• milja87

    Någon som vet något om hjärtformad livmoder?

    Jag fick idag, via ett ultraljud veta att jag har en hjärtformad livmoder. Jag är inte gravid utan det var bara en undersökning i samband med cellprov.

    Nu börjar jag fundera lite, någon som vet om det är ärftligt med hjärtformad livmoder?
    Både min mamma, mormor och moster är födda i säte (AJJ) och jag vände mig bara några dagar innan jag föddes.

    Kan detta ha ett samband med formen på livmodern?
     

  • milja87
    violatricolor skrev 2014-04-13 20:52:19 följande:

    Hej! Sent svar men du kanske ser! Har inte sett detta förrän nu. Det är mycket vanligare med sätesbjudning när man har hjärtformad livmoder. Jag har ingen statistik på det men det är en mycket högre procentandel barn som ligger i säte av de som har hjärtformad livmoder. Min dotter låg som sagt i säte och föddes därför med ks. Hon vände sig uppåt kring vecka 30 och sedan låg hon med huvudet på samma ställe tills hon föddes, hon kom helt enkelt inte runt och vändningsförsök var inte aktuellt. Har några vänner/bekanta som också har hjärtformad livmoder och det är nog ungefär hälften av barnen där som  legat i säte och kommit ut med ks. 


    Har också funderat över ärftligheten. Min läkare påstod att den inte var så hög och att jag inte behöver oroa mig att dottern får samma missbildning men att det finns en viss ärftlighet (så givetvis funderar jag på det). Jag har också några väldigt nära släktingar i rakt nedstigande led som är födda vaginalt i säte eller med ks så visst har jag funderat över ärftligheten - skulle vilja veta hur hög den är egentligen.


    I slutet av graviditeten är det ju trångt därinne och att du ändå lyckades vända dig talar ju för att din mamma nte har denna missbildning - tänker jag iaf... Men kanske din mormor och mormors mor hade den?


    Är graviditet aktuellt för dig? Har du fött barn någon gång?


     


    Tack snälla du för ditt svar :) Blev det planerat ks för dig då?

     
    Jag vill ha barn i framtiden, fyller snart 27 år och skulle så gärna vilja bli mamma före 30. Träffade min kille för ca 9 månader sen och vi ska snart flytta ihop. Så vi skyndar långsamt :)
Svar på tråden Någon som vet något om hjärtformad livmoder?