• Åsa

    Såg en mamma med dottern i koppel!!!

    Inget problem alls tycker jag. Betydligt bättre rörelsefrihet än att sitta i vagn. (Och där tycks många inte ha problem med att sela fast sina barn.)  Är det ett barn som är svår att gå med i handen av någon anledning ger det också tryggheten att barnet inte springer ut i trafiken eller annat farligt.

    Jag hade själv sele när jag var barn (fin också, jag har den kvar) och hade gärna använt sele om jag känt behov av den.

    Jag känner spontant på somligas upprördhet inför barnhage, där den inte ses som ett praktiskt sätt att ge barnet en trygg vrå med  rörelsefrihet  anpassad till åldern utan utifrån den vuxn*s referensramar tolkas som "fängelse".

  • Åsa
    syrena skrev 2011-08-17 23:44:55 följande:
    Ni vet om att det e olagligt att ha sele på barn det annses som barn misshandel......???????????????
    Nejdå; den uppgiften kommer ur luften. Tänk efter lite; se på alla som selar fast barnet i vagnen; skulle det vara bättre? då sitter barnet fast och får inte rörelsefriheten att gå själv. Inte misshandel men risk för framkallande av fara för andra skulle det däremot kunna vara att gå runt med ett litet barn som "löst"  hade möjlighet att rusa ut i trafik, försvinna i folkhav etc.
  • Åsa
    syrena skrev 2011-08-17 23:57:54 följande:
    Det e inte taget ur luften men det hade vist ändrats den lagen men på 1990 talet va det förbjudet att ha sele på barn ..... sorry för mitt misstag trode att det ännu gällde men har läst på nu ...men jag skulle personligen inte ha sele på mitt barn men som sakt det e jag det .....
    Det verkar konstigt med tanke på att det var mycket vanligare förr än idag att ha sele. Dessutom tar lagtext normalt inte upp detaljer (som just en sele) utan är mer allmänt hållna. Det innebär ju inte att tillämpningen av en lag inte tar upp en sådan detalj givetvis. Men anger du källa till var denna uppgift skulle finnas så är jag fullt villig att börja tro på den
  • Åsa

    Att sitta i vagn så länge som många sitter idag gör inte det bästa för barnets fysik och utveckling. Att efter förmåga gå, med eller utan sele, är bra.
    Jag tror den negativa attityd några har hänger samman med associationen till hund i koppel, och sitter i den vuxnes huvud på samma sätt som lekhage kan associeras till fängelse. Men sele i vagn verkar inte ge samma negativa associationer och få ser väl staket runt en trädgård eller småbarnsdagis som ett fängelse

  • Åsa
    vivexa skrev 2011-08-18 00:21:53 följande:
    Nej jag har förstått att det underlättar att slippa springa efter barnet. Jag såg dock en sådan sele för första gången i mitt liv idag, och jag känner ju massor av föräldrar, och bor i ett område med enbart barnfamiljer, och har haft barnen på hittils tre olika förskolor, utan att någonsin ha sett en sele! Så jag är liksom förundrad över att det finns men jag aldrig har sett det förrän idag och då känns det som om alla jag känner klarar sig utan sele men alla i den här tråden gillar sele... då är det väl klart att man vill fortsätta diskussionen, det fascinerar mig helt enkelt.
    Tja, man klarar sig utan ganska mycket, skötbord och skötväska till exempel och annan klarar sig utan vagn (i städerna sjalbärare och på landet folk som bor i bilen och aldrig går med barnet). (Jag begränsar mig til barnprylar i exempel av förklarliga skäl.)
    Vi har inte använt sele (fast barnen ville gärna ha; de tyckte min gamla som finns här är spännande) men jag tycker som sagt det är ett bra alternativ till att kedja ungen i vagnen

    Ang fördelningen av svar som förvånar dig: Dels kan den ju vända snabbt beroende på vilka som är inne. Dels innebär ju att folk inte själva använt sele inte att de också är negativa till det. Jag är inte negativt inställt till allt jag inte känner behov av Några här verkar ju också ha upplevt behov av något åt selhållet men varit okunniga om antingen dess existens eller var man får tag i det.
  • Åsa
    vivexa skrev 2011-08-18 00:36:24 följande:
    Jag har faktiskt aldrig köpt skötbord heller trots tre barn  och skötväskan använde jag väldigt lite, sedan gick den sönder och jag köpte ingen ny  det kanske är jag som inte fattat hela grejen med barnprylar helt enkelt!
    Babyproffsen kan vara glada att inte fler är som jag...de skulle gå i konkurs
    Någon skötväska hade aldrig jag
    Känner man inte behov av en pryl är det väl bara sunt att inte köpa/använda den. Men när det gäller selen verkar de negativa övertonerna, med ord som "som en hund" eller "misshandel" överlag handla om annat än konsumtion.
Svar på tråden Såg en mamma med dottern i koppel!!!