Vad är kärlknöl?
Jag undrar!
Jag undrar!
Tacktack för min upprättelse...!
hmm...måste skaffa fram receptet jag me...
mums...perfekt till middag imorgon jue
nån som har det tillgängligt?
Tjälknöl enligt "Land"
1 ½ kg benfritt älg eller nötkött, t ex rostbiff eller fransyska
Lag:
7 dl vatten
3 dl rödvin
1 tsk socker
1 dl salt
1 tsk krossad svartpeppar
10 krossade enbär
1 lagerblad
Värm ugnen till 100 grader.
Lägg köttet i en trång form och ställ den i ugnen.
Efter några timmar har köttet tinat.
Stoppa in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet.
när termometern visar70-75 grader är köttet klart.
Det tar ca 10-12 timmar.
Koka upp alla ingredienserna till lagen.
Ställ en kraftig plastpåse i en hög form som rymmer köttet.
Lägg i köttet och häll på den lätt avsvalnade lagen.
Förslut med klämma eller gummisnodd.
Låt stå i 4-5 timmar.
Vänd på påsen några gånger.
Ta köttet ur lagen och torka av med hushållspapper.
Skär tjälknölen i tunna skivor.
Det är bland det godaste man kan äta..
O Godast är det med älgkött... Helt klart..
men man kan använda annat kött oxå..
men älgköttet liksom smälter lite extra
i munnen...
*hungrig*
Tjälknöl av älg
ca 1,5 kg älgstek (fryst)
Till lagen:
½ dl salt
1 msk socker
½ liter vatten
1 msk örtkryddor ( t.e.x basilika,
dragon och provensalska kryddor)
Kall sås: Gräddfil, riven pepparrot och lite worcestersås.
Potatissallad till tjälknöl:
Tärnad potatis på burk
Gräddfil
majonnäs
Svartpeppar
strimlad vitkål (strimla med en osthyvel)
Djupfrysta ärter
Riven pepparrot
Strimlad purjolök
Gör så här: Lägg det frusna köttet på galler över en långpanna. Ställ in i ugn ca 80 grader och beräkna stektiden till ca 10 timmar ( ex. 1.5 kg tar ca 10 timmar). Vänd gärna steken efter halva tiden och stick in en termometer i den tjockaste delen. Avbryt stekningen vid 70 grader.
Blanda en lag av salt, socker och vatten. Rör i örtkryddorna. Lägg steken i lagen medan den är varm och låt ligga i ca 5 timmar. Tag upp den ur marinaden och förvara den på vanligt sätt. Köttet ska marineras i en trång bunke eller plastpåse. Vänd steken ett par gånger.
Servera köttet i tunna skivor. Gör en god potatissallad till. Förslag finns här ovan. Blanda till en sås av gräddfil, riven pepparrot och lite worcestersås.
Smaklig måltid!
å mums det e gott!!
Måste göra det nån dag..
Jag brukar använda receptet i "Vår kokbok". Mycket likt lata kocken Johannas förslag från Land, men utan rödvinet.
Örtrimmad tjälknöl med sallad på röda linser och fetaost
8 portioner
ca 1,5 kg nötstek av fransyska
eller ytterlår, djupfryst,
2,5 dl vatten
0,7 dl salt, 2 tsk socker
2 tsk svartpepparkorn, krossade
2 lagerblad, 1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
Sallad 4 portioner
3 dl röda linser
8 dl vatten + 2 tsk salt
1 kruka romansallat
1 stor squasch, tärnad
1 gul paprika, tärnad
1 röd paprika, tärnad
10 cm purjolök, tunna skivor
150 g fetaost, smulad
Dressing:
0,5 dl tomatpuré
0,5 dl vatten
0,5 dl olivolja
1 msk vitvinsvinäger
0,5 dl färsk basilika, hackad
salt och peppar
Sätt ugnen på 80 grader och lägg den djupfrysta steken på ett galler, sätt en plåt under. Låt steken stå i ugnen över natten, ca 8 timmar. Stektermometer sätts i när köttet tinat efter 2-3 timmar. Stek tills innertemperatur visar 60-65 grader om du vill ha rosa stekt och 70 grader om du vill ha genomstekt kött. Blanda saltlagen och lägg den varma steken i den. Låt stå och dra i 2 timmar. Servera den kall i tunna skivor.
Koka upp linserna i saltat vatten, tag av kastrullen och låt dra under lock i 15 minuter. Blanda samman alla ingredienserna till dressingen, blanda med grönsaker, fetaost och linser. Varva linssalladen med sallatsbladen.
räcker det?
eller vill du ha fler... hittade ngt hundratal när jag sökte
testa att göra på rådjur, hjort, lamm och annat gott
kryddor som är goda att slänga i lagen
granskott, timjan, dragon (bara lite), vitlök, lök, lagerblad, grönpeppar, rosmarin
gjorde en på lamm med timjan och vitlök som blev helt underbar
Ganska lustigt med tjälknul, jag trodde att det var ett jättegammalt recept.... till jag fick läsa att det uppkom när en dam skulle tina upp söndagssteken i ugnen och glömde bort den över natten. Det var någon gång på 70-talet.....
Jag har fått höra många av mina norrlänska kompisar säga att det är ett urgammalt recept som funnits i släkten sedan "urminnes" tider.
ett annat tips - inte tjälknöl men liknande
gnugga in köttet med salt och socker och kryddor åsså lägger man det råa köttet i en påse i kylen över natten
sen tar man ut köttet torkar av det och steker ytan i stekpanna och in i ugnen på 125grader tills innertempen är mellan 58 och 65grader
det tar några timmar....
slainte
då har du nog gått på myten..
receptet finns i gamla kokböcker som jag har - den tidigaste är från 1907
Jag är den stolta trådstartaren av denna tråd. Mina trådar brukar dö ut på en gång!Jag kunde aldrig drömma om att få så många svar och till och med ett recept! Tackar! Fortsätt gärna att diskutera denna delikatess! Jag ska prova receptet med älg!