• Hannah Graaf

    Är det ok att välja kön på sitt barn?

    Är det rätt att man får bestämma om man vill ha en pojke eller flicka när man planerar att bli föräldrar? I USA finns möjligheten att välja vilket kön man vill ha genom spermaseperation där man separerar w-kromosomer (flicka) och y-kromosomer (pojke). Är det jakten på perfektion som börjar gå för långt eller är det helt ok att om du t ex har tre döttrar och drömmer om en pojke? Tankarna för mig till andra länder där flickor kastas på soptippen för att de inte var önskade och kvinnan från en liten stad i Sverige som gjorde otaliga många aborter när det på varje ultraljud visade sig att det inte var det önskade könet på barnet. Jag har själv två pojkar och när jag väntade mitt tredje barn så fanns så klart tanken att det skulle vara mysigt om det var en liten tjej som låg i min mage. Nu var det en tjej, lilla Liv men jag hade blivit lika lycklig om det var en pojke. När jag var gravid sa många till mig: Nu måste du få en tjej! För mig var det viktigast att mitt barn var friskt. Oavsett pojke eller flicka så var det lika önskat och skulle bli lika mycket älskat. I USA kan man även vid en insemination välja hudfärg, utseende, utbildningsnivå mm på sperma och ägg donatorn. Skapa det ”perfekta” barnet. Allt detta känns för mig att det gått för långt. Jag tror ju inte på att man ska mixtra med sådant.  Det finns en mening med varje barn som föds oavsett pojke eller flicka och det är inte vårt val att bestämma över det som naturen redan har förutbestämt. Det är i alla fall min tanke kring detta. Vad tycker du?

  • Svar på tråden Är det ok att välja kön på sitt barn?
  • leolina1980

    Nej det är inte okej, är man så ytlig kanske man inte ska ha barn överhuvudtaget.

  • Lizard19

    Tycker inte man ska manipulera med sådant.
    Tycker det är helt oki att vara nyfiken över vad de är för kön och kanske om man vill ta reda på det vid UL. Men att styra från början. Nej man ska inte mixtra med sådana saker..
    Vad kommer härnäst liksom.. Att man kan välja utseende på barnen med liksom ??


  • Yasa

    Min fru och jag kämpar och kämpar om att ens få ett litet barn som vill stan och leva med oss på jorden. Jag vet att det du skriver om hanna förkommer men för mig som barnlös man känns det fruktansvärt att folk gör abort eller andra ingrep för att barnets kön är fel. Nu är min älskade fru gravid i v9 igen flicka el pojke har ingen betydelse bara det vill stanna och att Sara och knodden i magen mår bra snart igen.


  • Spartacus

    självklart inte. i sverige har vi väl bestämt oss för att inte lägga något värde i könet, vi har t om lagt av med att könsbestämma vid rutinUL eftersom det kom sig att det användes som beslut vid abort!

  • lövet2

    Nej, den tekniken bör bara användas när det finns medicinska skäl, t ex om man har en ärftlig sjukdom som bara drabbar ena könet. Så visst finns det plats även för sådana metoder ...

  • CallGirl

    Vad jag vet så är det en kvinna som har gjort två aborter på grund av "fel" kön och det är inte ett otal för mig

    www.expressen.se/nyheter/1.1565559/fel-kon-giltigt-skal-till-abort

    Jag tycker det är två skilda frågor du tar upp i din trådstart

    1. Ska man få välja kön vid IVF eller liknande.
    2. Ska man få välja bort ett kön?

    När det gäller att välja kön är jag för det i vissa fall exempelvis om det finns risk för könsbundna ärftliga sjukdomar.

    När det gäller att välja bort ett kön så har vi fri abort i Sverige vilket betyder att det är upp till kvinnan att välja om hon vill fortsätta eller avbryta graviditeten. Väljer hon att avbryta så är det upp till henne oavsett om det är på grund av kön, att barnet kommer fel tid på året eller att hon helt enkelt inte vill ha barn.

  • Hannah Graaf
    Yasa skrev 2011-03-18 08:43:41 följande:
    Min fru och jag kämpar och kämpar om att ens få ett litet barn som vill stan och leva med oss på jorden. Jag vet att det du skriver om hanna förkommer men för mig som barnlös man känns det fruktansvärt att folk gör abort eller andra ingrep för att barnets kön är fel. Nu är min älskade fru gravid i v9 igen flicka el pojke har ingen betydelse bara det vill stanna och att Sara och knodden i magen mår bra snart igen.
    Önskar er all lycka med den lilla skatten i magen. 
    Kram 
    /Hannah 
  • trollmammsis

    Jag väntar vårat 3e barn och vi har 2 tjejer sedan tidigare.  "alla" tycker att vi borde få en pojke nu, och jag har mått totalt annorlunda mot vad jag gjorde med tjejerna MEN jag har "alla" tjejtecken. Så jag och sambon är inställda på en tjej vilket känns helt ok. Coolt med en tjejliga. Men jag skulle absolut vilja ha en pojke, bara av egoistiska skäl att få uppleva båda könen MEN jag skaffar inte barn för att få ett speciellt kön och skulle ALDRIG någonsin plocka bort och ändra med könsbestämningen. Sen skulle jag kunna tänka mig att ha 4 BARN, sambon 5 men nu törs man ju inte skaffa fler bara för att "alla andra" tror då att man är ute efter den där pojken.
    Jag får helt enkelt nöja mig med att vara moster och faster till 2 pojkar och dom får nöja sig med mina tjejer

Svar på tråden Är det ok att välja kön på sitt barn?