MATBRÖD!
Lantbröd med soltorkade tomater .50 g jäst
4 dl vatten
1 dl olja
salt
en nypa socker
12 dl lantmjöl
100 g soltorkade tomater i olja
Gör så här :
Värm olja och vatten till ca 37 grader (fingervarmt).
Smula sönder jästen i en degbunke och slå över degvätskan.
Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt salt och socker.
Ha i mjölet, lite i taget, spar ca 1 dl till utbakningen.
Klipp eller skär tomaterna i småbitar och arbeta in dom i degen.
Degen kan vara rätt så lös, ha inte i för mycket mjöl.
Låt jäsa i ca 1 timme eller till dubbel storlek under bakduk.
När degen jäst, ha upp den på mjölat bord och dela i två lika stora delar.
Knåda lite lätt och forma till två limpor.
Lägg upp på en plåt och låt jäsa i ytterligare 20 minuter.
Värm ugnen till 275 grader, när du ställt in bröden för gräddning, sänk till 200. Grädda i ca 45 minuter eller tills brödet fått fin färg och verkar klart.
Tips !
För att få en hård och knaprig yta på brödet, ställ en form med vatten i ugnen medan brödet gräddas. Ha en riktigt hög temperatur i ugnen innan brödet ställs in, sänk sedan till 200 grader undertiden brödet gräddas.
Denna deg räcker till 2 stora limpor,
efter andra jäsningen skåra brödet med en vass brödkniv tvärsöver så du får ett fint mönster.