Inlägg från: Shaun the sheep |Visa alla inlägg
  • Shaun the sheep

    Jag vill prova kalljästa kanelbullar!

    Som rubriken säger, så vill jag gärna prova på kalljästa kanelbullar. Problemet är att jag inte hittar något bra recept. Såg på Leila bakar idag, där surdegsbagaren gjorrde kalljästa kanelbullar med surdeg. Men jag har ju ingen surdeg, så där sprack det. Jag vill inte jäsa degen över natten, det måste man väl inte?
    Hoppas det finns någon där ute med ett recept liknande hans, det såg ut såhär:
    http://www.recept.nu/1.308893/david_zetterstrom/bullar/mjol/davids_kanelbullar_med_surdeg

    Väntar med spänning


    Vilmer ♥070529♥ Ella ♥090506♥
  • Svar på tråden Jag vill prova kalljästa kanelbullar!
  • Shaun the sheep

    Ingen som har ett bra recept? Funderar annars på att prova att göra vanliga bullar, fast enligt en FL-medlems recept. Det är mest det här med att använda kall degvätska och kallt smör jag vill prova, nu när jag äntligen har en KitchenAid! :D


    Vilmer ♥070529♥ Ella ♥090506♥
  • Shaun the sheep

    MBert:

    Jag har hittat ett recept som jag vill prova, men problemet är att det verkar bara vara en halv deg?
    Det ska vara 25 g jäst i den, och bara 6 dl vetemjöl. Jag vill nog dubbelkolla med dig, så att allt stämmer.
    Fast risken finns ju såklart att du inte hinner se detta innan jag börjar

    Är det någon förresten som vet, om man kan göra recepetet som står i TS, men skippa surdegen?


    Vilmer ♥070529♥ Ella ♥090506♥
  • Shaun the sheep

    Okej, nu är jag illa ute :/


     


    Provade Leilas recept (inte det som står i TS, utan hennes egna, vanliga). Det stod att man skulle värma mjölken, och jag gjorde det, fast inte till 37 grader, utan bara ljummet. Sen skulle man hälla mjölken över jästen och läsa upp den tillsammas ned socker och smör. Jag antog att det betydde att man skulle ha i smöret kallt, vilket jag alltså gjorde. Sen hade jag på smör och sist lite salt. Jag körde ett tag i maskinen, och la på bakduk.


    Nu har degen knappt rest sig alls! Första gången jag misslyckas med något så trivialt som bullar,


    känns jättetråkigt. Jag ansträngde mig verkligen, hade köpt Manitoba Cream och allt.


    Vad gjorde jag för fel? Någon som vet?


    Vilmer ♥070529♥ Ella ♥090506♥
  • Shaun the sheep
    Tygtiiger skrev 2011-01-14 12:16:49 följande:
    Hade du kallt smör alltså fast? Isåfall blir det väl mer som en wienerbrödsdeg?

    Jag har kört kalljäst vetebröd när jag inte orkat baka ut det direkt på kvällen, alltså kört in bullarna i kylen över natten. Problemet är att jäsning konsumerar socker så om de får jäsa för länge tuggar jästen i sig sockret så de blir inte så söta...

    Ställ degen lite varmare, typ i skåpet ovanpå frysen eller ovanpå diskmaskinen när den är igång, och vänta. Det tar lång tid om man har lite jäst och kall vätska!
    Ja, kallt smör. Det var bara rumstempererat!
    Men jag provsmakade degen, den var ganska söt. Hm. Jag ska prova och ställa den ovanpå kylen. Tack för tipset! =) Återkommer med rapport senare för att berätta om den blivit bra, eller om jag får kasta den :/
    Vilmer ♥070529♥ Ella ♥090506♥
  • Shaun the sheep
    Tygtiiger skrev 2011-01-14 13:03:06 följande:
    Om du inte vill kasta den kan du röra ut lite torrjäst i varmt vatten och arbeta in det i degen och se vad som händer
    Du! Det har ju gått ungefär en timme sen jag först kollade degen. Den har blvit större! =)
    Tror du att det funkar att han den ovanpå en tvättmaskin? Det är tyvärr allt jag har,
    någon diskmaskin kom inte tomten med (i år heller)..
    Vilmer ♥070529♥ Ella ♥090506♥
  • Shaun the sheep

    Nu uppdaterar jag lite!
    Har precis smakat den första bullen. Det verkar som att de är lite degiga
    Jag vet inte exakt vad som blev fel, men jag får helt enkelt prova igen senare i helgen.

    Tack AnnLee för tipset, det ska jag komma ihåg och prova nästa gång


    Vilmer ♥070529♥ Ella ♥090506♥
  • Shaun the sheep

    MBert: Det stod 10 minuter i mitten av ugnen, och de såg klara ut. Men idag är de ganska goda ändå, men degen kändes ganska tung igår. Jag funderar på om det inte är lite för mycket smör i Leilas recept..


    Vilmer ♥070529♥ Ella ♥090506♥
  • Shaun the sheep
    musli skrev 2011-01-15 08:52:49 följande:
    Har du en ugnstermometer så använd den nästa gång. Över 96 grader så är de färdiga.
    Åh, det visste jag faktiskt inte! Ska man mäta bara inne i ugnen, eller ska man stoppa ner termometern i en av bullarna? :)
    Vilmer ♥070529♥ Ella ♥090506♥
Svar på tråden Jag vill prova kalljästa kanelbullar!