendern verkar bra. Hann inte titta imorse men tänkte se ikväll om det verkar bra. Har hört innan att den är väldigt "ojulig".
    Ja, idag kunde man ju ändå räkna med att de inte börjat fira jul än men jag hoppas att det kommer. Jag tycker ändå skådisarna och så kändes bra och storyn so far känns OK. Men som sagt, kommer inte snön och julen inom några avsnitt så blir jag besviken.
    Jag är ju hemma med havandeskapspenning och måste inte stiga upp kvart över 7 men gör det nu ändp och fixar varm choklad och lussebullar och så tänder jag ljus och idag satt maken med och mös. Trevligt innan han går till jobbet.
  • Bjornis

    Igår blev julgranen i vardagsrummet klar! Den är lite mer modern än vad den i köket kommer bli. Har nu övertakat maken till en gran i köket. Najs. Den kommer gå i mer halmig och traditionell stil.

    Mysigt när det är mörkt!


  • Bjornis
    Baronessan skrev 2010-12-12 19:02:06 följande:

    Jag kan tipsa om mitt "julpynt" i form av "julklappstavlor".




    För nåt år sen så hade jag två tavlor på väggen som var så "ojuliga" som de bara kan bli så då slog jag in dem och hängde tillbaka dem upp på väggen! Mycket juligare än så kan man nog inte få det på vardagsrumsväggen. Tavlorna gjorde sig bättre som paket så de har fått förbli julklappar.


    Hötorgskonst? Jättefina paket iaf!!
  • Bjornis

    Vi fick tipset att ställa granen i duschen (bor också i lgh) och spola den med kallt vatten några ggr för att "värma" upp den lite mer skonsamt.

  • Bjornis
    littlemisstrouble skrev 2010-12-21 13:08:44 följande:
    hur många dagar innan kan man koka knäck utan att den blir dålig?
    Min knäck har jag haft i över 2 veckor nu och den är fortf lika god!
  • Bjornis
    littlemisstrouble skrev 2010-12-21 15:23:24 följande:
    oj varar det så länge? jaha men då kanske man kan koka knäck idag och den är fortfarande bra på julafton med andra ord. tack för tipsen
    Hehe, inget som dock säger att den FINNS KVAR på julafton förstås!
  • Bjornis

    Idag är det bf. Men ingen unge så har gjort pepparkaksgrissini - långa pepparkakspinnar som jag dekorerar med kristyr och serverar till glöggen - nåt jag såg i förra årets Buffé tror jag, väldigt trevligt. Kokat lakritsknäck. Lite besviken på den även om den blev bra i konsistens men lakritssmaken va lite trist (skulle va turkisk peppar), smakade mest bara starkt och inte så mkt lakrits. Jaja, det är ju inte så att vi inte kommer äta upp den. Hehe.
    Annars är allt väldigt klart inför julafton. Nu är det bara småpill (duka bordet och kanske våttorka lite) kvar!

  • Bjornis
    Pigelinen skrev 2010-12-22 16:47:17 följande:
    åh låter gott med pinnarna. själv har jag drygt en månad till BF nu men får ligga o vila då jag haft massa förvärkar nu senaste dagarna, tänkte sattsa på ett januaribarn, har inte tid nu i jul
    Jag tror inte ens jag behöver satsa på ett januaribarn. Är första knodden så han lär stanna inne. Suck. Och nu när det ändå är den 22:a kan han få stanna till 1 januari iaf.
Svar på tråden Jag längtar till jul!!!