MATBRÖD!
Någon mer än jag som älskar att baka matbröd?
Här samlas vi och delar med oss av våra goda recept, allt från knäckebröd till surdegsbröd.
Själv har jag för allra första gången satt igång en surdeg, ska bli spännande och se hur det går
Här kommer ett recept på min mammas goda rågbröd som jag ofta bakar.
Mammas rågröd
5 kakor
5 dl vatten
½dl olja
50 g jäst
½ dl ljus sirap
1 msk salt
7 dl rågsikt
6-6½ dl vetemjöl
2 tsk brödkryddor
1 tsk malda pomeransskal
1.Häll oljan i en kastrull. Tillsätt vattnent och värm till 37 grader.
2.Finfördela jästen i en bunke. Häll degvätskan över jästen och rör om tills jästen har löst sig.
3.Tillsätt sirap, salt, brödkryddor, malda pomeransskal, rågsikt och det mesta av vetemjölet, spara lite vetemjöl till utbakningen.
4.Arbeta degen tills den blir smidig, gärna i maskin, och släpper degbunken. Låt degen jäsa i bunken under bakduk i 30 minuter.
5.Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Arbeta den en kort stund och dela den i fem lika stora delar. Forma delarna till runda bullar och platta eller kavla ut dem till runda kakor, ca 15 cm i diameter. Lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar. Nagga dem med gaffel och låt dem jäsa under bakduk i 30 minuter.
6.Grädda kakorna längst ner i ugnen i 200 grader, ca 13 minuter.
7.Låt svalna under bakduk.
Smakar helt underbara lite småljumma med bregott och ett par skivor ost på