• Tårtsmulan1977

    MATBRÖD!

    Någon mer än jag som älskar att baka matbröd?
    Här samlas vi och delar med oss av våra goda recept, allt från knäckebröd till surdegsbröd.
    Själv har jag för allra första gången satt igång en surdeg, ska bli spännande och se hur det går Skrattande

    Här kommer ett recept på min mammas goda rågbröd som jag ofta bakar.

    Mammas rågröd
    5 kakor

    5 dl vatten
    ½dl olja
    50 g jäst
    ½ dl ljus sirap
    1 msk salt
    7 dl rågsikt
    6-6½ dl vetemjöl
    2 tsk brödkryddor
    1 tsk malda pomeransskal

    1.Häll oljan i en kastrull. Tillsätt vattnent och värm till 37 grader.
    2.Finfördela jästen i en bunke. Häll degvätskan över jästen och rör om tills jästen har löst sig.
    3.Tillsätt sirap, salt, brödkryddor, malda pomeransskal, rågsikt och det mesta av vetemjölet, spara lite vetemjöl till utbakningen.
    4.Arbeta degen tills den blir smidig, gärna i maskin, och släpper degbunken. Låt degen jäsa i bunken under bakduk i 30 minuter.
    5.Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Arbeta den en kort stund och dela den i fem lika stora delar. Forma delarna till runda bullar och platta eller kavla ut dem till runda kakor, ca 15 cm i diameter. Lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar. Nagga dem med gaffel och låt dem jäsa under bakduk i 30 minuter.
    6.Grädda kakorna längst ner i ugnen i 200 grader, ca 13 minuter.
    7.Låt svalna under bakduk.

    Smakar helt underbara lite småljumma med bregott och ett par skivor ost på Skrattande

  • Svar på tråden MATBRÖD!
  • Tårtsmulan1977

    Enklare än så här kan det inte bli och gott smakar det Skrattande

    Filmjölkslimpa

    2 bröd

    1 liter filmjölk
    7 dl vetemjöl
    2½ dl rågkross
    2½ dl vetekross
    2½ dl vetekli
    2 dl hela linfrön
    2 dl solrosfrön
    3 dl russin
    3 dl mörkt sirap
    1½ msk bikarbonat
    1 tsk salt


    1. Blanda alla ingredienser i en bunke och häll ner i två smorda brödformar.
    2. Grädda i 150 grader i nedersta delen av ugnen i 1½ timme.

  • Lussekatten87

    Hej! Här är ett verkligt busenkelt recept då man vill baka men inte har så mycket tid.Eller då man själv vill b estämma när man skall baka ut degen. Jagbakar ofta efetr detta recept.

    Kalljäst lantbröd:

    12-13 dl vetemjöl
    1/2-3/4 dl fint rågmjöl
    5 dl kallt vatten
    1,5 msk ljus sirap
    1 tsk salt
    50 gr jäst

    1. Smula sönder jästen i en bunke,häll i sirap,salt och vattnet direkt från kranen. Blanda väl.
    2. häll i hälften av vetemjölet och rågmjölet och arbeta ihop degen oredentligt.
    3. Ha i resten av mjölet och arbeta degen i 3 minuter.Strö på lite mjöl och lägg över en bakduk.
    Ställ in i kylskåpet i ca 7-8 timmar.
    4. Sätt ugnen på 250 grader. Dela degen i två delar och knåda den väl. Forma till limpor och lägg på plåt.
    Sätt in plåten i mitten av ugnen,efter 20 minuter stänger du av ugnsvärmen och låter limporna gräddas ytterligare 15 minuter.

  • Tårtsmulan1977
    Lussekatten87 skrev 2010-12-08 21:51:11 följande:
    Hej! Här är ett verkligt busenkelt recept då man vill baka men inte har så mycket tid.Eller då man själv vill b estämma när man skall baka ut degen. Jagbakar ofta efetr detta recept.

