• Paulas mamma

    Vad för kryddor till vilt?

    Jag tänkte göra en hjortfärslimpa idag och även älgköttbullar. Men vad har man för kryddor i för att ta fram/behålla viltsmaken? Vill inte krydda som jag gör med vanliga köttbullar då jag vill ha kvar viltsmaken.

  • Svar på tråden Vad för kryddor till vilt?
  • Pickeli

    Viltsmaken försvinner inte så lätt! Om du börjar krydda med dragon, kanel eller sådana saker då tar de lätt över. Men vitpeppar, salt och övriga smakstärkare framhäver smakerna. Även fett lyfter fram viltsmaken!


    Google it!
  • Mela75

    Brukar använda kryddpeppar..ev enbär, men bara lite.

  • Paulas mamma

    Hur är det med vitlök då? timjan? eller kanske salvia? Ska jag strunta i dessa kryddor och bara ta vitpeppar och salt?

  • Pickeli

    Var väääldigt försiktigt om du vill använda kryddpeppar, för det tar över vilken smak som helst om du häver i för mycket!


    Google it!
  • Ragnelutta

    Jepp, enbär här också. Kanske lite salvia skulle kunna fungera också.

  • Paulas mamma

    Enbär? köper man det i lösvikt eller är det torkade? Har aldrig köpt eller ens sett enbär i affären :)

  • Pickeli
    Paulas mamma skrev 2010-10-19 10:04:17 följande:
    Enbär? köper man det i lösvikt eller är det torkade? Har aldrig köpt eller ens sett enbär i affären :)
    Finns i kryddhyllan i vanlig kryddburk! :) Semitorkade skulle jag säga :)
    Google it!
  • Ragnelutta

    Dom brukar finnas bland de vanliga kryddburkarna! Det är vansinnigt gott Sedan kan du ha rönnbärsgelé eller svartvinbärsgelé till.

  • Namnam

    Enbär, svartvinbär, timjan, viltkrydda vitlök och öl tycker jag är gott att krydda vilt med

    Öl i tex älgköttbullar är super

    Enbär finns torkade på burk i kryddhyllan

  • Paulas mamma
    Pickeli skrev 2010-10-19 10:09:36 följande:
    Finns i kryddhyllan i vanlig kryddburk! :) Semitorkade skulle jag säga :)
    Tack så mycket. Då provar jag det. Passar det både till älg och hjort? Vad smakar det?
  • LillaAnna

    Enbär har en väldigt speciell smak. Testa först om du gillar det. Det passar jättebra till vilt, men det är lätt att det blir för mycket tycker jag. Vi hade krossade enbär i våra hjortfärsbiffar en gång och det blev alldeles för mycket enbärssmak och för stora bitar, så tyvärr åkte biffarna i sophinken.

    Nu blev jag riktigt sugen på att göra en köttfärslimpa på hjortfärsen jag har i frysen. Det är supersmarrigt att fylla den med bacon, lök och kantareller! Som någon annan skrev ovan, så tillför gärna lite fett. Man kan t.ex. blanda i lite fläskfärs.

  • trollkarl
    Paulas mamma skrev 2010-10-19 10:12:22 följande:
    Tack så mycket. Då provar jag det. Passar det både till älg och hjort? Vad smakar det?
    enbär smakar som spriten "gin" det är baserat på enbär.
    det är något pikant smak, så ta det försiktigt. men det är helt klart grymt gott till just vilt.
    svamp är ju en klassiker för den delen..
    rökta produkter såsom pancetta/bacon etc.
    rönnbär, lingon, blåbär funkar det me.
    vill du gå crazy så har du granskott etc...
  • Paulas mamma

    Tror ni man kan blanda i lite svart och rödvinbärsgelé? Eller är sött inte så bra kankse?

  • trollkarl
    Paulas mamma skrev 2010-10-19 10:24:29 följande:
    Tror ni man kan blanda i lite svart och rödvinbärsgelé? Eller är sött inte så bra kankse?
    inte i "smeten" nej det funkar dåligt.. men du kan runda av sås med det..
  • Paulas mamma

    Då ska jag sticka till affären sen och inhandla allt jag fått tips om så får vi se vad det blir av det :) Ska man ha kokt potatis och gräddsås till eller finns det nåt annat som funkar bra oxå? självklart ska vi ha vinbärsgelé till. JAg bara längtar till middagen :)

  • trollkarl
    Paulas mamma skrev 2010-10-19 10:28:07 följande:
    Då ska jag sticka till affären sen och inhandla allt jag fått tips om så får vi se vad det blir av det :) Ska man ha kokt potatis och gräddsås till eller finns det nåt annat som funkar bra oxå? självklart ska vi ha vinbärsgelé till. JAg bara längtar till middagen :)
    mandelpotatis, men passa den, då den gärna spricker, stormkoka inte utan låt den sjuda...
    gräddsås såklart på stekskyn och grädde, gärna en porter och reducera, runda av med gele..
  • Paulas mamma

    Det blev underbart gott. Har dock bara smakat älgfärsbullarna. Av hjorten gjorde jag en färsgrotta med ost och bacon i. Och så enbär såklart. i gräddsåsen avslutade jag med lite gelé och det var vansinnigt gott tillsammans.

  • trollkarl
    Paulas mamma skrev 2010-10-19 13:24:48 följande:
    Det blev underbart gott. Har dock bara smakat älgfärsbullarna. Av hjorten gjorde jag en färsgrotta med ost och bacon i. Och så enbär såklart. i gräddsåsen avslutade jag med lite gelé och det var vansinnigt gott tillsammans.
    grattis! va skönt att du fick till det =)

    hör av dig om du har andra tankar och funderingar (FD köksmästare)
  • Paulas mamma
    trollkarl skrev 2010-10-19 13:25:36 följande:
    grattis! va skönt att du fick till det =)

    hör av dig om du har andra tankar och funderingar (FD köksmästare)
    Jaså? Det ska jag komma ihåg :)
  • ja88

    Jag brukar krydda vilt med Santa Marias viltkrydda, den tycker jag är god. I övrigt bara salt och peppar, neutral kryddning för att behålla viltsmaken!

Svar på tråden Vad för kryddor till vilt?