• Anonym (Besviken)

    Dagis o BVC gick bakom ryggen på oss och tvingade på oss ett möte

    Jag är så jävla arg. Har just kommit hem från utvecklingsamtal på dagis. När vi kom dit så var det en sköterska fr BVC där också och de påstog att vi inte tog hand om våran dotter och att de tycker att hon är för tjock. Får de bara tvinga oss att bara sitta där och höra på allt skitprat de säger utan att vi kunde ha sagt att vi inte vill träffa dem?

    Sköterskan på BVC har pratat om det där förut och vi har sagt att det inte är något problem men nu är dagsi på nåt jävla sätt inblandat också.

    Får de göra såhär utan att vi ville det? Är det inte vi som bestämmer om vilka som ska disskutera vår dotter?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-09-01 16:05
    Jag läser allt ni skriver och jag hinner inte med att svara men jag ska fortsätta läsa senare ikväll. Jag ska prata med min sambo också och visa vad ni skriver , att ni alla tycker att hon är överviktig på riktigt och inte bara rund som vi tycker. Kanske har vi valt att inte vilja se men när så många säger att vi gör fel känns det konstigt. Jag skriver mer senare.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-09-04 18:26
    Jag vill bara säga att jag har läst tråden flera gånger. Blädrat framochtillbaka och läst, och gråtit.
    Ja, jag förstår att vi har blundat för att vår tjej är för stor. Vi vet att vi har problem jag och sambon, men vi har inte velat se att dottern redan har samma problem också.

    I morgon bitti ska jag ringa till BVC och prata med sköterskan och säga att vi vill ha hjälp, för vår skull och för dotterns skull.
    Jag vet inte vad man kan få för hjälp men jag hoppas att vi iallafall kan få hjälp så att vi kan vända situationen vi är i.
    Det sista vi vill är ju att dottern ska må dåligt för att vi inte ville se vad som var rätt.

  • Svar på tråden Dagis o BVC gick bakom ryggen på oss och tvingade på oss ett möte
  • Hallonröd
    Myzan skrev 2011-09-02 13:54:11 följande:
    Kanske det här kan vara början på ett nytt liv för er. Eftesom ni alla i familjen är överviktiga så vore det kanske bra om ni tog hjälp av en dietist som kan ge er smarta och handfasta råd. Mera motion skulle nog oxå vara bra, var ute mycket när ni är hemma och lek med barnet. Då förenar man nytta med nöje.
    Man behöver inte tycka om grönsaker och man behöver egentligen inte göra om sitt liv så oerhört mycket. Jag började med viktväktarna på nätet och det gjorde mig 18 kilo mindre på 9 månader. Jag vet exakt vad jag måste ändra på och om du tänker efter så vet nog du det oxå. Frågan är om viljan finns. Ni kan gå på friskis och svettis tillsamans eller ta långa promenader. Det viktigaste är iaf att ni får ert barns vikt under kontroll. DEt e svårt att se och det e svårt att erkänna att något är fel, men om ni bara ser till att få rätt hjälp så kommer ni klara det galant.

    Om du vill ha andra råd eller bara någon att prata med så inboxa mig!
    // Hallon är inte bara gott utan nyttigt också...
  • Anonym

    Jag tycker att det låter som att du är väldigt arg och provocerad.

    Jag vet inte vad en normal fyraåring väger, men jag har för mig att jag vägde mellan 20-25 kilo när jag var fyra och ett halvt år (var inne på sjukhus en sväng och har läst journalen, där vikten stod). Och jag var definitivt inte smal, garanterat rund om magen. Syrran var mycket smalare (inte onormalt smal, bara naturligt slank) och det fick jag höra många gånger.

    Jag antar att om förskolan och BVC "går bakom ryggen på er" och ordnar ett möte trots att ni inte vill, så är det för att de tycker att det finns en anledning. Jag gissar att de har annat att göra än att trakassera föräldrar om de inte verkligen tycker att det är något viktigt som de måste ta upp.

    Jag tror också att vårdpersonal, och förmodligen också skolpersonal, är skyldiga att ingripa om de anser att något är fel. Det kanske inte är misshandel att ge barn för mycket mat, men jag tycker inte att det är en bra start på livet om barnet är överviktigt, det kan leda till så mycket problem, ohälsa, mobbing... jag skulle iaf försöka göra allt jag kan för att ge mitt barn den bästa starten i livet som det bara går.

    Googlade "Vad väger en fyraåring" och hittade denna tråd: www.familjeliv.se/Forum-3-169/m59962805.html
    scannade av den lite snabbt, de flesta jag såg tyckte jag låg mellan 15 och 20 kg.

