• MBert

    Är bakmaskin något att rekomendera?

    Absolut!


    Men det förutsätter givetvis att man har den framme och använder den.


    Vaddå, tar tid? Det gör ju allt brödbak. Fördelen med bakmaskinen är att den sköter allt och att den dessutom kan göra det medan du sover så att du kan vakna till nybakat bröd. Vem kan motstå det?
    Det är dessutom betydligt billigare än köpt bröd.


    Tja, formen kan man inte göra mycket åt, men det kan man inte på köpebröd heller! Vill man så kan man ju som sagt låta den blanda och jäsa degen och sen själv baka ut det i ugnen till den form man nu vill.


    Man bestämmer däremot helt själv vad man vill ha i! Inga onödiga tillsatser som ska lura en att brödet är färskare än det är. Så det blir ju den smak man själv stoppar i ingredienser till!

    Så Jo, man kan visst använda sina vanliga brödrecept och själv komponera ihop helt nya! Varför skulle man inte kunna göra det?! Det enda man ska tänka på är att det får plats i bakmaskinen. Det brukar i de flesta maskiner innebära att man bakar på ca 3 dl vätska. De flesta brödrecept man hittar i kokböcker baseras på 5 dl vätska så lättast tar man bara och halverar det!

    Var inte rädd att experimentera. Hitta ditt eget basrecept och variera sen dina ingredienser utifrån det. Man lär sig att grövre mjöl kräver lite mer jäst och vätska, och vilka fröer, gryn och annat som suger vätska o.s.v.

    Här är mitt basrecept, men varierar som sagt lite beroende på vad man stoppar i.


            1,5 tsk torrjäst 5 g 7,5 dl mjöl 450 g 1,5 tsk salt 9 g 2 tsk socker/sirap 9 g 1 tsk olja 7 g 3,0 dl vatten 300 g
    Jag skriver torrjäst eftersom jag oftast sätter min på timer över natten (och för att det är lång hållbarhet och därför alltid finns hemma), men ska man baka direkt kan man givetvis använda vanlig färsk jäst, 1/3-1/2 paket (ljusa bröd kräver mindre mängd jäst, och grövre mer).
  • MBert
    panki2 skrev 2010-12-07 22:29:56 följande:
    Tack för alla svar!

    Jag antar att det givetvis är stor skillnad på vilkan manskin man har???
    Eller funkar de lite billigare lika bra?
    Tja, jag tror inte det är så jättestor skillnad på vilken maskin man har. Det är ju vad man stoppar i som är det som gör mest skillnad.

    Det som kan skilja och vara avgörande är t.ex. hur bra maskinen blandar degen och att den har program som passar för det man ska baka, dvs. rätt intervaller och temperatur som passar degen och att det är jämn temperatur etc.
    Sen kan det ju som sagt vara så att billigare maskiner har lite sämre hållbarhet och snabbare tappar t.ex. släppförmågan i bakformen. och släpper inte brödet så kvittar det ju hur bra det egentligen blev, man vill ju liksom kunna få ut det någelunda helt. Det är otroligt irriterande och sker det så använder man helt enkelt inte bakmaskinen och då är det så klart ingen bra investering...
Svar på tråden Är bakmaskin något att rekomendera?