• Elit

    Pojke i klänning?!

    Veladis skrev 2011-02-25 15:17:28 följande:

    När det gäller argumenten kring varför pojkar ska klä sig så och flickor si, faller de på sin egen obegriplighet. Antingen tror man att pojkar och flickor är i grunden ganska lika, och torde då kunna ha ungefär likadana kläder. Eller så tycker man att pojkar och flickor är fundamentalt olika, och varför ska man då klä dem olika också, när de nu redan är det?


    Fair, jag håller med dig i det första du skrev. Barn skall exempelvis inte köra bil, de skall inte heller kastats i fängelse eftersom de inte kan förutse konsekvenserna av sitt handlande på samma sätt som en vuxen (ja, det var precis den anledningen att jag tog upp det).

    Orsaken är ju precis vad jag har skrivit innan, alla människor befinner sig på ett kontinuum mellan manligt och kvinnligt (om vi nu tänka oss i termer av bara två poler). Genom att definiera exempelvis en färg till varje pol, vissa typer av kläder etc. så gör vi det enklare för alla att placera sig själv där man anser att man passar. Vill du visa att du är typisk manlig så kan du klä dig typiskt manligt, i manliga färg, utan smink, vill du visa att du är transexuell kan du klä dig som en kvinna (då krävs det att det finns något som är kvinnligt) och vill du som tjej klä dig manligt så kan du göra det (krävs då att det finns något som är manligt).

    Alla människor har givetvis samma människovärde oavsett våra olikheter både mellan och inom könen.
    Vad jag dock "stör" mig på är att man skall sudda ut vissa gränser för att försöka påvisa någon poäng som inte finns och använder sina barn som någon reklampelare. Det är inte så att barnet kommer fara illa av att man säger till det att du är kille och när du blir äldre kan du få ha klänning på dig när du bättre förstår vad de innebär. Det är inte synd om barnet, det är bra för barnet att lära sig att det finns gränser och bra för föräldrarna att lära sig sätta gränser.
  • Elit
    trettioplus skrev 2011-02-25 15:26:10 följande:
    Jag tror faktiskt inte att det är något större problem. Jag känner ganska många crossdressers och de allra flesta av dem vill egentligen bara kunna ha vilka kläder de behagar.
    Det finns så otroligt många sätt att uttrycka grupptillhörighet att en uppluckring av klädesnormerna skulle medföra större frihet även för de grupper som med klädkoder vill skapa sig en gemensam identitet.

    Jag tycker det är högst relevant att röster från folk som nämns som grupp i tråden vid flera tillfällen faktiskt får stå för den andra sidan också. Mina vänner tycker garanterat inte att det är roligt att dras upp som exempel på folk som skulle må dåligt av flera möjligheter. Transsexuella är - lika lite som någon annan - en homogen grupp som tycker och tänker likadant.
    Så du tycker kläder är ganska orelevant för att visa grupptillhörighet? Märkligt. Förövrigt så är det ju inget som hindrar dessa grupper från att ha andra kläder än deras egen ovilja att inte göra det. De kan välja själva vad de vill ligga på ett kontinuum från "normal" till extrempolen beroende på identifiering.

    Gällande det andra så kan vi väll ändå enas om att det finns en kulturell klädkod som de förhåller sig till när de väljer kläder? Redan nu är det ju inget hinder för någon att ha precis vilka kläder de vill som vuxna. Det är ju bara att gå ut på stan och titta så ser du ju det.
  • Elit
    Veladis skrev 2011-02-25 15:34:48 följande:
    Men nu handlade juliknelsen om att just på polerna, på 100% manligt och 100% kvinnligt, så är det tomt. Så varför ha en färg som symboliserar...ingenting?

    Vi är inte blåa och rosa, om man nu skulle sätta dessa etiketter på manligt- kvinnligt. Vi är allihop ett lapptäcke, ett potpurri. Du kanske är röd- rosa och och grönrandig med lila prickar. Jag kanske är blårutig med rosa elefanter och gula spiraler. Just idag. I morgon är jag kanske rosa med fluffiga vita moln.
    Det är absolut inte tomt, jag tror att ganska många män identifierar sig som manliga precis som det finns tjejer som anser sig feminina och kvinnliga. Så det finns i allra högsta grad.

