Inlägg från: Susodus |Visa alla inlägg
  • Susodus

    Downs syndrom - Vi gjorde abort

    Angående ovanstående så är det tyvärr folk som inte har erfarenhet eller förmåga att leva sig in i andras trauman som man bara får ignorera. Låt inte dessa röster påverka er sorg. Jag anmälde och det togs bort. I början är man så mottaglig för allt, man söker svar och bekräftelse på sitt beslut. Man kommer tyvärr mötas av sådant, men sortera bort det, låt det inte påverka. Jag som vanligtvis är ganska känslig för sådant har faktiskt lyckats stänga ute sådana röster och de finns under elaka människor. De berör mig inte längre. Det vore bättre om de kunde starta egen tråd för att ventilera sitt hat. En tråd att strunta i.

    Glöm detta alla ni som befinner er i värsta sorgen, det finns viktigare saker att tänka på, det som gör er hela igen.

  • Susodus
    Engle84 skrev 2016-07-18 21:41:36 följande:

    Hå hå ja ja, detta tar visst aldrig slut... Nyss hemkommen från Sös där jag legat inlagd i 2 dygn med svår infektion. Blivit skrapad och fått antibiotika intravenöst. 4 dagar innan jag blev inlagd, en vecka efter aborten, fick jag plötsligt hög feber och åkte in på akuten. Fick utskrivet 2 olika antibiotika men efter 4 dagar mådde jag bara mkt sämre och hade fruktansvärt ont i magen. Och blev inskriven som sagt. Nu har jag fått komma hem för att fortsätta behandling med annan antibiotika men det känns inte jättehoppfullt. Har fortfarande hög feber, ont i magen och känner mig dessutom otursförföljd denna sommar. :(

    Ville mest skriva av mig.... Någon mer som drabbats av infektion? Inga läkare verkar kunna svara på varför det sker? Har skött mig exemplariskt sedan aborten och allt verkade ju har kommit ut och vara bra då.

    Ah well. Har väl aldrig längtat så efter en höst... ;P

    Hoppas ni mår bra, kram


    Fy vad jobbigt, man vill ju komma vidare. I mitt fall satt moderkakan fast och jag slutade inte blöda. Det var tack vare att jag var i kontakt med ivf-kliniken som det upptäcktes tidigt. En ganska stor bit satt fast och jag fick skrapas igen. Det var risk att det kunde vara sammanväxningar, men som tur var var det inte det. Jag upptäckte åter igen hur viktigt det är att själv boka in en efterkontroll. Man erbjuds ju bara att komma tillbaka om man har problem. Tyvärr som med all kvinnovård måste man stå på sig i de mest utsatta lägen.

    Bra att du får hjälp, var försiktig och lyssna på din kropp. Hoppas denna kur löser dina problem. Jag fick göra ett ultraljud där kontrastvätska sprutades in i livmodern, då syntes moderkaksresterna. Det var tydligen en stor bit som aldrig hade kommit ut på egen hand.
  • Susodus
    Engle84 skrev 2016-08-03 00:04:39 följande:
    Oj, vilken jäkla tur att det upptäcktes och du fick hjälp! Blev du bra efter andra skrapningen?

    Min andra omgång antibiotika hjälpte och jag blev bättre..! Slutade blöda för drygt en vecka sedan. Men så för några dagar sedan började jag få hugg i livmodern igen, blev värre och värre fram till i morse. Men nu har det slutat och jag är bara lite öm i magen. Eftersom jag inte har feber hoppas jag det är en smärtsam första ägglossning?? Men har bokat koll på fredag ändå. Vågar inte bada/ha sex osv förrän jag vet att allt är ok...

    Ja det är verkligen viktigt att se till att man får hjälp. Har alltid varit dålig på det, men har fått den lärdomen av detta - våga vara "besvärlig"!!

    Kram!
    Hej, ja jag blev bra efter det. Gjorde ett ivf försök som blev negativt och sedan på försök två blev jag gravid, nu är jag i v 29 och det har gått 11 månader sedan avbrottet, nästan ett år. Graviditeten har varit min räddning.

