• Saturos

    Jag är adopterad och vill berätta för er om de problem jag själv haft.

    JellyBean skrev 2010-12-31 23:08:14 följande:
    Jag är med adopterad med en massa adoptionsskador. Om du vill kan du inboxa mig =)
    Gärna det :)
  • Saturos
    Emma Elisabeth skrev 2010-12-31 23:37:57 följande:
    Jag hoppas du kommer finna lycka snart Ts. Tänk såhär! En förälder är mer än gener. En förälder är personer som man har sitt förtroende för. Det är dom personerna som man har blivit uppfostrade av som ÄR ens förälder.
    Dina adoptivföräldrar ÄR DINA FÖRÄLDRAR! Inga andra. Det är DOM som har uppfostrat dig. En förälder är inte bara gener. Min biologiskapappa ser inte jag som en pappa för han har skitit i mig i så många år. Han har bara mina gener. Inget mer än så.

    Var glad att dina adoptivföräldrar vill ha dig. Du är önskade av dom.
    Dom har antagligen kämpat för barn, men så gick det inte. Men sen så fick dom ett efterlängtat barn som dom har kämpat för. DIG. Dom kanske har kämpat för barn och så fick dom dig. Dom måste ju ha blivit lyckliga. "Äntligen fick vi ett barn som vi kämpat för".
    Det stämmer ju till viss del, det är ju dem som tagit hand om en som om de vore ens riktiga föräldrar och jag älskar mina adoptivföräldrar men det finns alltid en bakomliggande tanke att de inte är mina riktiga föräldrar men det betyder inte att de inte kan betyda mycket för mig för det gör dem, jag vet inte vad jag hade gjort om även dem varit hemska mot mig, då hade jag nog inte klarat av mycket mer, de är det enda stödet jag haft under mitt liv.
  • Saturos
    Plutteli skrev 2011-01-01 08:17:28 följande:
    Nä, alla vuxna adopterade håller inte med om att de haft det bättre av att adopteras, men å andra sidan upplever iaf jag att de som är av den åsikten har blivit för insnöade i vad som varit fel här i Sverige och målar upp sitt hemland i ett rosa skimmer där de skulle få kärlek, uppmärksamhet och omvårdnad även om de så växte upp på gatan. När saker känns jävligt är det ju lätt att fastna i en dröm om hur saker "borde" eller "kunde" vara. Det gäller alla oavsett bakgrund. Man vill drömma sig bort till ett liv där allt är guld och gröna skogar och för en del adopterade blir den drömmen att tro att man fått det bättre bara man inte adopterats.
    Du har en poäng att vi bara tänker negativt om livet i Sverige men det är för att vi är olyckliga och ärrade mentalt så vi tänker inte särskilt logiskt utan nu tänker man att vad som helst är bättre än livet man lever nu.
  • Saturos
    Plutteli skrev 2011-01-01 09:46:04 följande:
    Ja, och det är inget unikt för adopterade som haft det svårt, ALLA gör så när saker är jobbiga eller man varit med om hemska saker, det är så vi människor fungerar, går det inte att fly fysiskt så försöker vi iaf göra det mentalt.
    Det enda som hjälper i dessa lägen är att prata om det hela, få hjälp och träna sig i att förska se livet från en annan sida! Mycket kan man ändra själv via sin egen inställning, men det krävs att man bestämmer sig och vågar satsa för sin egen skull!
    Du har rätt...

    En annan sak jag reflekterat över lite, du vet när man ser klipp på youtube och liknande över sitt hemland, då kan jag känna att det är en märklig insikt att veta att man ''egentligen'' är en av dem man ser, det är ens egentliga kultur så att säga. Jag tycker de beter sig väldigt konstigt när jag ser klippen därifrån men samtidigt så vet jag att det är så jag egentligen skulle betet mig också om jag hade levt kvar där.

    Jag får alltså dubbla känslor, det första är hur märkliga jag tycker folket där är på många sätt och det andra att jag egentligen är en av dem och hade varit exakt likadan som dem om jag inte lämnat.
  • Saturos
    Plutteli skrev 2011-01-01 10:30:06 följande:
    Ja jag förstår hur du menar. De flesta klipp som kommer på TV eller dyl här i Sverige dock som har med Colombia att göra har med gerrillakrig och dyl att göra så jag är rätt glad att slippa den biten
    Folk tror att jag är någon expert på saker som händer där. De frågar mig om det kommer bli krig där i framtiden och så frågar de mig om jag kan någonting om Nordkoreas ledare och sådant som jag inte kan ett skit om....det är rätt irriterande.

