• Anonym

    Ska jag försörja henne???

    Anonym (Ek. rådgivare) skrev 2011-05-28 12:35:04 följande:
    Förvisso, men om man läser trådstarten så är det inte nu under föräldraledigheten som han har problem med att försörja sin fru, det är när hon blir arbetslös. Arbetslösheten kan man inte se som att självvalt vara hemma med barnen.

    Sen hade nog Ts också kunnat ha barnen på dagis och ändå jobba och försörja sig själv, tror du inte?
    nee det är sant, jag hoppas naturligtvis att ts fru ska försöka få ett jobb nu tills när hon blir arbetslös, eller iaf att hon söker jobb hårt när det händer så att hon kan bidra med. annars så skulle jag också vägra ge henne pengar, isf får hon ta hennes egna pengar eftersom det inte är ts ansvar att försörja någon som inte anstränger sig.. Jag har bara antagit att hon lär vilja ha ett jobb när föräldraledigheten är över.

    nej det tror jag inte, man får väl inte ha alldeles nyfödda barn på dagis? men nu hade han kunnat gjort det, men det hade ju fortfarande kostat honom pengar.
  • Anonym

    Varför är TS ett svin som inte vill dela allt ekonomiskt men ni försvarar TS fru (som inte vill dela allt ekonomiskt...)? Dubbelmoral much?

  • Anonym
    sirisdotter skrev 2011-05-28 12:30:33 följande:
    Makarna har valt  (?)  att skaffa barn och kommit överens om (?)   att hustrun ska ta föräldraledigheten för att vara hemma med barnet.

    Det framgår inte varför de inte väntat med babyverkstaden tills efter att hustrun skaffat utblidning och arbete.  Om Ts hade haft det som sin yttersta önskan   kunde han väl ha skyddat sig tills dess?

    Ts lever på sin föräldrapenning (8000 i månaden).

    Om Ts vore föräldraledig hade hustrun kunnat utbilda sig nu.   Eller kräver du   att  hustrun ska göra ALLT GENAST?
    Ts och frun fick inte veta att pengarna frun har är enskild gåva förrän barnet var fött!

    Vet du att ts fru klarar hela sin försörjning på de 8000 kronorna? Ts har nämligen inte skrivit något om det.
  • Anonym
    sirisdotter skrev 2011-05-28 12:45:14 följande:
    Bra att någon med kunskap ger sig in i tråden!

    Undrar bara,   visst skulle Ts hustru som singel kunna få CSN   trots egna pengar?  
    (när allmänna studiemedel infördes i mitten av 60-talet kunde ett gåvobrev från föräldrarna sätta stopp för det).

    Skulle Ts hustru som skild placera gåvan i bostad för sig och barnet har hon vissa möjligheter att få försörjningsstöd temporärt tills hon skaffat arbete,  väl.
    Klart hon kan ansöka och få CSN!

    Försörjningsstöd får man bara om man saknar egna ekonomiska tillgångar. Under en kortare period, för att sälja huset/lägenheten, kan man ibland få låna pengar av soc vid en akut ekonomisk kris.
  • Anonym
    sirisdotter skrev 2011-05-28 12:48:16 följande:
    Hustrun har sin föräldrapenning till sin försörjning -  varför skulle maken "dela allt"   med henne?   Tror du att hustrun går till frissan,  fikar med väninnor och shoppar kläder för hela föräldraledigheten?
    Räcker hennes 8000 kr/månad till boendekostnad, ev gemensamt lån utöver ts lån för bostaden, mobil, hennes del av barnets kostnader, försäkring, el, vatten, mat, frissa, kläder, hygien, bil, bensin, försäkring, nöjen och aktiviteter? Det verkar som om du tror 8000 kr/månad räcker långt...

    Du tror inte maken står för dyrare kostnader, bjuder ut henne, köper saker till hemmet osv under föräldraledigheten?
  • Anonym
    Anonym (Ek. rådgivare) skrev 2011-05-28 12:49:53 följande:
    Om man kan få studiemedel med en miljon på banken vet jag faktiskt inte, så det ska jag låta vara osagt. Jag tror dock att CSN tittar även på tillgångar och inte bara på inkomst. Någon annan kanske vet mer?