    Ingreppet jag gjorde var hysteroskopi, man gick in med kamera och såg då att jag behövde skrapas igen. (Glömde skriva det). Gjorde inte ont men det kändes väldigt bra att få full information om hur det såg ut. Spekulation skapar så mycket oro, var allt ok? Skulle jag bli återställd? Tänk om jag var steril etc. Nu fick jag fakta och rätt behandling. Efter skrapningen gjordes en koll för att se att allt var borta och läkaren sade då att allt såg jättefint ut, kändes bra. Allt detta fick jag hjälp av från Sophiahemmet som tog tag i min behandling eftersom jag gjort ivf där. Jag är så tacksam! Behövde inte betala mer än patientavgift (dock kostade ju efterföljande försök som vanligt, och det är dyrt)
  • Susodus
    Engle84 skrev 2016-09-15 22:22:06 följande:
    Ett sent men stort grattis till graviditeten, hoppas du - ni! - fortfarande mår bra! 
    Ja det börjar dra ihop sig :) Hur har det gått själv? Har du slutat blöda? Hur mår du psykiskt?

    Jag kan berätta att förra onsdagen var det ett år sedan för mig. Jag var vid minneslunden och allt kändes bra. Det var som om jag vaknade upp lite ur en dimma. Sorgeåret är slut, nu har jag bara några veckor kvar till nytt liv. Jag insåg att jag levt lite som i ett vakuum. En del vänner har jag inte sett på över ett år, insåg jag. Det kändes som lite av en nystart. Årsdagen har blivit lite av ett avstamp. Jag klarade det, utan att gå under, visst jag har gått sönder, men jag har läkt ihop igen. Ärren finns kvar men de är inte lika smärtsamma längre. Tiden har givit mig distans.

    En konstig sak har hänt. Jag hade börjar bli gråhårig, men nu efter sommaren, jag fick en blödning och jag bara skrek, nej inte igen, men allt var bra, fick åka in och blev inlagd på bevakning och det slutade och inget har hänt efter det, men nu efter sommaren är jag helt vit under hårfärgningen, det var till och med så att min frisör påpekade det, att så var du ju inte sist. Vad vet jag, kanske var det dags men det är lite märkligt.
  • Susodus
    3hjärtan skrev 2016-10-11 12:50:31 följande:

    Nu har jag inte läst mer än ts.

    Har nyss fått veta vår bebis har DS. Vi väljer ett avbrytande. V17.

    Hur har ni gjort med bebis efteråt? Vem har ni berättat för? Har ni sagt till syskon?

    Tankarna är många nu


    Jag beklagar verkligen.

    Vi kremerade och valde enskild kremering, då får man hem ett fint papper med datum när gravsättning i minneslund skett. Jag ville se barnet efter förlossningen och tog några bilder vilket jag är väldigt glad för idag. Har sedan varit på kyrkogården när jag fick reda på gravsättningen, vid all helgona och det beräknade förlossningsdatumet. Sist jag var där var på årsdagen och det kändes fint. Det kändes bra just att ett år passerat.

    Jag var mycket tacksam att jag hade bilder för det kom så många frågor efteråt, jag har samlat alla läkarjournaler, provresultat etc i en mapp som är otroligt viktig för mig. Det är det enda konkreta som finns kvar. Läste sedan att man hade kunnat få professionell fotograf och hand och fotavtryck, vi gjorde aldrig det.

    Våra två barn var 5/6 och 2,5 när detta hände, de visste om graviditeten och var mycket engagerade i vad som hände i magen så för mig var det naturligt att berätta. Visste också att jag skulle komma att vara sorgtyngd efteråt och då var det lättare att de visste så att det fanns en förklaring till varför jag var som jag var. Barn tar det lättare och mer naturligt. De blev jätteledsna men det gick över fort, de har ju så mycket annat i livet som lockar. Får fortfarande frågor om bebisen som dog och jag svarar så ärligt som möjligt. Jag tror att det kan bli konstigt för dem om de inte förstår varför mamma och pappa gråter, eller att man låtsas som allt är som vanligt när det inte är det, de känner av vibrationerna i luften. Man behöver inte göra en så stor grej av det men ändå vara ärlig och öppen. Barnen har tex aldrig varit med på minneslunden, inte mannen heller för den delen, och det är helt ok för mig, man sörjer olika.

    Sedan kan det vara bra att veta att tiden faktiskt lindrar smärtan. Ta hand om er och tillåt er att sörja och känna, det blir bra igen även om det är svårt att se det just nu. Det går i vågor och genom faser, men det finns ljus på andra sidan sorgen igen. Nu har ni mycket praktiskt att gå igenom och det kommer en tid efteråt när det börjar sjunka in och kännas tungt och avgrundsdjupt men det blir bättre.