    Så jag försöker förklara att jag är adopterad och inte har någon kunskap alls om länderna där borta.

    Det är påfrestande att varje dag titta sig själv i spegeln och se att man är en asiat när man är något helt annat i själen och hjärtat egentligen.
  • Saturos
    Adoptivmamman skrev 2011-01-01 11:16:53 följande:
    Tack för att du delar med dig TS. Som mamma till tre adopterade barn är det jättenyttigt att höra hur du har upplevt din uppväxt och hur du tänker. Jag tror inte att dagens utbildning för adoptivföräldrar hade hjälpt dig speciellt mycket eftersom ingen adoptvförälder i världen troligen kan göra ett dugg för att minska känslan av att din biologiska mamma valde att lämna bort dig. Någon skrev att de inte kallade det bortlämnad utan överlämnad och det är ju bra om barnet i fråga blivit just överlämnat till barnhemmet. Men för många adopterade ser verkligheten inte alls ut så och har man blivit lagd i en soptunna är man ju inte direkt "överlämnad"...

    Jag har tre barn från Kina och har forskat mycket i hur barnen överges där. Det är förbjudet att överge sitt barn så det är ingen som promenerar in på ett barnhem och säger "snälla, jag kan inte ta hand om mitt barn, här, snälla kan ni försöka se till att han/hon får ett bättre liv med någon annan. " Barnen från Kina lämnas på olika sätt (så klart, varje barns situation är unik), ibland insvept i en filt med ett lapp om när de är födda, ibland liggande vid vägen eller, som du säger, i en soptunna. Vad jag insett efter en hel dels forskade är att det inte alltid är MAMMAN som gör detta. Ibland vill mamman ha kvar sitt barn trots att hon inte får (i Kina får man på de flesta ställen bara ha ett barn, fler barn medför straff av olika slag och det händer att barnen helt enkelt tas från familjen av myndigheter) genom att tex inte registera födseln och hålla barnet hemma från skola och dyl men en äldre släkting kanske anser att det inte går och tar barnet och lämnar det någonstans. Din biologiska mamma kanske var sjuk? Kanske till och med dog och en släkting fick panik eftersom han/hon inte visste vad hon skulle göra. Kanske (troligen?) föddes du utanför äktenskapet och den biologiska pappan (eller en släkting till honom) var rädd om familjens anseende. Det kan till och med vara så att din biologiska mamma faktiskt la dig någonstans där hon hoppades du skulle vara trygg och bli hittad snabbt men att någon annan som hittade dig fick panik, inte ville bli inblandad och la dig i papperskorgen. Det finns verkligen en miljon olika scenarion som kan vara det rätta och det kan inte veta att din biologiska mamma inte brydde sig om dig och slängde bort dig som skräp. Tro mig, jag förstår din känsla, jag har själv ett barn (yngre än dig) som funderat mycket på sitt övergivande och detaljerna kring det men jag säger som andra här att jag hoppas du kan söka hjälp och inte låta det här förstöra livet för dig. Du är så ung och har förmågan att göra vad du vill med ditt liv - faktiskt. Om det sen blir i Sverige, Korea eller Ryssland är det bara du som kan avgöra.

    Jag vet ju inte alls vad din relation till dina föräldrar här i Sverige är men min filosofi är att jag kan kanske inte göra något för att mina barn inte ska må dåligt av sina adoptioner/övergivanden men jag och min man gör allt  vi kan för att få dem att förstå att vad de än känner så kan de prata med oss om det. VAD SOM HELST. Vi vet att de har en historia innan de träffade oss, att det finns andra föräldrar någonstans långt där borta och hade situationen varit omvänd hade jag ju inte velat att mitt barns föräldrar skulle förringa betydelsen av mig som satte barnet till världen.  Kan du inte prova prata med dina föräldrar om det här? Säg vad du sagt här, att de är toppen, att du älskar dem men att du ändå har alla de här känslorna och behöver deras stöd och hjälp.
    Fortsätt prata, ventilera och bearbeta, jag tror det är enda sättet för dig.

