• Mumin80

    Desperat efter jämställdhetsförebilder...

    Vi har delat någorlunda lika. Dettern föddes i slutet av november, jag var ledig på heltid till mitten av mars (tänkte att jag behövde tid att återhämta mig, men hade nog kunnat börja jobba redan i januari-februari egentligen). 

    Från mitten av mars och framåt så har jag jobbat 60% (måndag-onsdag) och maken har jobbat 40% (torsdag-fredag).  

    Fördelar med detta: Vi är båda lika involverade i dottern, har koll på hennes utveckling, tecken, behov, kan båda trösta lika bra osv. För dottern tror jag att det har varit jättebra.
    Nackdelar: Man blir ganska splittrad och stressad av att behöva tänka på både barn och jobb samtidigt. Det är ganska skönt att kunna tänka på en sak åt gången. Så för föräldrarna kan det vara lite tungt. Beror också på vilket jobb man har, om det är vettigt.

    När tvåan så småningom kommer, i juni om allt går väl, så har vi för det första tänkt ta en lång gemensam ledighet. D.v.s. först tar jag föräldraledigt och mannen tar pappadagar två veckor. Sedan tar han semester fem veckor och jag är föräldraledig. Sedan tar jag semester fem veckor och han är föräldraledig. På det sättet får vi åtminstone 12 veckor, nästan tre månader, tillsammans som en hel familj och kan i lugnan ro få in lite rutiner och vänja oss vid att vara fyra istället för tre.

    Eftersom maken har fått ett nytt jobb som konsult så passar det honom väldigt illa att jobba två eller tre dagar i veckan. Även på mitt jobb har vi lagt om arbetssättet så att vi jobbar med tidsbestämda projekt (ett projekt/månad ca). Vi får se hur det blir, men det vi pratat om lite löst är att vara hemma t.ex. varannan månad eller så. D.v.s. jag är ledig en så länge det uppdraget han har håller på, sedan får han ta ledigt medan jag hoppar in i ett projekt på jobbet som förhoppningsvis börjar ungefär då, och när mitt projekt är klart så tar jag ledigt medan han tar ett nytt uppdrag. 

    Det går att dela lika, men förbered dig på ifrågasättande.  Jag vet inte hur många gånger jag under graviditeten fick höra "du ångrar dig nog, du kommer inte tillbaka i mars". Det blev lite tröttsamt efter ett tag. 

  • Mumin80

    TS, du borde ha bf i april-maj någongång? Tänk på att ni kan ta ut en del semester också, om du tar ut en vecka semester medan din man tar fp och han sedan tar semester en vecka medan du tar fp, så har ni två veckor tillsammans och använder bara en vecka var av era semestrar. Med 5 veckor totalt per skalle så blir det alltså 10 veckor gemensam tid, plus 10 pappadagar, som ni kan ta i samband med barnets födelse eller sprida under året. 

    Alternativet till att den ena är hemma är inte alltid att den andra är hemma utan ibland att båda är hemma En sådan lösning ger dig också möjlighet att ta igen dig efter förlossningen, utan att ni behöver göra avkall på er önskan att dela lika från början.  

Svar på tråden Desperat efter jämställdhetsförebilder...