• Yrja M

    IVF/PGD väntar på eller är igång

    Kattflickan skrev 2014-09-01 19:15:39 följande:


    Fast du behöver inte ägglossa själv. Vid ivf får man hormoner för att stimulera äggtillväxt. Sen får man en ägglossningsspruta innan äggplocket. Jag är ingen expert men har läst om många med PCOS som gör ivf och jag tror inte det krävs något extra. Men jag kanske har missat något?


    Jag har pco och för mig krävdes det inget extra Men det kan nog vara lite olika tänker jag beroende på hur ens cykler ser ut. Om man inte har mens alls kanske man behöver ta medicin för att framkalla en blödning.


  • Yrja M
    Melmum skrev 2014-09-01 22:38:31 följande:
    Vi fick hjälp efter ca 7 missfall, då fick veta min balanserade translokation. När vi fått 3 betalda ivf/PGD godkänt så blev vi gravida innan första besöket på Huddinge. Vi hade tur och träffade ett friskt ägg utan hjälp. Sonen fick samma translokation som jag. Dessvärre får vi inte syskonförsök betalt. Några år och ca 4-5missfall senare skiljde vi oss och med ny sambo kom även nya missfall. I mitt län är man dessvärre för gammal redan vid 38, så det har blivit ett antal missfall till. Dock ändrades det nyligen till 40 (lite sent för oss) Senaste 10 mån är det 3 missfall. Dock har jag väldigt lätt för att bli gravid och tur är väl det :)

    Tack för tummen!
    Ok. Har du kollat om ni har möjlighet att få ersättning från försäkringskassan för försöket i Riga?
  • Yrja M
    Melmum skrev 2014-09-02 10:04:08 följande:
    Läste det på någon sida på nätet så jag kontaktade dom. Vi valde att fylla i blanketten när vi kommer hem och har samtliga kvitton med oss.

    Vad jag förstod det så har du gjort utomlands? Fick ni ersättning från F-Kassan?

    Vilken klinik gjorde ni

    Tack för tipset iaf :)
    Jo vi fick ersättning för behandlingen. Vi skickade också in blanketten i efterskott.

    Reprofit, Brno, Tjeckien.
  • Yrja M
    Kattflickan skrev 2014-09-05 10:06:06 följande:

    Vi blev nekade syskonförsök! Känner mig deppig! Skälet var att pengarna i potten är slut för i år.

    Tror ni att försäkringskassan ersätter syskonförsök om man gör det utomlands?

    Jag känner mig vilsen. Betala för PGD på Karolinska eller åka utomlands och göra PGD?

    Vi vet hur det funkar på Karolinska, men jag tror de kan vara duktigare utomlands.

    Yrja: Fick du betala medicinerna själv? Eller gick det att få högkostnadsskydd här i Sverige för medicinerna?

    Idag får jag deppa ihop, imorgon tar jag tag i det här med ny kraft! Ska maila några kliniker i Tjeckien och höra om möjligheten att göra PGD där.


    Åhh vilken tråkig nyhet! :( Kommer det inte nya pengar i potten nästa år så att ni kan få göra behandling då istället? Lite konstig motivering kan jag tycka. Antingen har man ju rätt till behandling eller inte. Det ska ju inte bero på om man "råkar ha pengar över".

    Försäkringskassan har tidigare gått efter det mest generösa landstingets regler och då borde ni ju kunna få ersättning eftersom det finns landsting som beviljar syskonförsök. Men jag är inte uppdaterad om det fortfarande är så. Mitt råd är att ringa och prata med försäkringskassan.

    www.forsakringskassan.se/privatpers/utomlands/om_du_planerar_vard_utomlands

    www.barnlangtan.com/ersattning-och-vargarantier/

    Skicka gärna pm om det är mer du funderar på.
  • Yrja M
    Susanne1975 skrev 2014-09-10 21:28:25 följande:

    Jag ska inte säga att jag är hundra säker men dag 21 är korta protokollet och på dag 1 är långa protokollet. 


    Nja, det kan nog vara olika i så fall. Jag körde korta protokollet. Då började jag på dag 1 med sprutor (ingen spray alls). Ca 2 veckor tog det från behandlingsstart till äggplock. 
  • Yrja M
    EGH skrev 2014-10-13 22:10:09 följande:

    Hej

    Vill ge er en liten varning. Vi lämnade i april in papper till försäkringskassan uland för att få ersättning för PGD behandling i utlandet eftersom vårt landsting inte vill betala. Idag ringde jag till Försäkringskassan för att undersöka vad som hänt med vårt ärende. De sa då att reglerna ändrats och att de numera inte följer europeisk lag utan Svensk lag vilket i praktiken skulle innebära att de bifaller vår ansökan men att ersättningen blir 0 kronor. Med andra ord så ser det nu ut som att vi inte får någon ersättning. Kolla och dubbelkolla!!


    Va!?? Varför skulle ersättningen bli 0 kronor? Förvånad När har reglerna ändrats?
  • Yrja M
    Kattflickan skrev 2014-10-14 00:15:29 följande:

    Tråkigt EGH!!! Det lät på dem när jag ringde som om chansen var stor att få ersättning.

    Mitt AMH var oförändrat!!! Tjoho!


    Visst var det nu i september som du ringde och kollade Kattflickan?

