Inlägg från: Stadslantis |Visa alla inlägg
  • Stadslantis

    Utekanin, vattnet fryser!

    Nu verkar ju göra rätt med vattnet redan =) Ljummet vatten i skål och byta ofta, se till att han får vatten i samband med maten.

    Vad är det för kaninmatsblandning han får? Hur mycket får han? Pellets är ofta att föredra framför "gnagarblandningar" då den innehåller en del fett (beror ju självklart på vilken sort det är). En kaninmage mår som bäst på en fettsnål och fiberrik kost, minst 80 % hö och lite komplement med pellets (för mineralerna) och lite grönt. Mina kaniner får om max 1/2 dl pellets om dagen och resten hö, de är dvärgkaniner. 

    Det är lite omdiskuterat med fri tillgång på pellets till unga djur bland uppfödare som jag förstått det hela, vissa ger fri tillgång och andra ger ransonerat. Jag är ingen "van" kaninuppfödare så jag är långt från expert! Men risken med att ge mkt pellets/foderblandning är att kaninen äter mer av det och inte höet vilket ökar risken för både magproblem och framförallt problem med tänderna. Har läst om flera uppfödare av dvärgraser som endast ger fri tillgång upp till 4 månader sen ransonerat. Stora raser han behöva lite mer fram till 7-8 mån.

    Lycka till med lilla ninen! =) 

Svar på tråden Utekanin, vattnet fryser!