• Shaun the sheep

    Jag vill prova kalljästa kanelbullar!

    Som rubriken säger, så vill jag gärna prova på kalljästa kanelbullar. Problemet är att jag inte hittar något bra recept. Såg på Leila bakar idag, där surdegsbagaren gjorrde kalljästa kanelbullar med surdeg. Men jag har ju ingen surdeg, så där sprack det. Jag vill inte jäsa degen över natten, det måste man väl inte?
    Hoppas det finns någon där ute med ett recept liknande hans, det såg ut såhär:
    http://www.recept.nu/1.308893/david_zetterstrom/bullar/mjol/davids_kanelbullar_med_surdeg

    Väntar med spänning


    Vilmer ♥070529♥ Ella ♥090506♥
  • Svar på tråden Jag vill prova kalljästa kanelbullar!
  • Shaun the sheep

    Ingen som har ett bra recept? Funderar annars på att prova att göra vanliga bullar, fast enligt en FL-medlems recept. Det är mest det här med att använda kall degvätska och kallt smör jag vill prova, nu när jag äntligen har en KitchenAid! :D


    Vilmer ♥070529♥ Ella ♥090506♥
  • musli

    Fast... Vill du jäsa dem över dagen istället då? Grejen med kalljäst är ju att jäsningen sker i kyla under flera timmars tid och jästen är minimal i mängd...
    Jag nattjäser mina, fast jag gör ju med Levain, en surdeg av vete...
    Men det går ju med vilket bullrecept som helst antar jag. Använd bara yttepyttelite jäst i degen och jäs länge i kyla.
    Typ kanske 5 - 10 gram jäst.
    Svårt att säga när man inte bakar bullar med jäst i...
    Kolla med MBert tror jag det är som brukar ha bra svar på all bakning. 


    Hanna 050511 & Elias 090910
  • MBert
    musli skrev 2011-01-12 22:57:00 följande:
    Fast... Vill du jäsa dem över dagen istället då? Grejen med kalljäst är ju att jäsningen sker i kyla under flera timmars tid och jästen är minimal i mängd...
    Jag nattjäser mina, fast jag gör ju med Levain, en surdeg av vete...
    Men det går ju med vilket bullrecept som helst antar jag. Använd bara yttepyttelite jäst i degen och jäs länge i kyla.
    Typ kanske 5 - 10 gram jäst.
    Svårt att säga när man inte bakar bullar med jäst i...
    Kolla med MBert tror jag det är som brukar ha bra svar på all bakning. 
    Precis. Det går med vilket recept man vill. Vad man ska tänka på, förutom att man använder kall degvätska, är att använda färsk jäst och att ta MAX hälften av jästmängden. Ju längre tid det ska jäsa desto mindre mängd jäst. Det beror också på hur kallt man sätter det. Ju varmare desto snabbare jäser det och mindre mängd behövs.

    Jag har ett recept på kalljästa morgonfrallor som jag tycker är goda och funkar bra. Det är baserat på mjölk och vetemjöl (liknar klassiska frallor) men det går givetvis att använda vatten och grövre mjöl (källarfrallor)också. Man behöver förstås inte ha ägg i. Vill man fästa frön på annat sätt så kan man spruta vatten på och doppa frallorna i fröer.

    Kalljästa morgonfrallor

    8-12 bullar.


    Snabbt, enkelt och framförallt goda klassiska frallor.


     


    Ingredienser

    25 g jäst
    3 dl kall mjölk
    2 msk olja
    ½ tsk salt
    ½ msk strösocker
    ½ ägg
    7-8 dl vetemjöl

    ½ ägg
    vallmofrön


     


    Gör så här

    Smula jästen och blanda med mjölk och olja. Knäck ägget och rör så gula och vita blandas. Häll hälften av ägget i degen, resten sparas till att pensla bullarna med. Arbeta in salt, socker och vetemjöl till en deg.

    Dela degen i 8-12 bitar (beroende på om man vill ha 12 lite mindre eller 8 lite större bullar). Forma till bullar som läggs på en plåt. Låt jäsa övertäckta i kylskåpet 7-8 timmar (eller mer).

    Sätt ugnen på 225 grader och ta ut bullarna ur kylen. Pensla med det sparade ägget och strö över vallmofrön. Grädda i ca 10 minuter.


