• Sockersött

    Tårtor och annat gott för oss nybörjare, bild och snack tråd

    Har kikat in i andra tårttrådar och känner att jag inte passar in där dem är för bra och proffesionella. Därför startat jag denna tråd för oss som är nybörjare imon området.

     Här kan vi ge varandra tips och ideér. Dela recept och bilder på våra "konstverk"

    Min första tårta gjord med SP (sugarpaste/sockerpasta)


    Chokladbottnar med vaniljkräm, grädde med oreos och chokladmousse
    Längtar
  • Svar på tråden Tårtor och annat gott för oss nybörjare, bild och snack tråd
  • SockerStinn
    Vit Lilja skrev 2012-09-05 09:30:15 följande:
    Kan någon påhittig själ hjälpa mig att komma på tårtfyllningar som är mjölkfria. 

    (Med mjölkfri menas utan smör, margarin, mjölk, grädde, vassle, grädd/vassle/mjölk/mjölkproteinpulver)

    En tårta med sockerkaksbottnar samt en med kladdkakebottnar 
    Själv har jag helt snöat in på svartvinbärsmousse till chokladkaka, passar helt perfekt. Gör på egna svartvinbär ist för köpa pulver så blir det mer smak så märker ingen att du använt havregrädde. 
    http://bakamer.wordpress.com/2012/08/11/svartvinbarmousse/
    Har du inga svartvinbär så är ju hallon en annan klassiker. Jag har aldrig gjort eget mousse från grunden på det, men man gör väl ungefär samma. annars man man koka hallon med lite kokmarsan (snabbmarsan är det mjölk i, plus att hallon bör kokas för risk med salmonella i de frysta man köper)

    Till ljusa bottnar gjorde jag senast hallonmousse av tårtdecors pulver (vissa av deras är mjölkfri, men inte alla) och havregrädde. Till en början smakade mousset massa havre och konstigt, men när det stått ett dygn kändes inte det. Färska skivade jordgubbar i gjorde det såå gott.
    http://bakamer.wordpress.com/2012/08/12/ap-tarta/

    Jag har testat hallon-fluff, men det tyckte de flesta gäster var för sött. Har också gjort chokladmousse, men det blev torrt i den kombon jag hade. Se till att ha en andra fyllning som är saftig om du gör det!
    Däremot var chokladpudding en riktig hit! Jag vet, det låter helt knäppt, men det är ju saftigare än mousse och funkar faktiskt bättre i tårta! Gör på havredryck, ta aningens mindre havredryck än det står. Om du gör på risdryck ist måste du dra ner mer på vätskan - jag tycker det är vårt att få rätt mängd så det blir bra.
  • SockerStinn
    Brumma skrev 2012-09-05 09:54:47 följande:
    Fråga - hur mkt smörkräm måste man använda för att få marsipanen slät? Och hur tjock kavlar ni marsipanen? Jag tycker ALLTID det blir buckligt...
    Om bottnarna under är jämna behövs knappt något, bara tillräckligt för att få det smulfritt och för att ha något att fästa på. Ta en remsa av styvt papper och dra längt tårtan för att få en riktigt jämn yta. Frys in tårtan i 30-45 min för att få smörkrämen trögare så det inte flyter kring och bucklar sig under när du lägger på marsipan/sp Använd smoother för att jämna ut. 

    Jag tycker maripan är svår-jobbat, blir så lätt avtryck från fingrarna när man jobbar. Sp/mmf är mer tillåtande - men inte alltid lika uppskattat smakmässigt. 
  • Brumma
    SockerStinn skrev 2012-09-05 10:04:30 följande:
    Om bottnarna under är jämna behövs knappt något, bara tillräckligt för att få det smulfritt och för att ha något att fästa på. Ta en remsa av styvt papper och dra längt tårtan för att få en riktigt jämn yta. Frys in tårtan i 30-45 min för att få smörkrämen trögare så det inte flyter kring och bucklar sig under när du lägger på marsipan/sp Använd smoother för att jämna ut.  Jag tycker maripan är svår-jobbat, blir så lätt avtryck från fingrarna när man jobbar. Sp/mmf är mer tillåtande - men inte alltid lika uppskattat smakmässigt. 