     

  • cloudberry79
    Bräckehäxan skrev 2011-09-02 13:58:32 följande:
    förskolan FÅR inte ringa BVC överhuvudtaget enligt lagen om sekretess! De måste ha föräldrars medgivande..
    Nej, men däremot får de kontakta elevhälsan eller kommunens elevhälsoteam (där bvc kan ingå). Så länge inga sekretessbelagda uppgifter delas där emellan så får kontakt tas. Fast egentligen ska förskolan kontakta sociala myndigheter med en orosanmälan, frågan är om det hade varit bättre för TS...
    If you love me - please don't feed me!
  • Bräckehäxan
    Anonym (Gör om, gör rätt) skrev 2011-09-02 08:03:50 följande:
    TS har inte blivit sviken av någon. Det är förskolepersonalens ANSVAR att reagera när ett barn far illa inte stryka föräldrarna medhårs!
    Förskolan har VSIKIT TS genom att de har brutit lagen om sekretess! Det är allvarligt och jag förstår verkligen att TS känner sig kränkt!

    Jag anser att det är alldeles för mycket TYCKANDE i denna tråden. det spelar ingen roll vad gemena man "TYCKER" det finns lagar och regler för hantering av sådana här situationer. Oavsett om saken var god, så har förskola gjort fel, om det är så som det framstår i TS..
  • Bräckehäxan
    cloudberry79 skrev 2011-09-02 14:07:52 följande:
    Nej, men däremot får de kontakta elevhälsan eller kommunens elevhälsoteam (där bvc kan ingå). Så länge inga sekretessbelagda uppgifter delas där emellan så får kontakt tas. Fast egentligen ska förskolan kontakta sociala myndigheter med en orosanmälan, frågan är om det hade varit bättre för TS...
    nej, i skolan är det så. Men förskolan inbegrips av en starkare sekretess än skolan, medgivande från föräldrar måste ges för att förskolan ska få ta kontakt med annan myndighet.
  • Desimanda

    Skojar du TS??
    Min son är 7,5 år  135 cm och väger 28 kg så jag tror inte på att din dotter är bara lite tjock om magen :(  har ni kollat med ngn läkare om varför hon går upp i vikt så snabbt?


    Mamma till ♥ 2 jorda pojkar ♥ och en ängla flicka ♥
  • Bräckehäxan
    slemtorsk i din bralla skrev 2011-09-02 09:11:17 följande:
    Detta är inte sant.. förskolan har rätt att bjuda in BVC till elevvårdskonferens (vet inte om det kallas så inom förskolan) de har en oro för barnet och dess utveckling och väljer att bjuda in bvc som sakunniga inom området.

    Sitter just nu på ett konditori och äter frukost och orkar inte söka efter lagparagrafer som stödjer detta men då jag har arbetat inom skola och barnomsorg större delen av mitt liv känner jag väl till vad man får och inte får göra i detta fallet.

    Vi vet inte vad som hade sagts i detta fallet och tystnadsplikten gäller enbart då det inte handlar om ett barns hälsa... som lärare har jag tex tystnadsplikt tom emot föräldrarna...om inte en elev /ett barn berättar något för mig som tyder på att barnet skadas på ett eller annat vis, då får man koppla in skolhälsovården och föräldrarna... BVC är förskolans skolhälsovård.. svårare än så är det inte.

    Vi kan diskutera detta till dödagar men OM TS nu skulle få för sig att anmäla så skulle inget hända eftersom inget fel har begåtts
    fel! bvc är INTE förksolans hälsovård, BVC är frivilligt!
    sen att det är naturligt att bvc och förskola hanterar samma familjer eftersom de allra flesta barn är inskrivna på bvc och samtidigt går på förskola, men bvc är inte sammanlänkad till förksolan i den bemärkelsen att bvc har något sorts ansvar över de barn som går i förksolan.

    Jag har precis (igår) haft föreläsning och studiearbete i ämnet "Ansvar och sekretess" riktad mot förskola, och är säker på min sak!
  • cloudberry79
    Bräckehäxan skrev 2011-09-02 14:09:43 följande:
    nej, i skolan är det så. Men förskolan inbegrips av en starkare sekretess än skolan, medgivande från föräldrar måste ges för att förskolan ska få ta kontakt med annan myndighet.
    Nja. Om man anser att barnet lever i missförhållanden MÅSTE man göra  en orosanmälan oavsett var man jobbar. Gäller både skola, förskola, sjukvård etc.
    If you love me - please don't feed me!
  • Anonym (Gör om, gör rätt)
    Bräckehäxan skrev 2011-09-02 14:09:43 följande:
    nej, i skolan är det så. Men förskolan inbegrips av en starkare sekretess än skolan, medgivande från föräldrar måste ges för att förskolan ska få ta kontakt med annan myndighet.
    Nej, så länge ingen sekretess bryts så får förskolan kontakta BVC för råd. Vi har just kollat upp detta i vår kommun.
Svar på tråden Dagis o BVC gick bakom ryggen på oss och tvingade på oss ett möte