• Guldgl­imt
    Äldre 22 Aug 18:38
    40646 visningar
    21 svar
    21
    40646

    Min dotter har vitiligo

    Hej!
    Finns det någon annan där ute med ett barn som har vitiligo? Jag lade märke till att min dotter hade pigmentlösa fläckar på ena armen redan när hon var 2 år, och då jag tog upp det med bvc sa de att prognosen är god hos barn och att en del repigmenterar spontant. Jag har haft fläckarna under uppsikt och tyckt att de inte ändrat sig, men idag då hon var utan tröja vid bordet tyckte jag att fläckarna brett ut sig . Jag undrar hur det är med behandling, finns det någon anledning att sätta in behandling redan nu ( hon är 4 år ) med tanke på resultat osv? Hon lider ju inte av fläckarna idag så det vill jag inte egentligen, men om prognosen är bättre ju tidigare man behandlar vill jag ju att vi startar nu.

  • Svar på tråden Min dotter har vitiligo
  • Guldgl­imt
    Äldre 9 Sep 22:11
    #2

    Hej Lindzie, och tack för svar! Hur fungerar elocon och protopic och var får man tag på det? Så skönt att ni fått återpigmentering, tror du att det beror på solen? Min dotter var ganska mycket i solen i somras,  (dock insmord med hög solskyddsfaktor) och hennes fläckar har som sagt blivit värre. . Det känns jättejobbigt, även om hon inte bryr sig om fläckarna nu kommer hon kanske göra det när hon blir äldre och må psykiskt dåligt av dem.

  • Guldgl­imt
    Äldre 16 Sep 16:47
    #4

    Hej igen! Men brände sig inte din dotter om hon var i solen utan solskyddskräm? Vitiligofläckarna saknar ju helt pigment. Behövs det kanske att de bränner sig lite för att återpigmentering ska ske? Svårt att veta vad man ska göra, man vill ju att vitiligon ska försvinna men vill samtidigt inte att hon bränner sig mycket och upprepade gånger med tanke på hudcancer mm.

  • Guldgl­imt
    Äldre 16 Sep 16:51
    #5

    Brände sig inte din dotter på själva vitiligofläckarna menar jag, jag förstår att hon har bra pigment i övrigt .-)

  • Guldgl­imt
    Äldre 17 Sep 18:58
    #7

    Är det sant, kan man inte få hudcancer där man har vitiligofläckar!?  Det visste jag inte. Jag har varit jättenoga med att smörja fläckarna för att jag trodde att de var EXTRA "känsliga" ( eller vad man ska säga ) för hudcancer...Har du pratat med en hudläkare om detta? Intressant att höra att de fläckarna där din dotter blev röd har återpigmenterat.
    Min dotter är 4 år idag, och vi bor i Skåne.

  • Guldgl­imt
    Äldre 17 Sep 19:02
    #8

    Hon har fläckarna på höger arm och skuldra, och eventuellt lite på vänster arm. Jag är inte helt säker på vänster sida eftersom den fläcken sitter precis där lite solbränd hud på överarmen naturligt övergår i ljusare hud på underarmen, vitiligofläcken är alltså i den naturligt ljusare huden...om du förstår vad jag menar.

Svar på tråden Min dotter har vitiligo