• Anonym (Besviken)

    Dagis o BVC gick bakom ryggen på oss och tvingade på oss ett möte

    Jag är så jävla arg. Har just kommit hem från utvecklingsamtal på dagis. När vi kom dit så var det en sköterska fr BVC där också och de påstog att vi inte tog hand om våran dotter och att de tycker att hon är för tjock. Får de bara tvinga oss att bara sitta där och höra på allt skitprat de säger utan att vi kunde ha sagt att vi inte vill träffa dem?

    Sköterskan på BVC har pratat om det där förut och vi har sagt att det inte är något problem men nu är dagsi på nåt jävla sätt inblandat också.

    Får de göra såhär utan att vi ville det? Är det inte vi som bestämmer om vilka som ska disskutera vår dotter?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-09-01 16:05
    Jag läser allt ni skriver och jag hinner inte med att svara men jag ska fortsätta läsa senare ikväll. Jag ska prata med min sambo också och visa vad ni skriver , att ni alla tycker att hon är överviktig på riktigt och inte bara rund som vi tycker. Kanske har vi valt att inte vilja se men när så många säger att vi gör fel känns det konstigt. Jag skriver mer senare.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-09-04 18:26
    Jag vill bara säga att jag har läst tråden flera gånger. Blädrat framochtillbaka och läst, och gråtit.
    Ja, jag förstår att vi har blundat för att vår tjej är för stor. Vi vet att vi har problem jag och sambon, men vi har inte velat se att dottern redan har samma problem också.

    I morgon bitti ska jag ringa till BVC och prata med sköterskan och säga att vi vill ha hjälp, för vår skull och för dotterns skull.
    Jag vet inte vad man kan få för hjälp men jag hoppas att vi iallafall kan få hjälp så att vi kan vända situationen vi är i.
    Det sista vi vill är ju att dottern ska må dåligt för att vi inte ville se vad som var rätt.

  • Svar på tråden Dagis o BVC gick bakom ryggen på oss och tvingade på oss ett möte
  • mirre67
    Anonym (Hm) skrev 2011-09-02 13:03:49 följande:
    Det som är konstigt är att BVC inte gjort ngt tidigare. En bekant har ett barn som är lång och kraftigt byggd. Jag menar bred över rygg osv. Barnet är inte tjockt på ngt sätt utan stor om ni fattar.
    De har utrett barnet sen detta var ett år. Följt vad denna äter och gett tips om annan kost osv.

    Varför har detta inte gjorts tidigare kan man undra?

    Sen TS många barn har en liten mage till de skjuter i väg på längden. Då vår dotters förskola har alla dessa magar mer eller mindre försvunnit i sommar och de är 5år. Så det är ju inga konstigheter. Min dotter har haft en kula på magen som nu är borta men då vägde hon 19,5kg och var 110cm lång....

    Så väger man 31 har man garanterat mer än en kula.

    Ni borde va glada över att dom gör ngt för att hjälpa er, ta det inte som kritik utan hjälp och stöd.
    Fast jag tycker ju det verkar som att bvc påpekat detta för ts flera gånger redan, men hon och flickans pappa ser inte att flickan är rejält överviktig och skiter alltså i det som sägs från bvc.
  • André och hans mamma

    Vikt på barn är svårt, men som förälder måste man ta signalerna på allvar. Det är föräldrarnas ansvar att se till att barnen (speciellt när de är små) får tillgång till rätt sorts mat och i lagom mängd, anpassad för just det barnet. Min son var på 6-års kontrollen bedöms som överviktigt vilket förvånade både mig, sköterskan och vår omgivning. 27 kg till 125 cm, men han har liten mage under revbenen så viss... det är i alla fall tillräckligt för oss att ytterligare skärpa våra vanliga regler med restriktivitet när det gäller socker o fett. Godis, chips, popcorn, marmelad till frukost, läsk, saft, bulle etc endast helg. Normala portioner med mat, men kontrollerat fettintag. Ibland är han jättehungrig o vill ha en trejde portion mat, ja då får man ju fundera lite på  vad han fick till lunch, var det soppa? Något han inte gillade? Eller kan det helt enkelt vara törst som gör att han tycker han är hungrig. Han får då ta lite mer grönsaker först o ofta kommer mättnaden snabbt. Det var mest smaken som lockade... Ofta ser vi till att han dricker lite mer vatten både till maten o mellan måltiderna för att inte törsten ska upplevas som hunger. Kvällssugen kan man ju vara, i vårt fall är det till 80% morot eller möjligen banan som gäller då, kanske ett glas mjölk. Macka bara om vi vet att det varit dåligt med mat under dagen. Sen får sonen vara hur sur som helst att han itne får något godare... Jag är själv överviktigt o vet hur snabbt portionerna kan bli lite större o större o större på tallriken - om jag inte håller väldig koll på det... är jag inte mätt efter en normal portion vet jag ju att det bästa inte är att ta en till, utan komplettera med mer grönsaker.... precis som med barnen. Sen gäller det att få barnen ( och oss vuxna) att röra på sig. Istället för att sitta hemma o fika o vänta på pappa och middag, ut o lek en stund, eller om maten måste lagas då, sätt igång wii med motionsspel för lite rörelse, då kan man dessutom glömma bort hungern. Men TS, ta det på allvar att er dotter behöver få lite hjälp med sunda kostvanor, och ni kanske också kan få hjälp på vägen! En positiv effekt för er alla!