    Kalljäst lantbröd:

    12-13 dl vetemjöl
    1/2-3/4 dl fint rågmjöl
    5 dl kallt vatten
    1,5 msk ljus sirap
    1 tsk salt
    50 gr jäst

    1. Smula sönder jästen i en bunke,häll i sirap,salt och vattnet direkt från kranen. Blanda väl.
    2. häll i hälften av vetemjölet och rågmjölet och arbeta ihop degen oredentligt.
    3. Ha i resten av mjölet och arbeta degen i 3 minuter.Strö på lite mjöl och lägg över en bakduk.
    Ställ in i kylskåpet i ca 7-8 timmar.
    4. Sätt ugnen på 250 grader. Dela degen i två delar och knåda den väl. Forma till limpor och lägg på plåt.
    Sätt in plåten i mitten av ugnen,efter 20 minuter stänger du av ugnsvärmen och låter limporna gräddas ytterligare 15 minuter.
    Åh så gott det lät! Underbart och få nygräddat bröd till frukost Skrattande Detta ska absolut prövas.
  • Tårtsmulan1977

    Ett gott bröd nu när julen närmar sig Skrattande

    Julbröd med russin
    2 bröd

    50 g jäst
    2½ dl vatten
    2½ dl mjölk
    ½ dl ljus brödsirap
    50 g smör
    1½ msk malda pomeransskal
    2 tsk salt
    1 ägg
    1 dl russin
    6 dl rågsikt
    ca 8 dl vetemjöl special

    Pensling:
    uppvispat ägg

    1.smula ner jästen i en degbunke.
    2.Smält smöret och tillsätt mjölk och vatten. Låt det bli fingervarmt.
    3.Häll vätskan över jästen och rör om så att den löser sig.
    4.Tillsätt pomeransskal, sirap, salt, ägg, russin och rågsikt.
    5.Knåda degen.
    6.Arbeta in vetemjöl special under kraftig knådning tills degen är blank och smidig.
    7.Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
    8.Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt.
    9.Dela degen i två lika stora bitar och forma två limpor.
    10.Lägg limporna i två smorda avlånga brödformar.
    11.Nagga limporna med gaffel och låt dem jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
    12.Pensla limporna med uppvispat ägg.
    13.Grädda limporna i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 50 minuter eller tills limporna har fått fin färg och känns torra.
    14.Låt limporna kallna på galler under bakduk.

  • Tårtsmulan1977

    Någon mer som tycker om att baka matbröd och vill dela med sig av sina recept?


     

  • Grynet09

    Jaaa, vilken rolig och bra tråd!

    Har nyss investerat i en ny hushållsassistent och försöker baka eget istället för köpelimpa. Tidigare körde jag med bakmaskin, men det går åt så fruktansvärt mycket bröd här hemma att jag var tvungen att baka nästan varje dag med den.

    Min sambo är barn till två tandläkare och envisas med att bara äta bröd utan socker (eller sirap och likn.) Många brödsorter behöver ju lite sirap för att jäsa bra. Jag har flera gånger bakat en sorts bröd till mig och ett annat till sambon på grund av detta.

    Har någon nåt förslag på gott matbröd utan sirap? Eller ska jag helt enkelt bara skippa sirap i de recept jag bakar? Är nog lite för feg för att bara pröva och se vad som händer.

  • s87a
    Lantbröd med soltorkade tomater .

    50 g jäst
    4 dl vatten
    1 dl olja
    salt
    en nypa socker
    12 dl lantmjöl
    100 g soltorkade tomater i olja

    Gör så här :
    Värm olja och vatten till ca 37 grader (fingervarmt).
    Smula sönder jästen i en degbunke och slå över degvätskan.
    Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt salt och socker.
    Ha i mjölet, lite i taget, spar ca 1 dl till utbakningen.
    Klipp eller skär tomaterna i småbitar och arbeta in dom i degen.
    Degen kan vara rätt så lös, ha inte i för mycket mjöl.
    Låt jäsa i ca 1 timme eller till dubbel storlek under bakduk.

    När degen jäst, ha upp den på mjölat bord och dela i två lika stora delar.  
    Knåda lite lätt och forma till två limpor.
    Lägg upp på en plåt och låt jäsa i ytterligare 20 minuter.
    Värm ugnen till 275 grader, när du ställt in bröden för gräddning, sänk till 200. Grädda i ca 45 minuter eller tills brödet fått fin färg och verkar klart.