    Tänker på er. Det är så orättvist och sorgligt. Kramar.
  • Susodus
    3hjärtan skrev 2016-10-12 23:52:57 följande:
    Tack för svar.

    Då barnen inget vet så låter vi det vara så. Känns bäst för deras skull. Skulle aldrig kunna säga att vi valde bort detta barn heller. Nån bekant som vet men vi tänkte vara tysta om det.
    Ingen som inte varit med om detta kan fullt förstå. Om ni väljer att hålla det för er själva kan jag ändå råda er att ta kuratorstöd efteråt. Man kan behöva ventilera någonstans och det är skönt att veta att de möter människor i vår situation och liknande dagligen. Vi har valt olika vägar min man och jag. Jag är öppen om det, han berättar ingenting. Det beror på hur man är som person och man får göra vad som känns bäst. Det vet bara ni själva. Jag kan säga att när man berättar så orkar folk engagera sig ett par veckor, sedan är man ensam kvar i det. Man kan inte begära så mycket av andra heller, ingen vet vad de ska säga och det vet man knappt själv heller. Jag har hanterat det genom att försöka bli gravid så snart det bara gick och vi lyckades genom ivf inom ett halvår. Det har läkt mig även om denna händelse finns kvar, men jag ville inte låta detta sätta punkt för vår längtan efter ett friskt barn. Man vill leva vidare. Kanske kommer du senare att vilja berätta, kanske inte, det är ok både och, men jag brottades med mycket skuldkänslor och där var kuratorn bra att prata med, sortera tankar och inte döma.
  • Susodus
    3hjärtan skrev 2016-10-13 08:53:33 följande:

    Blev erbjudna kurator men tackade nej men lät som de tyckte jag skulle ta det ändå.

    Valet att göra abort känns enkelt för hur hemskt det än låter så vill vi ej ha detta barn då framtiden känns för svår. Drömmen om en frisk bebis finns men vågar man igen? Måste ta fvp då och då är der ju MF risken istöllet då.

    Vet inte ens om jag vill ta mig till en minneslund. Känns som jag bara vill lägga allt bakom mig och gå vidare. Nu lär vi väl ej hinna med ngn bebis 2017:( snart känner jag mig för gammal också.

    Idag eller imorn får jag svaret på fvp då först vet jag säkert vilken diagnos. Men nipt visade på hög sannolikhet på DS. Vilket brukade stämma 99%


    Sannorlikheten att det ska hända är jättelåg och så gör du nipt, då får du tidigt svar. Man behöver inte gå igenom allt med minneslund etc. Jag kände som du innan avbrottet men ändrade mig efter förlossningen. Ville se, hålla, fota, minneslund. Min man har inte gjort något av detta. Man får göra det som känns bäst, finns inga rätt och fel, man sörjer olika och olika länge. Fotona blev viktiga efteråt, att förstå och se att han var sjuk. Hjärnan började förvrida och tvivla, då hade jag bilderna som bevis.
  • Susodus
    3hjärtan skrev 2016-10-16 06:26:27 följande:
    Stort grattis till er!
    Tack! Jag tänkte att vi behöver lite positiva milstolpar i tråden också. Jag hoppas att detsamma sker för er, att ni vågar och vinner tillbaka glädjen.
  • Susodus
    3hjärtan skrev 2016-10-16 09:40:24 följande:

    Vad ska jag tänka på att ta med mig inför avbrytande? Nåt bra tips ?


    Det blir ju en förlossning så jag skulle packa sköna mjuka kläder, tofflor, necessär så du kan duscha. Bra bindor hem. Telefon och laddare, ev kamera. Jag bad om att få ut journalerna, var bra att läsa efteråt. Samlade allt sådant i fin mapp.

    Vad jobbigt att du fått vänta så länge, skönt att det snart är över. <3
  • Susodus

    ...det kan också ta flera timmar från tabletter till värkar så det kan vara bra att ha något som fördriver tiden. Ipad, bok, musik, Netflix el dyl. Något du mår bra av.

  • Susodus
    3hjärtan skrev 2016-10-18 08:10:28 följande:

    Nu är det gjort. Nu ska man försöka gå vidare. Syntes inget på honom. Letade efter nåt"fel" för att få det mer bekräftat. Tror det hade känts bättre. Men vi vet ju vad fvp visade.

