• s87a

    MATBRÖD!

    Lantbröd med soltorkade tomater .

    50 g jäst
    4 dl vatten
    1 dl olja
    salt
    en nypa socker
    12 dl lantmjöl
    100 g soltorkade tomater i olja

    Gör så här :
    Värm olja och vatten till ca 37 grader (fingervarmt).
    Smula sönder jästen i en degbunke och slå över degvätskan.
    Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt salt och socker.
    Ha i mjölet, lite i taget, spar ca 1 dl till utbakningen.
    Klipp eller skär tomaterna i småbitar och arbeta in dom i degen.
    Degen kan vara rätt så lös, ha inte i för mycket mjöl.
    Låt jäsa i ca 1 timme eller till dubbel storlek under bakduk.

    När degen jäst, ha upp den på mjölat bord och dela i två lika stora delar.  
    Knåda lite lätt och forma till två limpor.
    Lägg upp på en plåt och låt jäsa i ytterligare 20 minuter.
    Värm ugnen till 275 grader, när du ställt in bröden för gräddning, sänk till 200. Grädda i ca 45 minuter eller tills brödet fått fin färg och verkar klart.

    Tips !
    För att få en hård och knaprig yta på brödet, ställ en form med vatten i ugnen medan brödet gräddas. Ha en riktigt hög temperatur i ugnen innan brödet ställs in, sänk sedan till 200 grader undertiden brödet gräddas.

    Denna deg räcker till 2 stora limpor,
    efter andra jäsningen skåra brödet med en vass brödkniv tvärsöver så du får ett fint mönster.
  • s87a
    Tårtsmulan1977 skrev 2010-12-10 16:20:43 följande:

    AnnLee
    Vilken härlig och inspirerande blogg du har med många smarriga recept Skrattande Jullimporna ser verkligen goda ut.

    Grynet09:
    Jag brukar baka dessa frallor och vill man ha helt osötade frallor så är det bara att utesluta honungen Skrattande

    Kom-i-form frallor
    ca 20 st

    12 dl fullkornsmjöl av dinkel (+ lite extra vid knådning)
    5 dl ljummet vatten
    25 g jäst
    1 msk flytande acaciahonung (kan uteslutas för osötat bröd)
    ½ dl solroskärnor
    2 rivna morötter
    1 msk kallpressad olivolja
    ½ msk salt

    1.Lös upp jästen i fingervarmt vatten.
    2.Blanda ner olivolja, honung, morötter, solroskärnor och salt.
    3.Tillsätt mjölet i omgångar och arbeta degen tills den är fast och smidig.
    4.Låt degen jäsa under bakduk i 40 minuter.
    5.Häll upp degen på mjölat bakbord och tillsätt lite extra mjöl.
    6.Knåda degen smidig och forma till en rulle.
    7.Dela i 20 bitar och forma till bullar.
    8.Lägg bullarna på en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
    9.Pensla bullarna med lite vatten och strö över solroskärnor.
    10.Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 12 minuter.

    s87a:
    Ditt brödrecept lät jättegott Skrattande men ungefär hur mycket salt brukar du ha i?


    Du kommer älska det..
    Jag vet inte, lite lagom haha.. brukar hälla upp lite i handen och kasta i bara..
Svar på tråden MATBRÖD!