• Saian

    Ska sluta nattamma men behöver tips o råd.

    Ska sluta nattamma min dotter som är 15 månader. Hon har alltid haft fri tillgång till maten under natten och snuttar en hel del för att somna om. Det stör mig inte jättemycket men jag skulle vilja att hon åt bättre på dagarna och ett led i att få upp aptiten borde vara att äta mindre på natten.

    Planen jag gjorde upp var att inte amma henne till sömns som jag alltid gjort innan utan ge henne välling och ligga bredvid, klappa, sjunga och krama.

    Sagt och gjort och läggningen tog en halvtimme av frustration och ilska men sen somnade hon kind mot kind med mig. Underbart! Hon vaknade igen 2,5 timma senare och var riktigt ledsen och jag kände att det var tortyr för oss båda men höll ändå ut i 20 minuter och hon somnade om. Sen tänkte jag att hon kanske blir hungrig under natten för hon är ju van att få äta och snutta hur mycket som helst så resten av natten fick hon tutten, totalt ca 4 gånger.

    Jag är lite rådvill här... Tror definitivt att jag kan sluta nattamma genom att vara nära henne och finnas där, men är orolig för att det kanske blir lite drastiskt att gå ner från 8 tuttningar till noll under natten. Hon kommer ju säkert att va hungrig eftersom hon är van vid att äta på natten, för att inte tala om mina tuttar som höll på att sprängas vid kl ett när hon äntligen fick amma lite igen.

    Kan man göra såhär? Förstår hon varför hon får tutte ibland och ibland inte (typ vart 5:e timme istället för när hon känner för det)? Eller måste jag vara konsekvent och neka tutte hela natten för att hon ska förstå?

    Vad tror ni och hur har ni gjort? 

  • Svar på tråden Ska sluta nattamma men behöver tips o råd.
  • Saian
    sallybuse skrev 2011-06-01 13:34:16 följande:
    Hon är alldeles för stor att få tutte tycker jag.Om du inte slutar´med detta nu kan hon ju vara 2-3-4 år innan hon slutar.Så bara bestäm dig att de är slut NU.Ge henne välling i stället om hon vill ha de eller gröt på kvällen.Hon ska inte heller äta på natten när hon är så stor.Lite bortskämd tycker jag.Blir ju bättre för dig med så får du sova på nätterna.Lycka till nu kram från Skåne
    Jag har personligen inga problem med långtidsamning även om jag ser det här som en del i att sluta amma helt. Givetvis är hon bortskämd med att få tutte när hon vill under natten men det har även varit det lättaste för mig eftersom vi samsover och jag knappt behövt vakna för att ge henne den. Min undran handlar mer om hur man kan veta att de inte är hungriga mitt i natten när de är vana vid att äta när de vill oavsett om det är välling eller bröstmjölk.

    Känns lite hårt om hon faktiskt är hungrig att vägra henne ett eller två mål till att börja med. Men frågan är om hon förstår varför hon får amma ibland och ibland inte? Ska jag ge välling mitt i natten istället, eller skapar det bara en ny ovana?  
  • Saian

    Tack för dina svar.

    Hon äter ojämnt på dagarna, vissa dagar helt ok och andra inte så mycket. Jag håller med dig om att hon förstår när jag säger att det inte blir nån tutte och både läggningen och omsövningen igår funkade över förväntan.

    Varför jag tvekar inför att ta bort ALL nattamning på en gång är för att jag tror att hon blir hungrig mitt i natten annars och att det känns så drastiskt både för henne och för mina bröst.

    Vill ju helst att det ska gå med så lite gråt som möjligt. :)

  • Saian

    Daeminimon - Tack för ditt inlägg.

    Det är precis så som du skriver som jag hoppas på att kunna göra. Natta utan amning och sen inte amma första uppvaket som brukar bli efter två timmar ca. Sen får hon amma som hon vill resten av natten tills det funkar bra o sen tar vi bort nästa mål osv.

    Har du någon erfarenhet av det o tror du det kommer funka? Jag är ändå lite orolig över att förvirra henne med att amma efter en viss tidpunkt bara.

