Inlägg från: solida |Visa alla inlägg
  • solida

    5-års verksamhet ?

    Det beror väl på förskolan. En förskola jag var på och tittade när min son skulle börja hade ett särskilt rum där sexåringarna fick vara under lunchen sista terminen i förskolan. "Då får de lära sig sånt som är bra i skolan, plocka undan efter sig, ta egen mat och skala potatis" förklarade hon som visade runt. Då blev jag mörkrädd, herre gud, skala potatis och ta egen mat osv får barnen på mitt jobb prova på redan som ettåringar!

    Jag har faktiskt aldrig hört ordet "femårsverksamhet", det låter lite förlegat. Hela förskoletiden är starten på det livslånga lärandet, man börjar inte förbereda sig för förskoleklass sista året. Förskoleklassen ska ju vara en övergång mellan förskolan och skolan, då borde det väl inte behövas uytterligare en övergång mellan förskolan och förskoleklassen?

  • solida
    Lyckliga Mig skrev 2011-08-22 08:38:08 följande:
    Ja allt det du skriver gör dom ju ändå redan från start på vår  förskola. Jag hade bara uppfattat det som att dom skulle börja arbeta mer med siffror och bokstäver på ett lekfullt sätt. Men du har säker rätt Förskoleklassen är säkert en tillräcklig övergång och förberedande för skolan sedan.

    Tack för ditt svar.
    Ja, alltså vi har åldersindelade grupper och i varje grupp fokuserar man på det de barnen intresserar sig för eller har behov av. Och när det kommer till femåringar intresserar sig många av dem ganska naturligt för siffror och bokstäver, så det brukar leda till att man jobbar med det en hel del. Men jag har liksom aldrig tänkt på det som förberedande för skolan, utan som något de intresserar sig för och därav är det något man ska fånga upp.

    Vi gör en massa saker med femåringarna, det kan vara allt från att de spelar teaterföreställningar, skriver låtar, åker till olika museer och andra utflykter, har konstutställning, undersöker arkitektur, läser och skriver, fotograferar, sätter potatis, lagar mat till de andra, går på gympa, gör fysikexperiment osv osv osv osv. MEN det gäller inte bara femåringarna, det gäller alla åldrar.
Svar på tråden 5-års verksamhet ?