    Sen får du ju ha vilka kläder du vill som vuxen så det är väl inget problem?
  • Elit
    augustisten skrev 2011-02-25 15:37:37 följande:
    ...eller så tänker man att förskolebarn helt enkelt inte är så fixa i sin könsidentitet än. Att de fortfarande är ganska flexibla mellan de där polerna och mår bra av att kunna gestalta och ta till sig alla olika roller de möter. Kvinnliga som manliga. Ver
    Skulle tro att vi tycker ganska lika även om jag kvarhåller att man som föräldrar inte skall använda sitt barn som ett verktyg för att visa sin politiska övertygelse och att de mår bra av att få vissa restriktioner tills de blir äldre och kan fatta egna beslut.
  • Elit
    trettioplus skrev 2011-02-25 15:46:30 följande:
    Ändå är det bara en samling egenskaper som vi envist kallar det ena eller det andra. Enligt min åsikt borde vi låta bli det, eftersom de flesta av de egenskaperna just inte ÄR föreskrivet män respektive kvinnor.
    Själv kallar jag egenskaperna 'fjolliga' eller 'butchiga' istället. Kanske inte helt idealt det heller, men fan så mycket bättre.
    Nu tar jag detta från ett annat sammanhang där jag skrev om olikheter primärt i sexuell läggning men det kan vara lämpligt här för att belysa lite av olikheterna:

    För att nämna något ur hans bok "Ett oskrivet blad" säger Pinker bl.a. Män har långt större förkärlek för tillfälliga och kravlösa sexuella relationer. Testosteron påverkar könsdrift, självförtroende och hunger efter makt och status Kvinnor med hög testosteron ler mindre än män, är oftare otrogna, uppträder mer självsäkert i sociala sammanhang. Vilken typ av man en kvinna föredrar varierar med östrogennivån Flickor som fått manligt könshormon beter sig typisk pojkaktigt Pojkar som föds utan penis och uppfostras som flickor upplever sig själva som pojkar och har ett pojkaktigt beteenden. De drar sig även mot att leka med andra pojkar.

    Sen en liten bonus: 172 studier på 28 000 barn visar att killar och tjejer behandlas lika, får lika mycket uppskattning och uppmärksamhet, stöd och värme, föräldrarna ställde samma krav och var lika stränga, kommunikationer var lika rak och tydlig.


    Killar som gillar att leka med dockor är oftare homosexuella än pojkar som inte gör det (Beror inte på att de leker med dockor utan att de är homosexuella redan från början, genetiskt) Pojkar som växte upp med 2 mammor beter sig lika dant som de som haft mamma, pappa. D.v.s. de härmar inte bara pappan (socialiseras av denne).

    "Det skulle vara märkligt om den godtyckliga fördelningen av egenskaper mellan könen ständigt och jämt motsvarar de förutsägelser som en biolog från Mars skulle göra beträffande vårt släkte utifrån vår anatomi och fördelning av våra gener. Märkligt att de hormoner som gör oss till män och kvinnor också formar de karakteristiska psykologiska drag som utmärker respektive kön."


    "Mödrar har generellt starkare känslomässiga band till sina barn än vad fäderna har. Det här är sant för samhällen världen över och förmodligen så varit alltsedan de första däggdjuren såg dagens ljus för ungefär två hundra miljoner år sedan. Som Susan Estrich uttrycker saken: "att vänta sig att den kopplingen mellan kön och föräldraskap ska brytas är som att vänta på Godot"... Kvinnan inte bara ammar barnet, hon är också mer engagerad i barnets välbefinnande och sätter större värde på att umgås med barnet (71) Kvinnor är även mer lyhörda för gnälliga spädbarn och är mer omtänksamma mot barn (35)."
  • Elit

    För övrigt så är Stereotyper ofta korrekta. Rent kognitivt är människan ganska skicklig på att avgöra statistiska olikheter.


    Stereotyper skapar inte olikheter (exempelvis att du tror att basketspelar är längre än jockeys gör inte att de blir längre, de är längre)


    De flesta stereotyper om kön är korrekta och är ofta underskattade (Eagly, Jussim och Eccles)
    (Just detta pratar han om 39 minuter in i filmen.)


    http://www.edge.org/3rd_culture/debate05/debate05_index.html
  • Elit
    augustisten skrev 2011-02-25 15:59:20 följande:
    Ja, då mår han förmodligen mycket bättre av att han hittat sin roll och vad som passar honom (inte dig).

    Du är medveten om att man i princip inte har några minnen innan 3 och att de flesta knappt kommer ihåg något från att de är under 7? Han kommer nog inte sakna snurrkjolen ; )

    Om jag ser till mig själv så tror jag inte att jag har särskilt mycket frustration över att jag aldrig fick uppleva det. Om jag vill kan jag ju göra det idag i stället. 
  • Elit
    Hannah76 skrev 2011-02-25 16:02:26 följande:
    Åh... Jag tycker hela den här diskussionen om hur vida det är "ok" för pojkar  att ha klänning eller ej. Det är väl upp till barnet?

    Lyssnar inte vissa på sina barn? Vi bestämmer så mycket över våra barn (och det måste vi göra) att man måste ge dem utrymme för att ta ut egna svängar. Och just kläder är väl rätt ofaligt? Mina barn får i stort sett ha på sig exakt vad de vill, jag har få undantag (inte för lite eller "avslöjande", utmanande kläder bla).
    Sätt mer gränser.

    Problemet i samhället är väl att föräldrar lyssnar för mycket till sina barn. Inte kan sätta gränser och uppfostrar en generation bortskämda dumbommar. Det, tillsammans med en helt kravlös skola som redan nu har dragit ner oss under mitten rent kunskapsmässigt i Europa, gör oss inte väl föreberedda för att möta framtidens krav där ökad produktivitet är en förutsättning för att klara en åldrande befolkning.

