Inlägg från: slemtorsk i din bralla |Visa alla inlägg
  • slemtorsk i din bralla

    Sås utan lök, tips?

    varför går buljong bort??

    Det är ju varken lök eller något av det andra i den??

    Jag brukar göra på "skyn" som blir av det jag steker och förstärka med lite soja.. alltså steker jag kött så sköljer jag inte ur stekpannan utan jag häller på ganska mycket vatten och låter det koka upp så att alla smakerna från köttet finns med, häller på mjölk eller grädde och en klick smör och låter det koka i hop.

    Förstärker smakerna med lite kryddor. och sen maizena redning och så är det klart.

    Det finns en saltfri örtbuljong att köpa i hälsokostbutiker som jag brukar klicka i en dutt av så får den lite rikare smak.

    Är det säsong för det eller finns hemma så kan jag hacka ner lite basilika i såsen om det passar med maten.

  • slemtorsk i din bralla

    Men hollandaise och bearnaise har du för guds skull ingen buljong i.. huvva......

    Det gör man ju på äggulor och olja och kryddor...eller om man är lat och vill ha i sig massa glutamater på pulver.

    En brunsås utan buljong gör du som jag beskrev ovan.

  • slemtorsk i din bralla
    Filippa K skrev 2010-08-11 23:28:02 följande:
    nä men i vissa buljongtärningar  & vissa fonder så finns det lök, eller vitlök i. Tyvärr.

    Tack för tipsen! Som i morgon när jag ska göra köttfärslimpa så vill man ju ha en god sås till =)
    då gör du så att du stänker på ett par extra klickar smör på köttfärslimpan... när den är klar så har du massor av spad i formen...du kan gärna (om du orkar med mäcket) lyfta ur köttfärslimpan ur formen och så häller du vatten i den och ställer formen på en platta så det får koka ur lite...sen häver du över det i en gryta...så har du en mycket god grund.
Svar på tråden Sås utan lök, tips?