    Om hon köper en bostad för sig och barnet så kan hon få socialbidrag under begränsad tid och i vissa lägen även under längre tid (om kostnaden för bostaden är lägre än vad det skulle ha kostat att bo i hyresrätt).

    Om hon däremot behåller pengarna på banken, så kommer socialtjänsten att tvinga henne att leva upp dem innan hon får något ekonomiskt bistånd.
    Extra stöd kan man inte få men vanligt csn bidrag: 62.95.69.15/cgi-bin/thw{HTML}=sfst_lst&%24{OOHTML}=sfst_dok&%24{SNHTML}=sfst_err&%24{BASE}=SFST&%24{TRIPSHOW}=format%3DTHW&BET=2009%3A1053%24

    Man kan inte få försörjningsstöd om man väljer att behålla en värdefull bostad. Kan man sälja den med vinst så tvingas man sälja den. Skulle man däremot gå med förlust kan man få behålla den tills värdet ökat.
  • Anonym
    sirisdotter skrev 2011-05-28 12:57:15 följande:
    Och vad har gåvan för samband med valet paret gjort att skaffa barn innan båda har sin försörjning ordnad via arbete?
    Paret valde att gifta sig och behandla alla tillgångar och inkomster som gemensamma. Sen ändrades villkoren då det upptäcktes att fruns pengar är enbart hennes vid en ev skilsmässa. Detta anser ts är ekonomiskt ofördelaktigt. Han försörjer gärna frun om de fortsätter dela allt, både förmögenhet och inkomster, men han vill inte fortsätta ha gemensam ekonomi om frun behåller millen som sin privata egendom eftersom han då, vid en skilsmässa, skulle hamna i ett sämre ekonomiskt läge.

    Frågan är varför du anser att ts ska dela med sig av sin höga inkomst, och sitt framtida sparande, vid en ev skilsmässa, till en fru med en miljon på banken. Kan du förklara?
  • Anonym
    Anonym (Ek. rådgivare) skrev 2011-05-28 12:59:08 följande:
    Det är inte helt sant. Vi har haft klienter här i Stockholm som fått bo kvar i sina bostadsrätter eftersom deras kostnader är lägre än vad en motsvarande bostad skulle kosta Socialtjänsten. Normalt så säger man att ekonomiskt bistånd inte går till att betala av skulder, men samtidigt så finns det ingen poäng med att staten betalar ut 8000 i månaden om de kan komma undan med 5000 exempelvis. I stockholm är det också väldigt svårt att hitta bostad, vilket gör att socialtjänsten här är lite mer flexibel.

    Men bor man någon annanstans i landet där det finns hyresrätter och de inte är så dyra så är det troligt att man måste sälja efter 3-4 månader med bistånd (om man inte då kan försörja sig själv)
    Nu är förutsättningarna att ts fru skulle ha betalat lägenheten kontant, alltså finns ett stort dolt kapital att frigöra som gör henne ekonomiskt självförsörjande utan samhällets stöd.
  • Anonym
    sirisdotter skrev 2011-05-28 13:01:53 följande:
    Eftesom jag har mångårig erfarenhet av knappa inkomster (studier  följda av deltidsarbetslöshet som ensam förälder följd  av därmed sammanhängande låg pension)    vet jag en del om  att det går att leva på liknande inkomster.
    Men vad vet du om TS FRU och vilken summa hon gör av med per månad för att leva och bo???
  • Anonym

    Nu har jag läst alla inlägg, en del saker stämmer och andra inte. Men vad mycke svar och funderingar jag fått. Tackar så mycket för allt ni skrivit. Vill kommentera ett av inläggen. Citat: 553 - Anonym ekonomisktådgivare Jag möter ju som sagt många par i mitt jobb och ofta så handlar det inte om pengarna i sig utan känslan av att vara i ekonomiskt underläge (som jag kan läsa lite att ts känner också). Det handlar inte om girighet eller att man inte unnar sin partner pengar, utan att man ser att man inte har samma finansiella möjligheter som partnern, trots att man kanske är den som jobbar mer och tjänar mer. --------- Det är precis så här jag känner.

Svar på tråden Ska jag försörja henne???