• Yrja M

    IVF/PGD väntar på eller är igång

    Aadomeniqe skrev 2013-04-23 09:54:57 följande:
    Får mens typ 1 gång per år, vilket läkarna inte alls tycker om! Så man har ju ca 20 ägg i varje äggstock som ligger o guppar . Sen kan dom tro att det är något som blockerar i äggledarna ! Så det ska dom ta en titt på när jag får min mens nästa gång, ( vilket kommer va nästa år Tungan ute ) 
    Ok, låter som att du har pco (precis som jag). Kanske du behöver pergotime för att få igång ägglossningen?

    Men ni har inget kromosomfel? Då är nog PGD inget alternativ för er.


  • Yrja M
    Tez skrev 2013-04-23 18:41:34 följande:
    Så, nu står vi i kö för spermadonation... Känns både bra och förskräckligt orättvist!
    Ja, väldigt orättvist. Känns det ok med spermadonation? Förutom orättvisan menar jag.

    Ni vet att möjligheten finns att göra IVF PGD utomlands och få ersättning från försäkringskassan? Det funkade i alla fall för oss.


  • Yrja M
    Tez skrev 2013-04-23 20:36:09 följande:
    Yrja M; tack vare dig så tittar vi på den möjligheten också! Tjeckien eller Spanien. Men det känns ok att ha donatorsperman som back-up!
    Simple; Japp det var tvärnej till fler försök från verksamhetschefen, men jag kommer skriva till patientnämnden. Nä, vi kommer inte göra heminsemination. De trodde att vi skulle vara igång redan till hösten... Men bitter som jag är så tror jag det först när vi är där...
    Ok, hör av dig om det är något du funderar på. En fördel med klinikerna utomlands är att det ofta inte är någon längre väntetid utan man kan köra igång direkt man bestämt sig, så var det i alla fall för oss Glad
  • Yrja M
    simple82 skrev 2013-04-26 19:33:57 följande:
    Hur många fick ni ut? Hur många blev befruktade? Hur många va friska?
    Fick ut 33, 18 blev befruktade, 4 var friska.
    Chief Wiggum skrev 2013-04-26 20:35:55 följande:
    Oops, menar att ET misslyckades, men första FET föds om två månader.
    Typ samma här! Första FET föds om 3 månader! Glad En kvar i frysen.
    Chief Wiggum skrev 2013-04-26 20:35:05 följande:

    Pass på, jag föll ihop på toagolvet natten efter äggplock och var sängliggandes i äggplockssmärtor 2-3 dagar efter så ta det försiktigt. Andra hade inte de problemen alls, olika för alla. 
    Jag blev överstimulerad och hade grymma smärtor efter äggplocket! Obestämd


  • Yrja M
    Icegirl1 skrev 2013-04-27 16:07:16 följande:
    Jag fick ju ut 13 ägg, varav 8 gick vidare, två var friska, ett insatt som inte lyckades, och inget som klarade att frysas in. Så jag ska få börja om nu i slutet på april, andra försöket. Är väldigt pessimistisk nu, vill inte hoppas för mycket för det är så jobbigt. Man vet ju inte om man dessutom har svårt att bli gravid...
    Äsch, inte behöver du tänka att du har svårt att bli gravid bara för att du inte lyckades på första försöket. Eller har du nån fler anledning som gör att du tror att du skulle ha svårare? Om du misstänker att du kan ha ett "överaktivt" immunförsvar som stöter bort embryot så finns det ju medicin mot det också. Men annars säger ju statistiken att de flesta inte lyckas vid första försöket men att 60-70% har lyckats efter 3 försök (iaf vid vanlig ivf).