  • Saian

    grodan81

    Det du skriver kan definitivt vara nåt för mig. Har inte fil hemma nu så vi kör på välling ikväll igen. Fram till igår har hon aldrig velat ha välling så bara det är ju ett framsteg iofs. Ska prova fil under natten sen när jag handlat.

    Juul-grejen om att mamma inte vill ska jag också prova, igår visste jag inte vad jag skulle säga så det blev: "inte tutte ikväll, tutte ajaj" kändes inte helt hundra även om hon förstod att det inte skulle bli nån tutte.

  • Saian

    Daeminimon

    Låter mycket vettigt att inte gå efter klockan och ta det per uppvak, hoppas på att det funkar så!

    Pappa är den roliga här hemma numer och inte den trygge p ga olika anledningar. Jag i dottern sover i samma rum men inte pappa vi planerar att ändra på det när nattamningen är över. Så det skulle nog bara göra det värre för henne att ta bort både tutte och tryggheten att ha mamma hos sig. Tyvärr.

  • Saian

    Har precis avslutat läggningen och hon sover gott.

    Den här kvällen gick mycket bättre än förra även om den faktiskt inte var så illa den heller. Men ikväll så fick hon vällingen i handen och jag sa att nu ska vi läsa saga och sova. Hon gick glad i hågen och la sig i sängen helt själv. Jag och sambon blev lite paffa för vi brukar läsa saga i soffan, men följde snabbt efter för att läsa. Hon knölade runt en massa i sängen och satte sig upp flera gånger och pekade på saker så då sa vi gonatt till lampan och draken och en massa annat. Hon pekade på tutten några gånger och jag sa "inte tutte ikväll, tutten vill inte, du får mysa med mamma istället."

    Min underbara fantastiska dotter grät inte en enda gång. Det tog en halvtimme för henne att somna men helt utan gråt och tutte. Jag är så glad!

    Nu får vi se hur uppvaket blir eftersom det var det som var värst igår... Tack igen för era goda råd och ideér, guld värt att få diskutera lite och höra hur andra gjort eller tycker att man gör. Solig

     

  • Saian
    Daeminimon skrev 2011-06-01 18:37:08 följande:
    Nej, Eddie är bara 10 mån, och har gått från 2-3 amningar till 0-1 alldeles själv.
     Skrattande
    Grattis till det förresten, det måste vara jätteskönt att han fixar det själv! Glad
  • Saian
    Farfalla skrev 2011-06-01 20:51:38 följande:
    Vi gjorde ett försök för ca 2månader sedan att sluta helt nattamma, det var mycket protester, inte så fasligt mycket gråt.. Det började fungera, men sen blev ho sjuk och slutade äta vanlig mat så hon fick amma extra..

    Och nu för ett par veckor sedan så slutade vi igen med nattamningen, inga större protester alls, hon frågade ibland om tissen när hon vaknade men jag sa bara att tissen slut tissen sova och sen har det inte varit så mycket mer prat om det då hon vaknat till..

    Problemet vi har nu är att hon vaknar för att hon vill äta vid 5 och vägrar alla vällingar osv.. Vet inte riktigt hur vi ska göra där..

    Men ikväll bestämde jag mig att hon bara ska få amma 1gång per dygn alltså 5målet. Så ikväll fick hon inte amma utan vi läste först böcker sedan sjöng vi och släkte ner mysbelyningen mkt. Så hon bökade medans vi sjöng i våran säng och sen somnade hon ihopkrupen brevid mig :) gick bra att lyfta över henne till sin säng.
     Hon hade en havremustvälling men den drack hon inte, hon drack lite extra vatten bara.
    Så det blir intressant att se hur natten blir!!

    Och angående det att hon är för gammal för att amma så är det bara rent skitsnack! :)

    Vår sessa är nu lite drygt 16månader! :) 
    Men då är ju våra flickor nästan jämngamla! Tiden går lite fort så om några dagar blir min dotter också 16 månader. 

    Jag läste din tråd om att avsluta nattamningen och det var inspirerande. Hoppas det går bra för er inatt och berätta gärna imorgon om hur det funkar.Skrattande 
Svar på tråden Ska sluta nattamma men behöver tips o råd.