• Linnea och Hillevi

    När börjar bostadspriserna att sjunka?

    Vi är ju inne i en bostadsbubbla... Räntorna kommer att höjas och många kommer inte ha råd att bo kvar.


    Så vad tror ni, hur lång tid beräknas det egentligen ta innan man kan börja se en sjunkning av bostadspriserna på marknaden? I slutet av 2011? Eller tar det kanske ytterligre något/några år innan man ser någon effekt av alla
    stackare som tvingas sälja? (Jag syftar främst på villapriserna)


     


  • Svar på tråden När börjar bostadspriserna att sjunka?
  • John D

    Att huspriserna kommer att rasa börjar närma sig (eller har redan passerat?)  gränsen för vad som måste anses "troligt". Som marknaden ser ut nu anser jag det mer troligt att priserna på hus kommer att sjunka kraftigt än att mitt hus brinner ner.  Eftersom jag har en hemförsäkring för att skydda mig mot den relativt lilla risken för brand, vore jag mycket korkad om jag inte vidtog åtgärder för att även skydda mig mot den betydligt större risken för värderas.

    För att sammanfatta vad jag försöker säga:
    Jag finner det svårt att förstå hur folk resonerar när dom försäkrar sig mot saker som är osannolika, men utan att blinka kastar sig in i saker som med stor sannolikhet kommer att gå illa.
    Att ha en stöldförsäkring på bilen samtidigt som man belånar huset upp över skorstenen när fastighetsmarknaden är skakig som aldrig förr rimmar illa.

  • Butterscotch

    Till #321: ja, det kan jag hålla med om. Men belåningsgrad är en sak, och troliga räntenivåer en annan (även om de båda påverkar den personliga ekonomin). Personligen tror jag inte att 15% i ränta är troligt. Jag kan klara av det med de lån vi har dock, om vi inte båda blir arbetslösa samtidigt. Det är en kalkylerad risk som jag är villig att ta. Hur stor risk andra är villiga att ta är upp till dem. Man kan hoppas att risken faktiskt är bedömd och medvetet accepterad.

  • education

    Och om den inte är det? Med tanke på den historiskt höga belånigsgraden som svenskar har inte bara i jämförelse med hur det varit tidigare, utan även i jämförelse med övriga Europa? Tänk om folk faktiskt har lånat ALLDELES för mycket? Även om inte räntan kommer att stiga till de nivåer du (och jag också visserligen) tror så kan ju ett prisfall ställa till de ordentligt när man plötsligt har ett lån som överstiger marknadsvärdet. Sitter vi inte lite i skiten då också? Eller tror du att alla som köpt hus de senaste tio åren fattat lika goda ekonomiska beslut som du själv? I ärlighetens namn? Finns det en möjlighet att du och jag dras med i detta framöver?

    Jag är i ska fall glad att jag inte har ett tvåmiljonerslån att betala av på när min inkomstskatt höjs för att undvika att svensk ekonomi går under. Och, angående räntorna igen - Riksbanken kommer nog inte höja räntan avsevärt än på många år men det hindrar inte bankerna från att höja sina. Sitter de i skiten så gör du det med.

  • Butterscotch

    Nej, jag tror inte att alla fattat genomtänkta beslut och ja, visst kan jag påverkas av det. Jag hoppas att det börjar ställas lite mer krav på t ex amortering så att priserna inte sticker iväg ännu högre i framtiden (jag bor i Stockholm, och här är det verkligen dyrt nog redan). Men vad var din fråga egentligen?

  • education

    Butterscotch
    Frågan var om du tror att det räcker med att DU har en bra kalkyl för ditt boende för att hindra ett ordentligt prisfall generellt.

    I övrigt är det väl lite sent påtänkt att försöka hindra priserna att gå upp ytterligare. Då har man nog vaknat lite väl sent. De kommer inte att kunna stiga så mycket mer. Vad skulle i så fall motivera en fortsatt stigning?

    Amorteringsgrav och bolånetak skulle införts för tio år sedan, minst. Men visst, jag ser fram emot ordentliga krav på amortering om några år när priserna fallit och räntan är lite högre. Det gör det möjligt att bli av med sitt bolån under sin livstid och vi slipper idiotiska amorteringsplaner på över hundra år vilket är fallet idag.

  • Butterscotch

    Nej, det tror jag självklart inte. Jag tror att priserna kommer gå ner mer eller mindre i Sverige (men sen stiga igen, hur mycket vet ingen), men jag är trött på dåligt underbyggda domedagsprofetior (som egentligen handlar mest om missunnsamhet) och generaliseringar. That's all.

  • education

    Well... Jag tror också att priserna kommer stygn ned för att sedan gå upp igen. Ett inte jätteovanligt scenario de senaste hundratals åren ;) - på tal om generaliseringar. Men jag antar att du hade en lite mer specifik bild av hur utvecklingen kommer att se ut än så.

    Vilka domedagspeofetior är det du tycker är dåligt underbyggda? Och vad får sig att känna att det handlar om missunnsamhet?

Svar på tråden När börjar bostadspriserna att sjunka?