    Har ni sett nåt avvikande?


    Det jag såg var ett streck i handen som går tvärs över istället för att stänga av och att stortån satt lite mer isär än de anda tårna. Sedan kan de ju ha bred nacke men det är inte lätt att se eftersom de ju inte är helt färdiga ännu.

    Var beredd på en sorgeperiod nu. Ta den tid det tar och läk. Det går inte att stressa på, ibland känns det starkt och jobbigt, ibland inte alls, ibland tror man det gått över och så kommer det tillbaks. Det bara är som det är. Var beredd på att ni inte sörjer likadant. Min man har bara gått vidare och inte kunnat engagera sig i min graviditet som jag började fokusera på direkt efter ds-beskedet (ivf). För mig kom den största lättnaden på årsdagen då jag började känna mig befriad.

    Boka in en tid med kurator. Ensam eller tillsammans. Kan vara värt att gå. Jag gick en gång, bokade in en ny tid som jag tänkt boka av men gick ändå och höll på så där tre gånger. Det hjälpte och efter tre gånger hade jag tömt ut vad jag kunnat och kände mig redo att gå vidare utan hjälp. Jag hade fått gå längre om jag velat men det var så det blev.

    Allting är ok, även att bara springa därifrån och fly. Gör på ditt sätt. Och du, du kommer klara det, det kommer bli lättare.

    Kramar
  • Susodus
    3hjärtan skrev 2016-10-19 08:07:22 följande:

    Susodus

    Kostar ensam. Kremering ?


    Hej, vi fick fylla i papper och diskutera hur vi skulle göra efteråt och då var det ett av alternativen. Enskild kremering. Det kostar ingenting. Minneslund är anonymt men vi fick hem ett papper där det stod gravsättningsdatum och där stod namn om man valt det. Sedan kan man söka på namnet på en hemsida och se vilken kyrkogård där personen är gravsatt. Man får inte vara med eftersom tanken med minneslund är att man inte har en specifik plats, annars hade ju folk lagt beslag på sin lilla plätt. Jag tror du kan välja en begravning om du vill, men jag vet inte om det kanske är något man får bekosta själv. Jag har ju gjort detta i Stockholm på sös och där fick jag all info, jag hoppas att du får all hjälp du behöver av sjukhuset och sjukvården. Håll koll på blödning och infektionsrisk, boka in återbesök, jag fick ju skrapas en gång till och hade inte kunnat bli gravid igen utan rätt behandling. Rester av mk fanns kvar.

    Med lillen går det fint. Känner en sådan tacksamhet över att han är här och är frisk, hur annorlunda det kunnat vara. Det är bara lycka och glädje och att försöka hitta rutiner för tre barn... men det känns fantastiskt. Värt all den mödan man varit igenom. Ångrar inte vårt beslut och har aldrig gjort heller.
  • Susodus
    Engle84 skrev 2017-03-18 14:15:56 följande:
    Hej! Ledsen att höra att du också gått igenom detta.

    Jag var inte redo varken mentalt eller fysiskt (fick en del komplikationer efter min abort) förrän några månader senare. Men jag tror man rekommenderar åtminstone 1 "vanlig" mens emellan för att minska risken för missfall.

    Vi gjorde aborten i juli, började försöka igen i november och blev gravida i februari. Nu är jag i vecka 9 (8+0) och är livrädd på alla sätt och vis. För missfall, MA eller att något ska vara fel även på denna bebis... Skulle det visa sig vara DS igen tror jag dock vi skulle behålla det denna gång. Jag vill aldrig igen gå igenom det jag gick igenom, både fysiskt och psykiskt, i somras...

    Lycka till till er och alla andra som kämpar för att få barn!
    Grattis till graviditeten! Känner igen oron. Man får försöka att bara tänka framåt. Risken är som sagt mycket liten att få igen. Jag gjorde Nipt test för att få ett svar så snabbt som möjligt. Sedan kändes det lugnare.