    EGH: Ringde ni och pratade med försäkringskassan innan ni åkte? Jag tycker det låter väldigt märkligt om de först drar ut på tiden ett halvår och sen ska bedöma efter nya regler som tillkommit efter att ni lämnat in ansökningen. En ansökan som är inlämnad i april borde ju bedömas efter de regler som gällde då.
  • Yrja M
    EGH skrev 2014-10-19 14:28:53 följande:

    FK ändrade reglerna i oktober 2013. Enligt ny regler så ska svenska regler följas, vilket jag förstod som att det är hemlandstingets regler som gäller. Men allt är mycket oklart och om vi får bifall med endast 0 kr som ersättning ska vi tala med jurist. Vi pratade med FK före vi startade (vilket var förra sommaren) och då lät det ok, men att de inget kan lova innan. (En intressant sak är att det stpr i agen att man ska få svar inom 90 dagar, det har gått längre än så).

    Jag skrev här i tråden för att jag vet att flera av er är på väg ut och kanske räknar med ersättning, ville bara varna er lite och att verkligen läsa regler och lagar. Jag återkommer när vi fått mer information.


    Jag läste i en tidning om att patientförmedlingen kan hjälpa till med "juridiskt bistånd" om man vill överklaga försäkringskassans beslut.

    "Har man som patient rätt/möjlighet att överklaga ett

    avslag från FK? Det gäller ju trots allt livet och/eller


    livskvaliteten?


    - Ja, det har man och det har redan skett flera gånger


    som jag redogjort för. Man vänder sig till Förvaltningsdomstolen.


    I det fallet behöver man juridiskt bistånd


    och den tjänsten kan vi i Patientförmedlingen erbjuda."

    www.patientformedlingen.se/newsView.php

    www.patientformedlingen.se

  • Yrja M
    EGH skrev 2014-11-01 12:35:37 följande:

    Tack Yrja, det ska jag kolla upp.

    Vi har nu fått svar från FK och så här blev utfallet: De vi har lagt ut innan oktober 2013 får vi tillbaka men det vi har lagt ut efter 1 oktober 2013 får vi inte tillbaka (bifall med 0 kr). Den största delen är betald efter 1 oktober 2013. Jag ringde FK under sommaren 2013 och fick grönt ljus.

    De hänvis till den nya lagen 2013:513 och FK tolkar den som att det är hemlandstingets regler som gäller.

    Vi ska överklaga och är i behov av jusrist. Ska kolla patientförmedlingen.


    Så himla dåligt! Så ledsen jag blir Rynkar på näsan Det känns som att samhället sviker er gång på gång! Bra att ni planerar att överklaga! Ni borde ju kunna vinna en överklagan tycker jag då landstinget inte har någon medicinsk grund för att neka er ersättning.

    Jag har förresten inte sett någon information om att det skulle vara hemlandstingets regler som gäller nu. Står det någonstans på deras hemsida?

    Har du sett den här tråden: www.familjeliv.se/forum/thread/57763470-ersattning-for-vardaggdonation-utomlands Där verkar det vara många som överklagar beslut.
  • Yrja M

    Jag läste förresten i ett protokoll från norrlandstingen (20140924) att förbundsdirektionen rekommenderar landstingen att införa PGD med anledning av gemensam nationell rekommendation för IVF.

  • Yrja M
    Kattflickan skrev 2014-12-02 07:08:27 följande:

    Jag är gravid! Är försiktigt glad. Känns fantastiskt då det var det enda embryot av 7 ägg som var friskt och utvecklades!


    Åhh Grattis!! :D Jag tror jag har missat att du har gjort ett nytt försök. Fick ni ett syskonförsök beviljat eller har ni finansierat själva?
  • Yrja M
    Missilence skrev 2015-09-14 10:45:51 följande:

    Hejsan! Hittade tråde nu.. Hoppas att den fortfarande är aktiv!

    Jag och min sambo har försökt få barn i snart två år och nyligen fick vi veta att han har en avvikelse på kromosom 13, som inte märks utåt men kan göra att spermienivån blir låg och därav får man svårt att få barn. Vi har fått remissen beviljad att göra PGD och vi ska till Sahlgrenska 14/10 för samtal om vi får göra PGD. Allt tyder på att vi får det efter som att båda är friska, ingen är överviktig och ingen röker eller snusar.

    Vet inte om chansen är större när det inte är mig det är fel på. Chansen att lyckas är ju väldigt liten så man vågar ju inte hoppas för mycket...


    Hej! Min sambo har en robertsonsk translokation på kromsom 13-14. Är det samma ni har? Det är många faktorer som avgör chansen att lyckas. Har ni fått reda på hur stor sannolikheten för ett sjukt/friskt embryo är?

  • Yrja M
    Missilence skrev 2015-09-21 21:48:03 följande:

    [quote=75771125][quote-nick]Yrja M skrev 2015-09-18 09:33:24 följande:[/quote-nick]Hej! Min sambo har en robertsonsk translokation på kromsom 13-14. Är det samma ni har? Det är många faktorer som avgör chansen att lyckas. Har ni fått reda på hur stor sannolikheten för ett sjukt/friskt embryo är?

    Det är det han har ja! Vi ska ju på samtal nu den 14e så vi får nog reda på allt då hoppas jag!


    Gick mötet bra?

    Jag kan tipsa om att det finns en aktiv PGD grupp på facebook om du är intresserad av att komma med där.
Svar på tråden IVF/PGD väntar på eller är igång