• Mandel

    Reformen i Aftonbladet

    Jag ställde frågan:


     


    Enligt Aftonbladet så ska en reform under 2011 ge 10miljarder "extra" där ni ska ta 1 miljard till bättre sjukvård.
    Vad består denna reform av? Vilka förändringar ska göras för att finansiera detta?


     


    Ni svarade:


    Hej!

    För oss socialdemokrater går kvaliteten i skolan, vården och omsorgen före stora skattesänkningar. Därför kan vi bland annat satsa en miljard extra på sjukvården 2011. De pengarna ska bland annat gå till patientkontrakt som för patienten säkrar en kort sammanlagd tid för undersökning och behandling, hemläkarbilar för barnfamiljer och äldre så att man slipper ta sig till akuten och vänta länge bland andra sjuka, närakuter med tillgång till röntgen och specialistvård och liknande lösningar och utbyggd läkarutbildning för att lösa läkarbristen. 

    Du kan läsa mer på www.rodgron.se/nyheter/rodgront-besked-vard-n.../


     


    Jag tycker inte att detta är ett svar om hur det ska finansieras. Menar ni att det finns miljarder ”över” som i dagsläget inte används till något utan bara sitter på ett ”sparkonto” och väntar och att ni då tar av dessa och ger till vården?


    Att ni istället för att sänka skatten för löntagare vill ge dessa pengar till vården är jag helt med på, men vad används dessa pengar till i dagsläget?


    Eller ska skatten höjas eller några andra avgifter tillföras för att få in dessa extra miljarder?


    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
  • Svar på tråden Reformen i Aftonbladet
  • Socialdemokraterna

    Då ska jag försöka vara tydligare.

    När vi lämnade över regeringsmakten fanns ett överskott. Det har regeringen använt för att sänka skatten, allra mest för de som redan tjänar mest. Dessutom har regeringen lånat pengar för att sänka skatten ytterligare. De pengar som regeringen tänker använda för att sänka skatten om de vinner valet den 19 september tänker vi använda för att satsa på välfärden. Vi använder samma ekonomiska underlag som regeringen och har alltså lika mycket pengar från den ökade tillväxten som den har. Med det räcker inte till det vi vill göra och därför kommer vi att höja skatten för de som tjänar bäst. Det handlar om inkomster över 40 000 kronor i månaden där jobbskatteavdraget kommer att börja trappas av. Sammanlagt kommer vår politik att minska klyftorna, inte öka dem, och förbättra kvaliteten i skolan, vården och omsorgen.

Svar på tråden Reformen i Aftonbladet