    Slutligen; ingen annan kan bestämma vad du är, svensk, koreansk eller vad som helst. Det är du som bestämmer det. Om du ser dig som svensk är du svensk. Eller som mitt äldsta barn säger; Ja mest är jag nog svensk men på sommaren är jag spansk och så är jag lite kinesisk ibland också, i alla fall när vi går på kinarestaurang.
    Du skriver bra och jag ska försöka tänka i mer positiva termer i framtiden, borde nog gå och prata om alla problem jag har. När det gäller adoptioner så koncentrerar sig nästan alla på att prata om solskenshistorierna och de finns ju där, men man glömmer bort de många som inte mår bra som jag själv och flera andra, som inte har levt ett bra liv med glädje av flera skäl. Denna tråd var mest för att jag ville visa att vi existerar vi som hittils ''misslyckats'' och mår dåligt över att vara adopterade, som haft tankar på att man lika gärna skulle kunna vara död istället för att leva med all smärta som vi gjort hela livet.

    Det är inte adoptivlfärldrarnas fel oftast utan det är det övriga samhället och man själv som är det stora problemet, jag fick alltid kärlek från mina föräldrar men ibland räcker inte det tyvärr...

    Jag hoppas dina tre barn kan få en underbar framtid och vara glada och stolta över det dem är, att de slipper skämmas och förkastas som några av oss andra blev av andra, att de slipper få ångest över sitt urpsrung. Att de kan kolla sig själva i spegeln och verkligen bejaka att de ser annorlunda ut och inte hata det som jag själv gjorde...jag önskade varje dag att jag skulle bli som de andra barnen, att bli blond och allt möjligt, det är inte lätt att vara annorlunda för många av oss.
  • Saturos
    Amy1983 skrev 2011-01-01 13:08:53 följande:
    Detta lät direkt nedlåtande. Jag inbillar mig ingenting. Jag frågade dig om VARFÖR det är så viktigt att vara som alla andra? Har aldrig förstått mig på folk som tvunget vill smälta in i den stora massan.Man vill väl inte bara vara en anonym prick? Man vill väl bli sedd för den unika människan man är?

    Men om man växt upp med att bli kallad guling och kinesjävel hela livet och hatats av alla man träffat så är det inte så lätt att gilla hur man ser ut och att vara annorlunda...jag hatade att vara asiat när jag var liten och kollade mig själv i spegeln, jag ville se ut som alla andra för jag trodde att smärtan och hatet skulle försvinna då, det är kvar fortfarande i mig fast jag är vuxen nu, när jag ser mig själv i spegeln så gillar jag inte det jag ser, det är som att man ser en helt annan person, mitt yttre är asiatiskt medan min själ och hjärta är svenskt. Jag känns som fångad i fel kropp alltså...hemsk känsla.

    Jag HATAR av att vara annorlunda, hade jag fått ett erbjudande av att se svensk ut hade jag tagit det på en sekund, så enkelt är det. Allting hade blivit bättre i mitt liv om jag hade varit blond och blåögd och vit. Det är den enkla sanningen.

    Problemet är att man inte ses för sin personlighet utan man blir dömd efter hur man ser ut, ser man ut som en svart kommer alla se personen som en afrikan och ser man ut som jag gör kommer man ses som en kines, guling och så vidare, så funkar vi människor dessvärre. Även fast det finns de goda personerna som inte dömer efter utseende tack och lov.

  • Saturos
    Nicke Nyfiken skrev 2011-01-01 12:08:35 följande:
    Jag är också adopterad från Korea och kam ärligt säga att jag inte varit med om något du beskriver. Jag känner inte att jag är lever i Sverige som "acepterad" utan som jämnlik.
    Du har rätt i att utseende är viktigt men också det man utstrålar som person. Själv har jag inge problem med mitt utseende, jag har inget behov av att se ut som alla andra. Om jag får komentarer om hur jag ser ut är det bara possitiva.

    Vart bor du? (har inte lusläst hela tråden) Kan tänka mig att storstäder kan vara "lättare" än mindre orter. Man blir ju lättare en i mängden då.
    Det är kul att du har bra erfarenheter av att vara adopterad och inte behandlats som skit på grund av det...tänker du någonting på hemlandet då och känslan av att man är oönskad av de riktiga föräldrarna? Känns det som att du passar in här och att det är här du hör hemma?

