• 1978

    Pälsängrar - frågor!

    Kläderna behöver vara kalla i en dryg vecka i en vanlig frys. Det tar ett tag innan kylan når in i mitten om det är så att ni har knökat frysen, så lägg gärna till några dagar. Vill du vara supersäker kan du tina allt och sedan frysa igen.  I en lab.frys som blir -30 räcker det med tre dygn. Man kan också köra i torktumlare eller torskåp om det går att få rejält varmt, vet ej exakt vad som krävs. Tvätta 60 grader borde också funka.

    Dammsug och torka med fuktig trasa innan någon kommer med gift. Men det lät det som att du har gjort. Var extra noga i kanter, bakom hyllplan och invid lister.

    Läs: Ängrar - finns de? Den handlar om museer men det mesta är applicerbart på hemmet. 

    Ullkläder kan du, om de förvaras i rumstemperatur, lägga i täta plastpåsar i fortsättningen. Gör gärna det när du fryser också för när du tar ut kläderna ur frysen blir det kondensvatten på dem och så måste du hänga dem luftigt tills de inte är fuktiga innan du kan hänga in dem igen. Om de tinar när de ligger kvar i påsen slipper du det.

    Kolla soffa och fåtöljer när du ändå är igång. Och under mattor om ni inte brukar dammsuga där när ni städar. I djupa veck i gardiner kan de också bo. Lådan med mössor och vantar är ofta en favoritplats... 

    Insekterna trivs inte där man ofta är och stökar, så att vädra kläder höst och vår som man gjorde förr är ett bra tips. Dammsug fickor och under kragar och manschetter innan kappor hängs undan. 

    Lycka till med utrotandet!   

  • 1978

    En pälsänger, flera pälsängrar. Roligt att du uppskattade mina tips!
    Det är bra att hålla koll ett bra tag framöver. Larver (bäbisarna) och vuxna (skalbaggar) kan man ju se men äggen är pyttesmå och syns inte. De ska dö om du fryser eller tvättar men det är ändå bra att vara uppmärksam en tid. Äggen kan överleva städningen och då kryper det snart ut nya små larver. Det är larverna som äter sönder tyget, men det har du nog redan upptäckt...

    Larverna ömsar skinn när de övergår till att bli skalbaggar. De kan du hitta som små halvgenimskinliga "rör". Den lilla tofsen de har på rumpan brukar också sitta kvar, om du vågar titta nära.   

    Man kan köpa små klisterfällor av t.ex. Anticimex eller Nomore. De fångar inte insekter i någon större utsträckning men ger en indikation på om man har dem i huset eller inte. 

  • 1978

    Jag hade också tvättat rubbet! Bara för att veta att man gjort allt man kunde för att dräpa de små elakingarna.

Svar på tråden Pälsängrar - frågor!