     

  • MBert

    Förlåt. Nu läste jag rubriken igen och ser att du vill ha recept på kanelbullar.


    Tja. Det finns ju lite överallt. Ta ett vanligt kanelbullerecept. Låt degvätskan (=mjölken) vara kall och använd mindre jäst, knappt halva mängden. Baka ut till bullar direkt (bre och strö kanel och socker) och låt dem jäsa kallt och länge.

  • Shaun the sheep

    MBert:

    Jag har hittat ett recept som jag vill prova, men problemet är att det verkar bara vara en halv deg?
    Det ska vara 25 g jäst i den, och bara 6 dl vetemjöl. Jag vill nog dubbelkolla med dig, så att allt stämmer.
    Fast risken finns ju såklart att du inte hinner se detta innan jag börjar

    Är det någon förresten som vet, om man kan göra recepetet som står i TS, men skippa surdegen?


    Vilmer ♥070529♥ Ella ♥090506♥
  • Shaun the sheep

    Okej, nu är jag illa ute :/


     


    Provade Leilas recept (inte det som står i TS, utan hennes egna, vanliga). Det stod att man skulle värma mjölken, och jag gjorde det, fast inte till 37 grader, utan bara ljummet. Sen skulle man hälla mjölken över jästen och läsa upp den tillsammas ned socker och smör. Jag antog att det betydde att man skulle ha i smöret kallt, vilket jag alltså gjorde. Sen hade jag på smör och sist lite salt. Jag körde ett tag i maskinen, och la på bakduk.


    Nu har degen knappt rest sig alls! Första gången jag misslyckas med något så trivialt som bullar,


    känns jättetråkigt. Jag ansträngde mig verkligen, hade köpt Manitoba Cream och allt.


    Vad gjorde jag för fel? Någon som vet?


    Vilmer ♥070529♥ Ella ♥090506♥
  • Tygtiiger

    Hade du kallt smör alltså fast? Isåfall blir det väl mer som en wienerbrödsdeg?

    Jag har kört kalljäst vetebröd när jag inte orkat baka ut det direkt på kvällen, alltså kört in bullarna i kylen över natten. Problemet är att jäsning konsumerar socker så om de får jäsa för länge tuggar jästen i sig sockret så de blir inte så söta...

    Ställ degen lite varmare, typ i skåpet ovanpå frysen eller ovanpå diskmaskinen när den är igång, och vänta. Det tar lång tid om man har lite jäst och kall vätska!


    Krupke, we've got problems of our own!
  • Shaun the sheep
    Tygtiiger skrev 2011-01-14 12:16:49 följande:
    Hade du kallt smör alltså fast? Isåfall blir det väl mer som en wienerbrödsdeg?

    Jag har kört kalljäst vetebröd när jag inte orkat baka ut det direkt på kvällen, alltså kört in bullarna i kylen över natten. Problemet är att jäsning konsumerar socker så om de får jäsa för länge tuggar jästen i sig sockret så de blir inte så söta...

    Ställ degen lite varmare, typ i skåpet ovanpå frysen eller ovanpå diskmaskinen när den är igång, och vänta. Det tar lång tid om man har lite jäst och kall vätska!
    Ja, kallt smör. Det var bara rumstempererat!
    Men jag provsmakade degen, den var ganska söt. Hm. Jag ska prova och ställa den ovanpå kylen. Tack för tipset! =) Återkommer med rapport senare för att berätta om den blivit bra, eller om jag får kasta den :/
    Vilmer ♥070529♥ Ella ♥090506♥
  • Tygtiiger
    Shaun the sheep skrev 2011-01-14 12:50:06 följande:
    Ja, kallt smör. Det var bara rumstempererat!
    Men jag provsmakade degen, den var ganska söt. Hm. Jag ska prova och ställa den ovanpå kylen. Tack för tipset! =) Återkommer med rapport senare för att berätta om den blivit bra, eller om jag får kasta den :/
    Om du inte vill kasta den kan du röra ut lite torrjäst i varmt vatten och arbeta in det i degen och se vad som händer
    Krupke, we've got problems of our own!
Svar på tråden Jag vill prova kalljästa kanelbullar!