Inlägg från: Anonym (orolig släkting) |Visa alla inlägg
  • Anonym (orolig släkting)

    Får man pension om man aldrig arbetat?

    Hej

    Jag är lite orolig för en släktings del, man har inte riktigt kunnat med att ta upp det till diskussion då det är känsligt.

    Denna släkting har bara haft enstaka säsongsjobb under hela sitt liv, trots att han nu är över 60 och går i pension om några år. Det har inte varit lätt på arbetsmarknaden för honom då han är lite speciell och den sociala biten inte riktigt finns hos honom. Han bor fortfarande hemma hos sin mamma i hennes hyresrätt och äger ingenting av värde förutom en 20 år gammal rishög till bil.

    Hur fungerar det med pension när man nästan inte har arbetet någonting under hela sitt arbetsföra liv? Har man rätt till en grundsumma eller måste man arbeta ihop till allting på egen hand för att få ut någonting? Hur stor summa är det då tal om?

    Jag är också orolig för hur det ska gå för honom ifall hans 85åriga mor går bort innan han går i pension. Just nu är det ju hon som försörjer honom med sin lilla pension och har så gjort mer eller mindre under hela hans liv. Modern är väldigt orolig för hur det ska gå med sonen när hon går bort och jag vill gärna kunna ge henne ett svar som lugnar henne.

    Mycket tacksam för svar.

     

  • Svar på tråden Får man pension om man aldrig arbetat?
  • Anonym (orolig släkting)

    Han har ingen inkomst om man bortser från de säsongsarbeten han tidigare hade. Ingen rätt till a-kassa då han inte jobbat tillräckligt mycket.

    Nej han är inte funktionshindrad som så, han är normalintelligent och kommer förmodligen klara sig på egen hand när modern går bort bara han får pension eller någon annan form av inkomst som håller honom flytande ekonomiskt. Det är den sociala biten det brister i hos honom, men jag skulle inte bli förvånad ifall han hade en lindrig form av någon bokstavskombination då han kan skicka sms i stil med 'för 9 år sedan, 21 oktober 2001, skaffade du din första mobiltelefon'. Han minns alltså datum, eller eventuellt skriver ned dem i dagböcker som han sedan bläddrar runt och hittar sådana upplysningar i. Men han är fullt kapabel till att ta hand om sig själv och sköta ett enklare jobb som inte kräver utbildning och som inte kräver mycket social kontakt med andra människor.

    Hur som helst så kommer ju saker och ting ordna sig ifall han får den garantipension på 7500kr som 'knäppisen' upplyste om, med bostadstillägg så kanske han har möjlighet att bo kvar i nuvarande lägenheten:) Klarar de sig 2 personer på hans mammas lilla pension så ska han nog klara sig ensam på en pension. frågan är bara vad som händer ifall modern går bort_innan_det är dags för hans pensionering.

Svar på tråden Får man pension om man aldrig arbetat?