    Jag hoppas att du får några friska till frysen också vid nästa försök så att du har "backup" om inte det färskförsöket skulle lyckas. Fast det hoppas jag ju att det gör såklart! Glad

    Skönt att du får ett till försök förresten! Det är ju inte självklart i Sverige idag. Och slutet av april, det måste ju vara redan nu till veckan!? Lycka till med det!
  • Yrja M
    simple82 skrev 2013-04-27 19:03:42 följande:
    Vi fick pdg eftersom vi har båda, vi har svårt bli gravida och genetiska.. Hade vi bara haft genetiska hade vi nog el de inte rekommenderar de för risken är så låg de blir sjukt..
    Fast 50% (eller något mindre) är ju ändå ganska en stor risk tycker jag, alltså nästan lika stor risk att det blir sjukt som friskt. Skönt att ni får göra PGD!
  • Yrja M
    Emmlin skrev 2013-04-27 19:22:45 följande:
    Hej!
    Har följt er i den här tråden ett tag, läst mycket men inte allt.
    Jag och min sambo har ett tufft år bakom oss. Gjorde ett sent avbrytande i v 16 några dagar innan jul.
    Jag har pco, men med hjälp av pergotime lyckades jag bli gravid.
    Fick 1:34 på kub och moderkaksprov bekräftade sedan att vår lilla pojke bar på en obalanserad translokation.
    Hela världen föll samman...
    Några månader senare fick vi veta att min sambo har balanserad translokation 14;21. 
    För ca en månad sen skickades remissen till PGD. 

    Jag vet inte vad ni andra har fått för risker?
    Men de siffrorna vi har fått är att återupprepningsrisken i vårt fall är 1-5%.
    Tycker det låter lågt, siffrorna säger ju inte oss så mycket, har man otur så har man.
    Att detta skulle hända oss från början sägs vara mindre eller ca 1% risk (när det är mannen som är bärare) och vi har ju redan varit där... 
    Ena dagen känner man hopp, nästa dag förtvivlan...
     
    Hej och välkommen hit! Jag beklagar ert avbrytande. Jag förstår att det måste ha varit fruktansvärt jobbigt. Rynkar på näsan

    Jag och min sambo har en liknande "problembild" som er. Jag har pco och min sambo balanserad translokation (13;14). Vi fick dock reda på detta redan under vår fertilitetsutredning och jag har aldrig varit gravid förrän nu efter vår IVF PGD behandling.
  • Yrja M
    Emmlin skrev 2013-04-27 21:18:34 följande:
    Yrja M- TackGlad och Grattis till din graviditet!

    Innan jag blev gravid så påbörjades utredning.
    Det gjordes bland annat sperma-analys. Det kom lite som en chock när vi fick veta att min sambo var bärare för han fick väldigt bra på det provet. Men tydligen så betyder det ingenting då.
    Har din sambo gjort det?
    Tack!

    Jo, han lämnade först ett spermaprov som var dåligt, ca 2 milj/ml tror jag. Sen lämnade han ett till prov utifall att det första bara skulle ha vart tillfälligt dåligt. Men det var också nedsatt så då fick han lämna blodprov för att undersöka hormoner och det gjordes även en genetisk analys. Det var då vi fick reda på translokationen och vi fick även informationen att vi inte skulle kunna få biologiska barn. Läkaren erbjöd oss insemination med donatorspermier vilket vi tackade nej till. Istället åkte vi utomlands för att göra IVF PGD.


  • Yrja M

    Emmlin: Jag tror precis som kattflickan att du kommer att lyckas. En fördel förresten med pco är ju att du förmodligen har lätt för att producera många ägg. Glad Det är ju extra bra vid PGD eftersom många embryon sorteras bort.

  • Yrja M
    Kattflickan skrev 2013-04-27 22:14:04 följande:
    Yrja: Vad hårt att få höra att man inte kan få biologiska barn när läkaren måste ha känt till PGD tekniken!
    Ja verkligen! Och då hade jag själv inte läst på så mycket om PGD så jag trodde ju på honom att vi inte skulle kunna få biologiska barn. Eller inga barn alls eftersom min sambo inte kunde tänka sig donatorspermier. Vårt förhållande gick igenom en "livskris" då eftersom jag inte kunde tänka mig ett liv utan barn. Men sen när jag läste på mer så insåg jag ju att det var av kostnadsskäl som vi inte skulle kunna få barn, att vårt landsting inte ansåg att IVF PGD var nog "kostnadseffektivt".

    Jag tycker det är helt sjukt hur man behandlar oss människor ibland. Det känns som hån när det i samhället finns pengar till allt möjligt (mer eller mindre viktigt) men inte till oss som behöver vård. Rynkar på näsan
Svar på tråden IVF/PGD väntar på eller är igång