Inlägg från: Lilla Fia 65 |Visa alla inlägg
  • Lilla Fia 65

    Äggdonation vs. Adoption

    Om man har problem med fertiliteten så är både äggdonation och adoption alternativ till att få barn. Adoptionsköerna är långa och det är  inte alla som vill adoptera får sitt adoptivbarn.

    Ni som vill adoptera - har ni ställts inför möjligheten att åka till ett närliggande land och göra en äggdonation med ca 50 procents chans till att bli gravid eller har det varit helt otänkbart?

    Tycker du som vill adoptera att det är oetiskt att inplantera ett befruktat ägg från en annan kvinna? Ni som övervägt äggdonation och adoption - hur har ni tänk i valet mellan dessa två vägar? Eller har ni inte tänkt alls på fler möjligheter än adoption för att få barn vid fertilitetsproblem?

  • Svar på tråden Äggdonation vs. Adoption
  • Lilla Fia 65

    Tack för dina synpunkter Misseri! Och jag är också imponerad! Grattis till er pojke!!
    Någon mer som har tankar kring detta?

  • Lilla Fia 65

    Tack Annika11.

    Många kanske kör på med ivf och sedan också adoption men om inte det går att adoptera så kanske många slutar försöka få barn där och tänker inte på att man kan bli gravid trots att inte vanlig ivf funkar (då med äggdonation) (som ju också är ivf fast med an annan kvinnas ägg).

  • Lilla Fia 65

    Tack för alla svar här i tråden. Jag tror i och för sig inte att det är någon skillnad på kärleken och banden till barnet mellan de olika sätten.

    Grace O: Äggdonation kan bli billigare rent ekonomiskt än adoption. Ett försök med ca 50% chans kostar ca 50 000 kr i till exempel Tjeckien.

    Jennie med ie: Hur tänker du kring du kring de etiska skälen med ivf/äd? Jag tycker det är intressant. Själv har jag börjat tvivla något kring ÄD. Hur tänker du?

    Mamma till V 08: Jag tycker det du säger om kommunikation med barnen är klokt. Egentligen tror jag att om man bara har kommunikation hela tiden så är risken liten att barnet ska känna att det fattas dem något. Det enda som kan saknas en människa är nära relationer tänker jag. (Det är inte alltid säkert att en bio mamma kan ge en det heller).

    Sedan så tror jag att genetiken inte har så mycket att göra med hur närta relation/band man får med sitt barn.

    Själv så ville jag väldigt gärna gå igenom en graviditet och har därför gått igenom en ÄD (som inte lyckades). Nu ett och ett halvt år senare så känner jag att jag precis lika väl kan adoptera. Har stått i kö i tre år men chansen till ett barn eller i alla fal ett litet barn är inte så stor då jag är några år över 40 nu. Funderingarna har varit rätt strora under sensommaren hur jag vill gå vidare.

  • Lilla Fia 65

    OK tack!
    Det är intressant att höra alla eras tankar kring detta!

  • Lilla Fia 65
    strandsnäcka skrev 2010-08-31 12:40:35 följande:
    För att svara TS (det är väl på tiden):

    Vi har ett biologiskt barn (ivf) och väntar på att få adoptera vårt andra barn. Jag är som mamma övertygad om att föräldraskap inte har något med genitik att göra. Föräldraskap handlar om kärlek och jag hade älskat min dotter om hon så kom från Mars.

    Så jag tycker gott att ni kan välja ena eller andra sättet att bli föräldrar på. Anledningen till att vi avstod från fler ivf är att det tär en del på en att leva mellan hopp och förtvivlan om ifall det ska lyckas. Adoption är ju i alla fall en lite säkrare väg till ett barn. Och så känns det fantastiskt att få uppleva båda sätten att bli förälder på Jag kan inte se något oetiskt i äggdonation, lika lite som i adoption. Det finns ett annat ursprung till barnets uppkomst, men kärleken är densamma.

    Lycka till!
    Tack tack Flört
    Det är jätteintresant att höra hur ni alla tänker Drömmer
    Intressanta frågor kring något som vi alla så gärna vill ha/har kämpat för!
Svar på tråden Äggdonation vs. Adoption