    Tack. Ska prova att frysa in dem lite nästa gång. Vad är smother? Ja, jag tycker inte sockermassa smakar speciellt gott.. Därav att jag använder marsipan. Har sett att vissa blandar marsipan o sockermassa.. Funderar på att prova det..
  • SockerStinn
    Brumma skrev 2012-09-05 10:38:30 följande:

    Tack. Ska prova att frysa in dem lite nästa gång. Vad är smother? Ja, jag tycker inte sockermassa smakar speciellt gott.. Därav att jag använder marsipan. Har sett att vissa blandar marsipan o sockermassa.. Funderar på att prova det..
    http://www.tartdecor.se/smoother.html
    http://www.kakburken.se/product_info.php?products_id=1643

    Åh, det går att blanda dem? Jag funderade på det häromdagen men tänkte att det går nog inte eftersom de har så olika egenskaper. Måste testa!
  • Brumma
    SockerStinn skrev 2012-09-05 12:08:25 följande:
    www.tartdecor.se/smoother.html www.kakburken.se/product_info.php... Åh, det går att blanda dem? Jag funderade på det häromdagen men tänkte att det går nog inte eftersom de har så olika egenskaper. Måste testa!

    Tack. Ja, man kan tydligen blanda 50/50 eller 2/3 sugarpaste för att få lite av marsipansmaken men behålla sugarpastens egenskaper. Jag har aldrig arbetat i sugarpaste då jag inte gillar smaken. Är det mycket lättare att arbeta i? För då ska jag nog prova. Tösen fyller år snart så det ät tårtdags ;)
  • SockerStinn
    Brumma skrev 2012-09-05 13:22:19 följande:

    Tack. Ja, man kan tydligen blanda 50/50 eller 2/3 sugarpaste för att få lite av marsipansmaken men behålla sugarpastens egenskaper. Jag har aldrig arbetat i sugarpaste då jag inte gillar smaken. Är det mycket lättare att arbeta i? För då ska jag nog prova. Tösen fyller år snart så det ät tårtdags ;)
    Ja och nej. Sugerpaste ger inte efter på samma sätt, så den är jobbigare att kavla ut. Men eftersom den inte ger efter så håller den bättre formen när man lägger på den så det blir slätare. Jag tycker också att marsipan svettas lättare, och lättare blir blank trots man använder smörkräm som spackel och inte täcker i kylen. 
  • Tezz80

    Bästa förslagen på barnkalastårta med massa choklad? Troligen blir det en kärleksmumstårta för det älskar dottern, men vill ha en till... Förslag? Funderar på en moussertårta. Bakade en regnbågstårta i helgen med vitchoklad-, vanilj- och jordgubbsmousse, alla älskade den utom dottern som hade beställt den, men vacker blev den

  • Ankmor
    Tezz80 skrev 2012-09-06 08:28:11 följande:
    Bästa förslagen på barnkalastårta med massa choklad? Troligen blir det en kärleksmumstårta för det älskar dottern, men vill ha en till... Förslag? Funderar på en moussertårta. Bakade en regnbågstårta i helgen med vitchoklad-, vanilj- och jordgubbsmousse, alla älskade den utom dottern som hade beställt den, men vacker blev den

    En moussetårta i 3 "lager" med olika chokladsmak?

    http://www.alltommat.se/recept/Moussetarta-med-tre-sorters-choklad-17609
    http://www.hemmetsjournal.se/mat/Underbar-chokladmoussetarta/recept-6890
    Tomt här just nu...
  • eliten


    Imorgon ska min son ha 4års kalas och han ville ha en Batmantårta. Dock kommer han nog bli besviken för han pratade om brinnande Batmanbilar och spindelmannen som flög förbi och  ja.. Han inser inte mammas begränsningar.
  • Brumma
    eliten skrev 2012-09-07 20:40:13 följande:
    Imorgon ska min son ha 4års kalas och han ville ha en Batmantårta. Dock kommer han nog bli besviken för han pratade om brinnande Batmanbilar och spindelmannen som flög förbi och  ja.. Han inser inte mammas begränsningar.

    Superläcker ju!! Tror sonen blir nöjd ;)
Svar på tråden Tårtor och annat gott för oss nybörjare, bild och snack tråd