    Tips !
    För att få en hård och knaprig yta på brödet, ställ en form med vatten i ugnen medan brödet gräddas. Ha en riktigt hög temperatur i ugnen innan brödet ställs in, sänk sedan till 200 grader undertiden brödet gräddas.

    Denna deg räcker till 2 stora limpor,
    efter andra jäsningen skåra brödet med en vass brödkniv tvärsöver så du får ett fint mönster.
  • Tårtsmulan1977

    AnnLee
    Vilken härlig och inspirerande blogg du har med många smarriga recept Skrattande Jullimporna ser verkligen goda ut.

    Grynet09:
    Jag brukar baka dessa frallor och vill man ha helt osötade frallor så är det bara att utesluta honungen Skrattande

    Kom-i-form frallor
    ca 20 st

    12 dl fullkornsmjöl av dinkel (+ lite extra vid knådning)
    5 dl ljummet vatten
    25 g jäst
    1 msk flytande acaciahonung (kan uteslutas för osötat bröd)
    ½ dl solroskärnor
    2 rivna morötter
    1 msk kallpressad olivolja
    ½ msk salt

    1.Lös upp jästen i fingervarmt vatten.
    2.Blanda ner olivolja, honung, morötter, solroskärnor och salt.
    3.Tillsätt mjölet i omgångar och arbeta degen tills den är fast och smidig.
    4.Låt degen jäsa under bakduk i 40 minuter.
    5.Häll upp degen på mjölat bakbord och tillsätt lite extra mjöl.
    6.Knåda degen smidig och forma till en rulle.
    7.Dela i 20 bitar och forma till bullar.
    8.Lägg bullarna på en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
    9.Pensla bullarna med lite vatten och strö över solroskärnor.
    10.Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 12 minuter.

    s87a:
    Ditt brödrecept lät jättegott Skrattande men ungefär hur mycket salt brukar du ha i?

  • MBert

    Man brukar rekommendera en salttillsats på 15-20 g per kg mjöl.
    1 dl vetemjöl (och dinkelmjöl) väger 60 g så 1 kg är 1000/60= drygt 16,5 dl.
    1 tsk salt väger 6 g så det blir 20/6= drygt 3 tsk = drygt 1 msk per kg (16,5 dl) mjöl.

    Så till 12 dl mjöl (enl. ovan) så bör man ha 2-2,5 tsk salt.

  • Tårtsmulan1977
    MBert skrev 2010-12-10 20:39:57 följande:
    Man brukar rekommendera en salttillsats på 15-20 g per kg mjöl.
    1 dl vetemjöl (och dinkelmjöl) väger 60 g så 1 kg är 1000/60= drygt 16,5 dl.
    1 tsk salt väger 6 g så det blir 20/6= drygt 3 tsk = drygt 1 msk per kg (16,5 dl) mjöl.

    Så till 12 dl mjöl (enl. ovan) så bör man ha 2-2,5 tsk salt.
    Tack snälla för hjälpen Skrattande
  • Tårtsmulan1977

    Nu har min lilla surdeg stått i rumstemperatur i snart 3 dygn, i eftermiddag är det dags att "mata" den med mer vatten och rågmjöl och sedan ska den stå ytterligare ett dygn i rumstemperatur innan den kan användas. Just nu ser den inte mycket ut för världen Flört men den kanske blir bra i slutändan Skrattande 
    Är det någon som har erfarenhet av att baka surdegsbröd och har recept på både bra surdeg och goda surdegsbröd och bra tips?



  • s87a
    Tårtsmulan1977 skrev 2010-12-10 16:20:43 följande:

    AnnLee
    Vilken härlig och inspirerande blogg du har med många smarriga recept Skrattande Jullimporna ser verkligen goda ut.

