Sittvagnen har blivit en dyr statussymbol. Men att betala 8.700 kronor är ingen garanti för en bra och barnsäker vagn visar ett test som DN Konsument låtit göra. Två av de åtta testade vagnarna underkändes helt.
Utvecklingen på barnvagnsfronten går snabbt. Nya modeller avlöser varandra och priserna skjuter i höjden. Småbarnsföräldrar är en lättlockad kundgrupp och många är också beredda att betala en hel del för att få en snygg, lättkörd vagn där barnet sitter säkert. Den ska också vara praktisk, slitstark, ha ett visst lastutrymme och gå lätt att fälla ihop.
Dagens färggranna sittvagnar har ofta tre hjul med pumpade däck, stötdämpare, parkeringsbroms och handbroms. I vissa går stolen att vända och i andra går sittdelen att byta ut mot en liggdel. En extra varukorg hör i regel också till standarden förutom medföljande regnskydd, myggnät, pump och fotpåse.
Men vad hjälper alla finesser och den vackra färgen om vagnen måste släpas baklänges genom grus och snö och endast med svårighet går att dra uppför en trappa? Eller som tappar skruvar, gnisslar och blir ranglig efter ett tag.
Allra allvarligast är dock vagnar med inbyggda risker för att barnet ska klämma sig, fastna eller skadas på annat sätt.
DN har tillsammans med undersökningsföretaget Consumer content låtit testa åtta olika sittvagnar med tanke på säkerhet, kvalitet och hanterbarhet. Sex av vagnarna är trehjulingar och två - Stokke Xplory och Bugaboo Camelon - är fyrhjuliga med svängbara framhjul. På de sistnämnda sitter de två framhjulen så nära varandra att vagnen i sin funktion ligger mycket nära trehjulingen.
De omfattande testen utfördes av Sveriges provnings- och forskningsinstitut, SP, i Borås.
Bugaboo är testets dyraste sittvagn med ett cirkapris på 8.700 kronor, Graco Expedition är billigast och har cirkapris på 1.600 kronor. Båda dessa vagnar underkändes i testet.
På den dyra Bugaboo kollapsade framhjulens upphängning i uthållighetstestet; brott i plasten ledde till att hjulen lossnade. I Gracos fall var det chassit som brakade ihop.
Två andra vagnar, Travel Jogger och Chicco hade problem med fotbromsen. Vagnarna kunde börja rulla trots att bromsen - till synes - var aktiverad. På Brio Tridem gick plastspännet som ska hålla barnet på plats sönder, i Travel Joggers vagn kan fingrarna fastna vid säkerhetsbågens fästen och bottenplattan i lastkorgen sprack. I Urban Jungle utgjorde utformningen av suffletten en klämrisk.
Ingen vagn klarade sig helt utan anmärkning, men Karin Lundh, handläggare på SP, ser trots allt en viss förbättring jämfört med tidigare test av barnvagnar. Framför allt har trehjulingen blivit mer stabil, den klarar den europeiska standardens stabilitetskrav och välter inte i första taget.
- Qvinny Freestyle klarade sig bäst i testet, den är säkrast. Men att bruksanvisningen inte är på svenska är förstås en brist, men det är ju lätt att åtgärda för importören. Vi får väl hoppas det, säger Karin Lundh. Men säkerheten gör den också tyngre än de övriga som testats. Därför är hanterbarheten sämre, den är trög" att köra.
Urban Jungle, testets näst lättaste, fick det klart bästa betyget när det gäller användarvänlighet. Den är lättkörd oavsett underlag och är lätt att svänga. Den är stadig, följsam, har greppvänligt handtag och bra lastutrymme. Svajighet i sidled och trasiga remmar bakom ryggstödet drar ned betyget.
Chico och Travel fick bra betyg för att de kunde fällas ihop i tre moment och därmed ta liten plats i exempelvis bilens bagageutrymme.
Testets sämsta sittvagn - bortsett från de två som underkändes - är Stokke Xplory, som fick lågt betyg på det mesta.
Enligt Kerstin Csiffàry, avdelningsdirektör på Konsumentverket, finns det inga krav på att vagnar i likhet med hjälmar och bilbarnstolar ska vara testade och godkända.
- Men farliga vagnar får givetvis inte säljas. Det regleras i produktsäkerhetslagen. konsumentverket kan utfärda säljstopp, kräva att vagnar som är farliga återkallas antingen från butikerna eller från konsumenterna. Hur det är med de här vagnarna är svårt att säga eftersom vi inte studerat resultatet.
Okke van Mourik, kvalitetschef hos tillverkaren av testets underkända Bugaboo, är förvånad över resultatet.
- Vi tar mycket allvarligt på resultatet och ska undersöka och se om det är något generellt fel, säger han till Consumer content.