Inlägg från: kaveldun |Visa alla inlägg
  • kaveldun

    föräldrapenning när båda barnen är sjuka

    Nej det är inget särskilt för tvillingar, det är däremot konstigt att din kompis har kunnat göra så. Normalt så kan inte den andra föräldern ta tillfällig föräldrapenning för ett barn om den andra föräldern är föräldraledig med det andra barnet. Ett undantag är om barnet är så sjukt att det är inlagt på sjukhus. Det kan nog finnas andra undantag, men grundregeln är att om man är hemma och föräldraledig så ska man också kunna ta hand om ett sjukt barn.


    Ett beibsleende kan lysa upp en hel dag!!
  • kaveldun
    Tinnys skrev 2010-09-24 22:07:46 följande:
    Nä, man kan inte vabba för ett barn som inte går på dagis
    Jo det kan man, om barnet är äldre än 240 dagar. Om den föräldern som är hemma med barnet blir sjuk och inte kan ta hand om barnet så kan den andra föräldern ta ut tillfällig föräldrapenning (vab:a). Har vi gjort när jag var magsjuk och helt däckad.
    Ett beibsleende kan lysa upp en hel dag!!
  • kaveldun
    Norrskenet skrev 2010-09-24 22:09:39 följande:
    Jag har inte tvillingar, men flera barn o då dottern fick magsjuka i våras medan min man vad föräldraledig med vårt yngsta barn, så fick jag samma problem! Eller rättare sagt två olika besked: en handläggare sa till mig att det finns INGA undantag, när en förälder är föräldraledig med ett barn, så räknar man med att den personen också kan ta hand om det barnets syskon om de blir sjuka. Medan jag hade hört att flera sagt att när det gäller just magsjuka, så har man rätt att vabba även om det ena föräldern är föräldraledig. Men när jag sen pratade med en annan handläggare sa hon att man alltid kan söka, att det ALLTID bedömer från fall till fall.. Och jag fick betalt för mina två vab-dagar, trots att min man var föräldraledig just de dagarna.

    Men som sagt, vet inte om det finns speciella regler för tvillingföräldrar!
    Jag har också hört det, att de kan göra undantag. Men grundregeln är att inte en förälder kan vara föräldraledig och den andra vab:a
    Ett beibsleende kan lysa upp en hel dag!!
Svar på tråden föräldrapenning när båda barnen är sjuka