Inlägg från: Manchester |Visa alla inlägg
  • Manchester

    Äggdonation vs. Adoption

    Även vi kände att vi ville ha samma biologiska förhållande till barnet. Antingen skulle vi vara bio-föräldrar båda två, eller ingen av oss. Sedan visade det sig dessutom att vi båda hade nedsatt fertilitet, så varken äggdonation eller spermiedonation skulle ha känts som något självklart val. Till råga på allt har jag en missbildad livmoder, som gör att ägg har något svårare att fästa + att jag inte kan bära ett barn tiden ut. Nu funderade vi i ärlighetens namn inte alls på äggdonation (det här var för sju-åtta år sedan och då hade jag knappt hört talas om möjligheten), men om vi nu tänkt så långt så skulle vi nog ha insett att vi inte hade rätt förutsättningar.

    Däremot känner jag minst en familj som har ett adopterat barn och ett som tillkommit genom äggdonation (dock donation från närstående, inte okänd donator utomlands). Det verkar fungera bra. Kanske blir det lättare i en familj som redan har behövt tänka ett extra varv kring det adopterade barnets ursprung. Man är liksom redan inne i att barn kan ha ett ursprung utanför familjen och att det kan leda till många tankar hos barnet.

  • Manchester
    Jennie med ie skrev 2010-08-25 19:49:57 följande:
    Det har att göra med min syn att livet startar vid befruktningen och att det sedan är fel att medvetet agera så att detta livs chanser att utvecklas vidare till en färdig människa tas bort eller försämras. Vid IVF befruktar man fler ägg än vad man planerat att återföra, eftersom alla befruktade ägg inte delar sig och "lyckas" så att säga, och inte sällan blird et befruktade ägg över som inte sätts in. Däri ligger det etiska dilemmat så att säga.
    Jag kan till viss del hålla med dig om att livet startar vid befruktningen, men jag ser det nog mer som att det är ett potentiellt liv. Det är ju långt ifrån alla befruktade ägg som verkligen leder till att det föds ett levande barn.

    Hur ser du på alla de - troligen - befruktade ägg som inte kunnat fästa i min missbildade livmoder? I ungefär sju år från det att vi började försöka få barn så använde vi bara preventivmedel under något drygt halvår i samband med adoptionen av vår dotter och när vi var tillsagda att göra det inför två IVF-försök. När vi var på väg att adoptera kändes det nästan lite fånigt. Vi var ju så bombsäkra på att jag inte kunde bli gravid. Även om jag hade ägglossning och ägget blev befruktat så skulle det ju falla på att ett ägg inte kunde fästa. Med ditt sätt att se borde vi kanske ha använt kondom för att förhindra att inget ägg blev befruktat och sedan gick "till spillo" i min felformade livmoder. Fast det är ju en evig tur att vi inte tänkte så. Då skulle ju inte sonen ha kunnat bli till! Han kom som en överraskning, men oj så glada vi är över det nu.
  • Manchester
    Jennie med ie skrev 2010-08-29 14:53:22 följande:
    Ja det är långt ifrån alla befruktade ägg som leder till att det föds barn, men det är också skillnad mellan att kroppen, naturen, ödet eller whatever styr det där och att man medvetet agerar så att ett befruktat ägg inte kan leda dit.
    Fast jag förstår inte ändå. I det ena fallet så låter man några ägg befruktas utanför kroppen och återför sedan det/de som har störst chans att bli ett barn. övriga kasseras (är det många ägg av bra kvalitet kanske man sparar några i frysen, men det blir nog nästan alltid ett eller flera ägg som måste kasseras, alternativt kan användas till forskning).

    I det andra fallet har jag och maken oskyddat sex, väl medvetna om att ett ägg kan bli befruktat, men inte kommer att få bli till ett barn utan "kasseras" av min kropp.

    I båda fallen handlar det alltså om att vara medveten om att befruktade ägg inte kommer att få chansen att utvecklas till levande barn. Vari ligger den principiella skillnaden?

    Skulle du förresten vara för IVF om man bara befruktade ett ägg i taget?
  • Manchester
    Jennie med ie skrev 2010-08-29 17:50:00 följande:
    Du förstår inte? I det första fallet agerar man medvetet på ett sätt som leder till att befruktade ägg inte får chansen att utvecklas vidare till barn. I det andra fallet agerar man inte medvetet så, utan det sker ändå utan att det är ens "fel" liksom.... Man vet om att det sker, men man har inte aktivt valt det.

    Hade det funnits ett sätt att veta hur många ägg som kommer att befruktas och sen celldelas så att man sen befrukta precis rätt antal så hade den etiska aspekten som jag är emot försvunnit. Men så funkar det ju inte, och att bara befrukta ett i taget ger för liten chans till graviditet för att det ska bli verklighet. Men hypotetiskt så...
    Ok, jag tror att jag förstår hur du tänker även om jag inte håller med dig.
Svar på tråden Äggdonation vs. Adoption