• Lilja07

    Sås utan lök, tips?

    SKulle behöva recept på såser utan lök, vitlök, tomatpuré, så buljong går bort... fonder....

    Någon som har?


    **Mamma till Sanna & Felicia **
  • Svar på tråden Sås utan lök, tips?
  • Lilja07

    ja men hur blir dom goda utan buljong eller fond?


    **Mamma till Sanna & Felicia **
  • slemtorsk i din bralla

    varför går buljong bort??

    Det är ju varken lök eller något av det andra i den??

    Jag brukar göra på "skyn" som blir av det jag steker och förstärka med lite soja.. alltså steker jag kött så sköljer jag inte ur stekpannan utan jag häller på ganska mycket vatten och låter det koka upp så att alla smakerna från köttet finns med, häller på mjölk eller grädde och en klick smör och låter det koka i hop.

    Förstärker smakerna med lite kryddor. och sen maizena redning och så är det klart.

    Det finns en saltfri örtbuljong att köpa i hälsokostbutiker som jag brukar klicka i en dutt av så får den lite rikare smak.

    Är det säsong för det eller finns hemma så kan jag hacka ner lite basilika i såsen om det passar med maten.

  • slemtorsk i din bralla

    Men hollandaise och bearnaise har du för guds skull ingen buljong i.. huvva......

    Det gör man ju på äggulor och olja och kryddor...eller om man är lat och vill ha i sig massa glutamater på pulver.

    En brunsås utan buljong gör du som jag beskrev ovan.

  • Skogsflikkan

    Du behöver inte ha i buljong eller fond, soya sätter bra sälta... Krydda med vin? Har gjort sås flera gånger utan buljong eller fond, oftast behöver man bara salta lite extra. I alla fall tycker jag så... att använda riktigt smör och grädde är ju också att föredra, även om det kanske inte är det nyttigaste. 

  • Frontline

    Vanlig vit sås så har du inget alls av det heller...


    Livet är underbart när underlivet är bart :)
  • Lilja07

    nä men i vissa buljongtärningar  & vissa fonder så finns det lök, eller vitlök i. Tyvärr.

    Tack för tipsen! Som i morgon när jag ska göra köttfärslimpa så vill man ju ha en god sås till =)


    **Mamma till Sanna & Felicia **
  • slemtorsk i din bralla
    Filippa K skrev 2010-08-11 23:28:02 följande:
    nä men i vissa buljongtärningar  & vissa fonder så finns det lök, eller vitlök i. Tyvärr.

    Tack för tipsen! Som i morgon när jag ska göra köttfärslimpa så vill man ju ha en god sås till =)
    då gör du så att du stänker på ett par extra klickar smör på köttfärslimpan... när den är klar så har du massor av spad i formen...du kan gärna (om du orkar med mäcket) lyfta ur köttfärslimpan ur formen och så häller du vatten i den och ställer formen på en platta så det får koka ur lite...sen häver du över det i en gryta...så har du en mycket god grund.
  • Lilja07
    slemtorsk i din bralla skrev 2010-08-11 23:24:38 följande:
    Men hollandaise och bearnaise har du för guds skull ingen buljong i.. huvva......

    Det gör man ju på äggulor och olja och kryddor...eller om man är lat och vill ha i sig massa glutamater på pulver.

    En brunsås utan buljong gör du som jag beskrev ovan.
    nähä trodde man hade lök i dom. Men så bra =)  ska leta recept på dom!
    Skogsflikkan skrev 2010-08-11 23:26:18 följande:
    Du behöver inte ha i buljong eller fond, soya sätter bra sälta... Krydda med vin? Har gjort sås flera gånger utan buljong eller fond, oftast behöver man bara salta lite extra. I alla fall tycker jag så... att använda riktigt smör och grädde är ju också att föredra, även om det kanske inte är det nyttigaste. 
    soya kan vi bara använda som färgsättning, eller muschroom soy, min man är gluten intolerant, men den kanske funkar, men den vanliga vore bättre.  Tack!!!
    Frontline skrev 2010-08-11 23:27:20 följande:
    Vanlig vit sås så har du inget alls av det heller...
    sant =) det är gott.  Man blir lite blind....
    **Mamma till Sanna & Felicia **
  • Lilja07
    slemtorsk i din bralla skrev 2010-08-11 23:29:45 följande:
    då gör du så att du stänker på ett par extra klickar smör på köttfärslimpan... när den är klar så har du massor av spad i formen...du kan gärna (om du orkar med mäcket) lyfta ur köttfärslimpan ur formen och så häller du vatten i den och ställer formen på en platta så det får koka ur lite...sen häver du över det i en gryta...så har du en mycket god grund.
    kanon bra!!! Tack! =)
    **Mamma till Sanna & Felicia **
  • Ylwis

    gör en sås av stekspadet, i med grädde, red av smaka av med krydda...


    Mamma till Alvyn 051015, liten i magen BF16/9 2010 ***Fråga politikerna Valet 2010 www.familjeliv.se/Val2010/***
  • 071001

    I en bea-sås enligt recept ingår scharlottenlök. Kanske blir gott utan, vi har inte testat det dock.

  • Thegran

    jag brukar ha i grädde, soya, peppar, salt, någon god mjukost (tex kantarellost, eller varför inte riktiga kantareller?) och lite gele när jag gör sås till tex köttfärslimpa. tycker det blir mumma :)

  • Kinya

    Får man fråga varför det inte får vara minsta lilla spår av lök/vitlök? Är det någon som är så väldigt allerigsk eller? Måste vara jobbigt! 

  • Dålig fantasi

    ska man göra egen bearnaisesås så är det lök i reduktionen, men den silas bort när man ska blanda det med äggulorna.

  • Dålig fantasi

    såg nu att någon redan skrivit ner det... i hollandaise är det ingen lök i reduktionen i alla fall :)

  • Lilja07
    Kinya skrev 2010-08-13 13:57:13 följande:
    Får man fråga varför det inte får vara minsta lilla spår av lök/vitlök? Är det någon som är så väldigt allerigsk eller? Måste vara jobbigt! 
    ja jag är allergisk. Tyvärr.

    ska prova alla tips =) tack alla!
    **Mamma till Sanna & Felicia **
Svar på tråden Sås utan lök, tips?