    Jag fick bekosta nipt själv men det är ändrat nu, tror du kan få det gratis, annars remiss till Huddinge. I alla fall fick jag en frisk pojke som nu är 5 månader, men jag var orolig hela tiden ändå men utan nipt hade det känts ännu svårare. Kunde prata bra med min bm hela vägen och upplevde att jag fick bra gehör med ul närhelst jag behövde. Finns ju även kuratorstöd att få om det blir för nojjigt.
  • Susodus
    Hanna0000 skrev 2017-03-15 23:58:48 följande:

    Tack alla som skrivit i den här tråden. Även om jag inte skrev själv så gav den mycket tröst i väntan på min abort. Nu har det gått en vecka sen aborten och jag har redan slutat blöda. Idag gjorde jag ett gravtest som visade negativt så jag antar att hormonerna "gått ur" oxå. Jag vill jättegärna börja försöka igen men är osäker på hur länge jag bör vänta. Läkaren tyckte man skulle vänta till mensen var tillbaka o regelbunden. Hur gjorde ni andra?
    Kram


    Vad skönt att din kropp verkar läka så fort. Man brukar ta en mens för att veta när man har ägglossning men skulle du bli gravid innan så är ju det bara ett tecken på att du är redo.

    Jag tror det är väldigt individuellt. Jag ville bara bli gravid så fort som möjligt (ivf) blev gravid på andra försöket 5 månader senare. I efterhand nu känner jag att kroppen haft det tufft, men man läker och inget annat har fått mig tillbaka mentalt så bra som min son. Det är verkligen som om dimman har lättat och man har vaknat upp. Det tog ett år och en förlossning. Jag tror att om kropp och själ skriker efter att bli gravid så är det det man ska lyssna på. Det som känns rätt för dig är just det - rätt för dig.
  • Susodus
    Idunudi skrev 2018-04-07 20:17:51 följande:

    Hej! Tråden verkar inte vara riktigt aktiv just nu men jag behöver få skriva av mig lite....

    Igår fick jag se och känna på den lilla flicka som vi valde att ta bort.

    På skärtorsdagen fick vi besked om trisomi 21 efter många veckors förvirring kring både friska celler och celler med kromosomförändringar samt en drös tester. Igår i vecka 17+6, genomgick jag sista steget i en abort.

    Sorgen som attackerar mig hade jag ingen aning om fanns inom mig, vill helst gräva ner mig i sängen och bara gråta och skrika rakt ut.

    När kommer hjärtat att förstå det hjärnan säger?


    Hej, jag ser att det gått några månader för dig sedan din förlossning. Hur mår du nu? För mig har det gått tre år. Jag hoppas att du fått landa lite. Det är så mycket som händer den där första tiden. Har du fått hjälp? Kuratorstöd var en hjälp för mig. Att prata med någon utanför som är insatt och inte tycker en massa. Bara har kunskap och erfarenhet om kvinnor med samma erfarenhet. Jag hoppas att du givit dig tid att gräva ner dig i sängen och skrika rakt ut. Det är en bra början. 

    Hur lång tid det tar är så individuellt. Det tar den tid det tar. Men jag tror det är bra att försöka sikta på någonting hoppfullt. För mig var det att inte ge upp, att försöka igen. I år var jag som vanligt vid minneslunden på årsdagen och det slog mig hur tiden faktiskt suddar ut och nöter ner det värsta. Men det kommer alltid komma upp tillfällen då sorgen går rakt in i hjärtat igen, men den kommer inte finnas i din hjärna hela tiden. Jag väljer att ha årsdagen och resan till minneslunden som min speciella dag. Trots att jag inte riktigt kände att det behövdes så valde jag att åka dit. Det kommer jag fortsätta med, det har blivit en ventil och så kan jag faktiskt se hur fantastiskt det är att man läker. Det är stor skillnad på hur det var för tre år sedan, och för två år sedan. Jag känner mig stolt över mig själv. Jag trodde att man kunde påskynda sorgen genom att göra "rätt", där har jag lärt mig en massa. Att man faktiskt inte kan kontrollera allt. På samma sätt som man inte kan kontrollera att man inte drabbas av det som hänt oss. Det hände, det är hemskt, det är orättvist, vi går igenom det och vi tar oss ur det. Tro på det. Det blir bättre. Du kommer inte ätas upp av det. Men du har en sorg som kommer finnas där. Men det är bara en del av dig och du kommer kunna hantera den så att den kan stängas inne och tas fram. Glädje och lycka har inte ersatts, de finns kvar där och kommer komma fram och ta över igen. Hoppas du mår bra. 
Svar på tråden Downs syndrom - Vi gjorde abort