    Jag bor i ett mindre samhälle i norrland som enda icke vita. Du då?
  • Saturos
    Gift44 skrev 2011-01-01 13:45:12 följande:
    Förstår inte riktigt var du växt upp ?  Med ditt resonemang bör man ju också undvika att skaffa en partner med mörkare hudfärg eller annorlunda ögonform. Dvs det bästa är att alla är rasrena. Jag tror dina problem är personliga och om du växt upp i Korea skulle du känna dig lika utanför och känslig.
    Bara för att du själv inte märkt av det så gör det inte att det inte existerar. Uppenbarligen så är det många adopterade som behandlats väldigt dåligt, flera andra i tråden har också behandlats dåligt.

    Ja rasismen är fortfarande för stor för att de som är annorlunda ska accepteras fullt ut. Även om det finns de som bara ser kärlek och personlighet så finns det massvis med andra som kommer göra allt för att förstöra för de med annorlunda etnicitet. En mulatt kommer hatas av många rasister och man måste tänka noga om man vill sätta barn till världen som kommer hatas av många svarta och vita som inte vill att folken ska blandas.

    Vad du tror är oviktigt eftersom det inte stöds av etablerad fakta.
  • Saturos
    Bea08 skrev 2011-01-01 13:49:19 följande:
    Om man ska gå på TS linje så är det bättre att de övergivna barnen lever på barnhem än i ett kärleksfullt hem med föräldrar. 

    Min pappa är adopterad och han ser sin mamma som mamma och pappa som pappa, han hade en lycklig uppväxt och har aldrig velat forska i sina rötter trots att hans biologiska mamma vid ett tillfälle sökte upp honom och ville ha kontakt, men för honom var hon en främling, han har redan en mamma.

     
    Problemet är ju att långt ifrån alla adopterade har levt ett sk kärleksfullt liv. Undersökningar visar ju att ca 30-40 % av dem mår dåligt vilket är väldigt många fler än vad det är för befolkningen i övrigt. Detta har som sagt sina anledningar.
  • Saturos
    Adoptivmamman skrev 2011-01-01 16:14:25 följande:
    TS, jag undrar om du har några syskon?
    Nej, jag är det enda barnet.

    En annan känsla som kanske är elak att ta upp men som jag själv tänkt på är att jag vet att mina adoptivföräldrar aldrig kunde få ett eget barn, så då känns det som att de liksom ''tvingades'' adoptera. Jag vet att det kanske är elakt av mig att tänka så men jag rår inte för det, jag vet att de älskar mig men jag kommer aldrig ifrån dessa typer av negativa känslor.

    Jag borde nog gå till en psykolog eller nåt för att kunna se mer positivt på saker, jag är glad över att jag fått så många fina, bra svar i denna tråden. De kan nog hjälpa mig att utveckla mig själv i framtiden.
  • Saturos
    VNmamma skrev 2011-01-01 18:42:46 följande:
    Hej ts!

    Du skriver att du har svårt att beskriva dina känslor och att tala om dem men jag tycker du uttrycker dig väldigt väl och dessutom respektfullt, trots att du för närvarande mår så dåligt.
    Du har startat en tråd som på nolltid blivit en av dem mest intressanta på länge här på FL - tack för det!

    Det låter som du - eller dina föräldrar - inte kunnat prata med varandra som ni hade behövt. Jag antar att du gör och har gjort som de flesta av oss, du skyddar dem från dina känslor. Bra att du släpper fram dem här i stället!

    Jag tycker absolut att du ska ta kontakt med en psykolog eller liknande så att du får hjälp att bena upp i dina känslor. Att tänka positivt är väl bra och förstås målet med terapi. Men först behöver du nog ta dig genom den smärta du bär på. Just nu verkar du befinna dig i en akut kris sedan du fick informationen om dina bakgrund i Korea. Kanske hade du förhoppning om att hitta en mamma eller pappa som skulle göra dig hel, nu fick du information som blev svår att bära (fast även jag vill understryka att det nästan är omöjligt att dra några säkra slutsatser kring det faktum att du hittats i en skräpkorg. Hur vet man ens att det är riktiga uppgifter?).

    Tro 17 att du mår dåligt! Men tänk på att du är ung och du verkar vara en känslig och intelligent människa som har mycket att hoppas på och se fram emot! 
    Jag har inte talat med detta med mina föräldrar för jag vill inte såra eller oroa dem i onödan, jag vill inte att de ska skylla mina problem på sig själva vilket de troligen kommer göra om jag berättar för dem hur jag känner.

    Jag vet att jag fortfarande är ung, livet är fortfarande inte skört för mig, jag kan fortfarande bli lycklig men det krävs hårt jobb!
Svar på tråden Jag är adopterad och vill berätta för er om de problem jag själv haft.