• Kattflickan

    IVF/PGD väntar på eller är igång

    Jag slutade med alkohol och kaffe inför min PGD. Kaffe eftersom fertiliteten minskar då man dricker det.

  • Kattflickan

    På Sahlgrenska görs PGD men där görs färre, så de har nog sämre kompetens.

    Vad har du hört? Jag har överlag positiva erfarenheter av Huddinge. Läkarna har varit bra, informativa och snälla och PGD sköterskan är jättesnäll, engagerad och positiv. Hon trodde mer på mina chanser än vad jag själv gjorde och jag har gjort två PGD i Huddinge, så lite erfarenhet har jag.

  • Kattflickan

    Jag har aldrig gjort en psykosocial utredning inför PGD.

    Jag har dock inget att jämföra med då jag inte gjort vanlig Ivf någon annanstans.

  • Kattflickan

    Att man har ett genetiskt fel som kan ge avkomman en allvarlig sjukdom. Kanske tittar de även på hur hög risk man har för att avkomman ska få felet. Min risk var ca 50 %. Ibland kan de kräva att det genetiska felet utreds ytterligare innan PGD.

    Sen är det upp till ens landsting att avgöra om man får remiss.

  • Kattflickan

    Ringring: Det verkar väl uppstyrt i ditt landsting. Jag vet faktiskt inte vilka premisser de gick på i mitt landsting. Genetikern hade skrivit ett utlåtande om min risk att få ytterligare ett barn med DS. Sen fick vi träffa chefsläkaren på reproduktionscentrum och jag trodde då att vi skulle behöva argumentera för vår sak, men det behövdes inte. Han tog upp lite uppgifter om oss, gjorde en koll av antalet folliklar och det togs de vanliga blodproverna inför ivf. Sen vet inte jag hur mycket jobb/bedömning som låg bakom vårt besök där. 

    Millan 

  • Kattflickan

    Vår remiss skickades i slutet av oktober förra året. Vi var på ett första möte med genetikern i Solna precis före jul. I januari fick vi komma till Huddinge för möte. Sen fick vi köra igång i min nästa menscykel i februari. Så, 4 månader efter att remissen skickats var vi igång. Då har jag iofs ett genetiskt fel som de kunde analysen till, så det blev ingen väntetid där. Jag tycker det var snabbt jobbat av dem.

    För de som bor långt bort samordnas mötet i Huddinge och Solna, då kan det ta längre tid innan man får sin tid.

    Simple: Har inte du haft svårt att bli gravid? Har de gjort klar den vanliga utredningen på dig så att det inte finns fler hinder för dig att bli gravid.

  • Kattflickan

    Ja, då borde de kunna analysen. Det är väl troligtvis FISH metodiken de använder för analysen. Har du läst om hur PGD går till?

  • Kattflickan

    De behöver analys på ert blod för att kunna sätta upp analysen. Den blir unik för er. För oss kompletterade de dessutom provet på oss, men det var för att de var osäkra på vilket fel vi har.

  • Kattflickan

    Det är så olika vad som rekommenderas. I många andra länder i Europa rekommenderas inget koffein alls. Så jag slutade helt med kaffe och te, utom rooibos te som är koffeinfritt. Sen la jag av helt med alkohol också. Men jag vet att det säkert var overkill. Men om jag dricker kaffe så har jag så svårt att hålla det på en rimlig nivå, så det var bättre att sluta helt. Nu dricker jag en kopp vanligt te om dagen igen.

    Nellang: jag bor i Uppsala och vid vår första PGD bodde jag på hotell vid äggplocket för att slippa köra tidigt på morgonen. ET var ungefär mitt på dan så då var det inte samma problem. Vid vår andra PGD sov vi hos en kompis som bodde i Huddinge vid äggplocket.

    Progesteron vagitorierna börjar man ta dagen efter äggplocket och fram till gravtestet.

    Jag gjorde VUL och blodprov på Ackis. Det funkade bra. Ring dem och boka in tid. Jag minns inte när jag fick direktiv från Karolinska att boka in VUL.

Svar på tråden IVF/PGD väntar på eller är igång