    Grynet09:
    Jag brukar baka dessa frallor och vill man ha helt osötade frallor så är det bara att utesluta honungen Skrattande

    Kom-i-form frallor
    ca 20 st

    12 dl fullkornsmjöl av dinkel (+ lite extra vid knådning)
    5 dl ljummet vatten
    25 g jäst
    1 msk flytande acaciahonung (kan uteslutas för osötat bröd)
    ½ dl solroskärnor
    2 rivna morötter
    1 msk kallpressad olivolja
    ½ msk salt

    1.Lös upp jästen i fingervarmt vatten.
    2.Blanda ner olivolja, honung, morötter, solroskärnor och salt.
    3.Tillsätt mjölet i omgångar och arbeta degen tills den är fast och smidig.
    4.Låt degen jäsa under bakduk i 40 minuter.
    5.Häll upp degen på mjölat bakbord och tillsätt lite extra mjöl.
    6.Knåda degen smidig och forma till en rulle.
    7.Dela i 20 bitar och forma till bullar.
    8.Lägg bullarna på en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
    9.Pensla bullarna med lite vatten och strö över solroskärnor.
    10.Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 12 minuter.

    s87a:
    Ditt brödrecept lät jättegott Skrattande men ungefär hur mycket salt brukar du ha i?


    Du kommer älska det..
    Jag vet inte, lite lagom haha.. brukar hälla upp lite i handen och kasta i bara..
  • Grynet09

    Håller just i detta nu på med mitt livs första surdegsbak. Jag läser Martin Johansons blogg där han har en surdegsskola. Efter en massa försök med en surdegsgrund har jag nog lyckats få till en. Återstår att se om brödet tar sig. Det ska ju jäsa några timmar till och sen skjuts in i ugnen. Spännande är nog det minsta man kan säga.

    Mitt tips är att besöka Paindemartin på blogspot. Massa tips och recept och har man frågor så brukar han svara på dem.

    Lycka till!

  • MBert
    Tårtsmulan1977 skrev 2010-12-11 07:05:13 följande:

    Nu har min lilla surdeg stått i rumstemperatur i snart 3 dygn, i eftermiddag är det dags att "mata" den med mer vatten och rågmjöl och sedan ska den stå ytterligare ett dygn i rumstemperatur innan den kan användas. Just nu ser den inte mycket ut för världen Flört men den kanske blir bra i slutändan Skrattande 
    Är det någon som har erfarenhet av att baka surdegsbröd och har recept på både bra surdeg och goda surdegsbröd och bra tips?


    Ja, jag har bakat massor av olika surdegsbröd ur olika böcker, både Saltå Kvarn och Jan Hedhs "Bröd" m.fl.
    Jag har numera ett basrecept som jag brukar utgå ifrån när jag ska baka och slänger i vad jag känner för och har hemma.

    Surdegsbröd nr 1


    Ett enkelt basrecept för surdegsbröd helt utan jäst, där man själv kan experimentera och byta mjölsorter. Även ett bra nybörjarbröd för dig med surdegsstart.
    Detta blir ett ljust, saftigt och mustigt bröd.
    Prova sen att byta 600 g vetemjöl mot lika mängd Dinkel, rågsikt eller 400 g vetemjöl och ca 150 g grovt rågmjöl (rågmjöl kräver mer vätska). I med linfrön m.m.


    200 g surdeg*
    300 g vatten, lite mer än rumstemp. och max 32°
    600 g vetemjöl special
    15 g (2 tsk) mörk brödsirap (jäser bort)


    7 g (drygt 1 tsk) rapsolja (eller annat matfett)
    12 g (2 tsk) salt

    *Surdeg. Gör en fördeg av 1 msk surdegsstart, 100 g vetemjöl, och knappt 100 g vatten 30-35°, som får stå i 12 h, alternativt använd surdegsstart direkt (se sep. recept på surdegsstart).


    Kör degen med degkrokar i minst 6 minuter (gärna 10) utan salt och sen 3 minuter med salt.
    Låt degen vila 1,5-2 timmar.
    Slå upp på lätt mjölat bakbord och vik in kanterna till ett runt eller avlångt bröd som får jäsa i jäskorg eller brödkorg/durkslag klädd med mjölad kökshandduk i 6-7 timmar i rumstemperatur, alternativt i kylskåpet över natten, ca 11 timmar. 


    Värm ugnen till 250° med bakplåt i så den blir het.
    Stjälp upp degen på den heta plåten.
    Grädda i 250° i 5 minuter och sänk sedan värmen till 200° och grädda brödet i 30-40 minuter (varmluft 175°).

Svar på tråden MATBRÖD!