  • Loppan boppan
    Lbem skrev 2011-09-02 13:37:16 följande:
    Enligt den tabellen lider mitt barn av FETMA. Obestämd
     
    Det är ju såklart bara riktlinjer men bör tas på allvar

    Min dotter på 3½ år väger 15 kilo.  
  • Skogsflikkan
    Anonym (Besviken) skrev 2011-09-01 13:58:50 följande:
    Hon hade fyraårskoll förra månaden och då var hon 105 cm och vägde 31 kilo. Hon är lite rund på magen men det är ju bara för att hon äter mat och tycker om det.  Skulle ni säga att era barn inte fick bli mätta kanske????
    Jag tycker nog absolut att hon väger för mycket. Min son är 3 år och 11 månader, det vill säga nästan fyra år. Han är ungefär 1 meter lång och väger 19 kg. 

    Eftersom eran dotter väger så pass mycket så gör ni ju något galet. Jag har bara läst TS så jag bryr mig inte om att säga något mer för det gissar jag att alla andra redan har gjort.  
  • cicci85
    Anonym (Besviken) skrev 2011-09-01 13:58:50 följande:
    Hon hade fyraårskoll förra månaden och då var hon 105 cm och vägde 31 kilo. Hon är lite rund på magen men det är ju bara för att hon äter mat och tycker om det.  Skulle ni säga att era barn inte fick bli mätta kanske????

    Oj! Min unge är lika lång och väger 17 kg och han är ganska så grov då! Min stora pojke är 125-130 cm och väger 27 kg.

    Tycker att du ska vara glad att omgivningen uppmärksammat detta och jag hoppas verkligen att ni tar tag i er dotters och era egna viktproblem! Det är verkligen inte normalt att ett så litet barn väger så mycket! Ge henne rätt sorts mat på rätt tider så kommer hon att vara mätt. Ta vara på all hjälp ni kan få!

    Och ut och rör på er! Mina ungar äter sjukt mycket mat men de rör sig hela tiden oxå!

      
  • Loppan boppan
    Man måste äta mer än man behöver för att utveckla övervikt och fetma. Fetma uppstår alltid på grund av att man sätter i sig mer energi än vad man gör av med.

    Det kan ofta vara små skillnader mellan hur mycket man sätter i sig och det som man förbränner. Det räcker exempelvis med att man sätter i sig en halv köttbulle extra per dag för att en normalviktig 6-åring ska bli en överviktig 10-åring.


    http://www.growingpeople.se/templates/Page.aspx?id=2962


  • Myzan

    Kanske det här kan vara början på ett nytt liv för er. Eftesom ni alla i familjen är överviktiga så vore det kanske bra om ni tog hjälp av en dietist som kan ge er smarta och handfasta råd. Mera motion skulle nog oxå vara bra, var ute mycket när ni är hemma och lek med barnet. Då förenar man nytta med nöje.
    Man behöver inte tycka om grönsaker och man behöver egentligen inte göra om sitt liv så oerhört mycket. Jag började med viktväktarna på nätet och det gjorde mig 18 kilo mindre på 9 månader. Jag vet exakt vad jag måste ändra på och om du tänker efter så vet nog du det oxå. Frågan är om viljan finns. Ni kan gå på friskis och svettis tillsamans eller ta långa promenader. Det viktigaste är iaf att ni får ert barns vikt under kontroll. DEt e svårt att se och det e svårt att erkänna att något är fel, men om ni bara ser till att få rätt hjälp så kommer ni klara det galant.

    Om du vill ha andra råd eller bara någon att prata med så inboxa mig!

  • Bräckehäxan
    Virrpirr skrev 2011-09-02 13:10:17 följande:
    Visst är flickan helt klart kraftigt överviktig. Det tycker jag nog att TS behöver ta till sig. Men kanske att dagis hade kunnat skött det på ett annat vis? Kanske hade man kunnat prata med föräldrarna om problemet först? För vill föräldrarna inte ändra på nåt (eller inse det) då tror jag det är svårt att göra nåt. Föräldrarna måste ju vilja ha en förändring själva. Att göra på det här viset tror jag inte är rätt sätt att få föräldrarna över på "sin" sida. Även om dagis ringt BVC så hade ju BVC kunnat tagit det separat..bortkopplat från dagis.
    förskolan FÅR inte ringa BVC överhuvudtaget enligt lagen om sekretess! De måste ha föräldrars medgivande..
  • Anonym
    Anonym (samma) skrev 2011-09-02 13:36:00 följande:
    Tror hon är 105 cm lång och väger 31kg

    Oj om det verkligen stämmer så  visar det tydligt att ts tittar på sitt barn med föräldraglasögon om de inte anser att barnet är överviktigt utan bara rund. 

    Mitt barn är 132 cm lång och väger 23 kg...   
Svar på tråden Dagis o BVC gick bakom ryggen på oss och tvingade på oss ett möte