**Den stora feta LCHF-tråden**
Angående kolhydrathalten i Alvesta glass så skriver de så här på sin hem sida.
Sockerfri Glass
1-liters sortiment SOCKERFRI; För att produkten skall få kallas "sockerfri" får produkten inte innehålla mer än 0,5% (0,5gram/100gram)sockerarter!
Det är en stor utmaning att få fram en glass som uppfyller detta kravet .Förväxla inte med
de produkter som finns och kallas ”UTAN TILLSATT SOCKER” eller ”LIGHT” eller ”LÄTT” de har i de flesta fall mycket högre kolhydrats (socker) innehåll ,och betraktas inte av DIABETIKER / LCHF /GI såsom ett godtagbart alternativ till vanlig glass.
Färsk grädde
Det är inte bara att byta ut 10-15 kg socker i ett recept och ersätta det med några gram sötningsmedel... man måste återskapa mun känslan , smaken och framförallt konsistensen. Vi använder som vanligt färsk grädde , tyvärr kunde vi inte ha i så mycket som vi ville men vi har maximerat (ca 15%) och dessutom använt laktosfri grädde eftersom den innehåller mindre sockerarter ...
Vi tycker att vi har lyckats ganska bra att få till en bra munkänsla, konsistens och god smak . dessutom har vi tillsatt en fiber som bas, vilket medför att glassen innehåller 16% fibrer !! Frågan är om man inte t o m kan betrakta den som nyttig!!?
Sötningsmedel Vi har valt att tills vidare jobba med ett sötningsmedel som heter Acesulfame K. Det verkar vara det som är minst smutskastat. Det är tusendelar som går åt. Glassen är laktosfri!
Tyvärr finns den inte i närheten av mig annars skulle jag ha testat själv. Älskar glass! Har köpt en glassmaskin men har inte invigt den än.
Nu ska jag laga broccoligratäng med bacon. Mums!