Är bakmaskin något att rekomendera?
Absolut!
Men det förutsätter givetvis att man har den framme och använder den.
Vaddå, tar tid? Det gör ju allt brödbak. Fördelen med bakmaskinen är att den sköter allt och att den dessutom kan göra det medan du sover så att du kan vakna till nybakat bröd. Vem kan motstå det?
Det är dessutom betydligt billigare än köpt bröd.
Tja, formen kan man inte göra mycket åt, men det kan man inte på köpebröd heller! Vill man så kan man ju som sagt låta den blanda och jäsa degen och sen själv baka ut det i ugnen till den form man nu vill.
Man bestämmer däremot helt själv vad man vill ha i! Inga onödiga tillsatser som ska lura en att brödet är färskare än det är. Så det blir ju den smak man själv stoppar i ingredienser till!
Så Jo, man kan visst använda sina vanliga brödrecept och själv komponera ihop helt nya! Varför skulle man inte kunna göra det?! Det enda man ska tänka på är att det får plats i bakmaskinen. Det brukar i de flesta maskiner innebära att man bakar på ca 3 dl vätska. De flesta brödrecept man hittar i kokböcker baseras på 5 dl vätska så lättast tar man bara och halverar det!
Var inte rädd att experimentera. Hitta ditt eget basrecept och variera sen dina ingredienser utifrån det. Man lär sig att grövre mjöl kräver lite mer jäst och vätska, och vilka fröer, gryn och annat som suger vätska o.s.v.
Här är mitt basrecept, men varierar som sagt lite beroende på vad man stoppar i.
1,5 tsk torrjäst 5 g 7,5 dl mjöl 450 g 1,5 tsk salt 9 g 2 tsk socker/sirap 9 g 1 tsk olja 7 g 3,0 dl vatten 300 g
Jag skriver torrjäst eftersom jag oftast sätter min på timer över natten (och för att det är lång hållbarhet och därför alltid finns hemma), men ska man baka direkt kan man givetvis använda vanlig färsk jäst, 1/3-1/2 paket (ljusa bröd kräver mindre mängd jäst, och grövre mer).