    Det största problemet, enligt mig, är att människor börjar tro att de är unika snöflingor. Det är vi inte, det är ingen som bryr sig om hur unika vi tror vi är eller intresserade av att höra på erat gnäll om varför det inte blir som ni vill. Det ända som spelar roll är prestationer och vad du levererar.
  • Elit
    trettioplus skrev 2011-02-25 16:07:03 följande:
    Man måste förstå att kön inte är så enkelt som två poler. Det som vi betraktar som könsbestämmande fysiska och psykiska egenskaper, är egentligen en flytande skala, där hormonnivåerna för en viss egenskap kan vara större hos en person med penis än en med vagina och tvärtom. Därför blir det egentligen väldigt missvisande att tala om kön. För när är en person det ena eller det andra? Är det könsorganet som avgör? I så fall- det yttre eller det inre? Eller är det möjligen hormonerna som bidrar till behåring? Eller muskelmassa? Vad ska vi då kalla en person med vagina och kraftig behåring? Eller en person med penis men klen muskelmassa? Vad är personen som är gråtmild och "känslig", men med kraftigt käkparti?
    Ja, det är en normalfördelning, korrekt. Dock är väl det lämpligt att säga att vissa egenskaper som är typiskt manliga eller typiskt kvinnliga är just detta? Det är ju ingen som säger att "bara för att du är X" så kan/får inte du göra Y? Genom att dra generella slutsatser utifrån vissa saker så underlättar de vår vardag av den enkla anledningen att de oftast stämmer. Det går det lättare att förhålla oss till saker utan att behöva lägga ner allt för mycket tid och energi åt att göra individuella bedömningar på varje människa (det orkar vi inte).

    Det är absolut inget fel på att säga att killar är typiskt längre än tjejer, inte heller att de är mer riskbenägna, bättre spatial förmåga, matte, leker ofta med prylar och leker tuffare och hårdare. Av den enkla anledningen att det är så.

    Inte heller är det fel att säga att kvinnor upplever alla känslor mer och starkare än män i snitt, att de är mer lyhörda för sina barn, uppskattar mer att vara med dem, att de oftare leker relationslekar som små, att de är bättre på språk etc. Av den enkla anledningen att det är så och det är inget fel i det.

    Sen vet vi alla att det finns olikheter på individnivå.
  • Elit
    Candelavern skrev 2011-02-25 16:21:14 följande:
    Och vafan för slags människa är du egentligen som du börjar asgarva åt ett litet barn? Inte konstigt alls att det finns mobbare.
    För att man vill? För att man tycke det är roligt?

    Nu vill jag inte säga att man skall håna barn men kan det kanske är lika bra att lära den vissa tycker än att de skall tänka det i stället? Sannapanna67 skulle dock kunna föra argumentet att eftersom (föräldern) i det här fallet bryter mot normen så kan Sannapanna67 också göra det och skratta ; )
  • Elit
    Anonym skrev 2011-02-25 16:22:49 följande:

     


    Det är väl inget konstigt med det?
    Inget konstigt, de är ju vuxna. De får klä sig hur de vill. Nu är nog syftet att det skall vara roligt eftersom de klär sig så (inte för de tycker det är fint).
  • Elit
    augustisten skrev 2011-02-25 16:28:51 följande:
    Jag tror helt enkelt att minnen påverkar oss - även om vi kanske inte aktivt minns dem (de kan ju finnas ändå och framkallas av tex en madeleinekaka).
    Och för de flesta är det troligen ingen frustration att bli förvägrad saker (det blir ju barn hela tiden) - men för andra kan det säkert bli det. Speciellt om det är saker som de verkligen uttryckte en önskan om... men inte fick. Samtidigt som andra barn i samma ålder hade fri tillgång.
    Hatten av om du minns så mycket. Dock är det något extremt ovanligt.

    Gillar att du hänvisar till Marcel proust "På spaning efter den tid som flytt" och hur han återupplever sin barndom genom att äta just Madeleinekakor. Dock brukar det vara dofter som lockar fram minnen eftersom doftcentrat ligger nära associationscentrum i hjärnan men om jag inte missminner mig känner han även doft av lindblomster. Hur som så är det inte många som läst detta mastodontverk. Steg du i mina ögon = )
  • Elit
    Scarlett skrev 2011-02-25 16:34:00 följande:

     


    Jag tror tvärtom att de tycker att de är jättefina. Inte roliga.

     


    Well det är du som har den extrema ståndspunkten så det är upp till dig att bevisa det.
  • Elit
    Scarlett skrev 2011-02-25 16:50:37 följande:
    Jag är inte ett dugg extrem. Jag gillar killar i klänning. tycker de är supersöta.
    Det var inte heller det vi diskuterade. Sen är du rätt extrem eller påstår du att det är vanligt att kvinnor gillar män i klänning?
Svar på tråden Pojke i klänning?!