• Asko

    Ni marsvinskunniga!

    Marsvin är jättemysiga djur Glad MEN tänk på att det alltid är du som vuxen som har ansvaret för dom. Hur gammal är din dotter?
    Det är lätt att råkar göra illa ett marsvin för dom försvarar sig inte utan piper/skriker bara.  Därför måste man alltid övervaka när barn håller på med dom (ja, som med alla djur). Du kan ha två honor eller två hanar, bara dom växt upp tillsammans så bråkar dom inte. Dom ska ha en STOR bur, om ni inte har möjlighet att ha dom ute i hemmet och röra på sig varje dag. Dom ska äta en pelletssort som heter Oxbow - den är speciellt framtagen för marsvin. Dom pelletsarna/blandningarna som du kan köpa på typ ICA är inte lämplig marsvinsmat. Sen måste dom förstås ha tillgång till hö och vatten hela tiden. En sak som är mycket viktig att veta med marsvin är att dom inte kan tillverka c-vitamin själva utan behöver detta som tillskott varje dag i form av grönsaker. Får dom inte det så får dom tillslut sjukdomen marsvinsförlamning, en allvarlig sjukdom som dom ofta dör av.

    Jag tycker inte att marsvin luktar, bara man städar buren. Dom är visserligen mer aktiva på kvällen/natten men dom brukar inte vara så högljudda av sig, om det inte gäller mat Flört Välj marsvin med kort päls, tex virvelmarsvin eller teddy. Dom med lång päls är oftast hårömma och dessutom måste man vara noga med att sköta pälsen.
    Köp heller inte marsvinen från en zoo-butik, dom har ett hemskt system där dom djur som inte blir sålda när dom är små och gulliga oftast avlivas. Utan välj en omplaceringsverksamhet som tex Marsvinshjälpen i Stockholm (finns på många andra ställen också, bara att kolla upp vart du än bor) eller köp på Blocket där många vill bli av med dom. Tänk på att marsvin lever i ungefär  5-8 år (fast jag vet ett som blev hela 13 år!).

    Jag är glad över att du är så ansvarsfull att du tar reda på fakta INNAN ni skaffar ett djur! Glad Det är det tyvärr allt för få som gör Rynkar på näsan Just nu kan jag inte komma på något mer, men fortsätt gärna fråga.

Svar på tråden Ni marsvinskunniga!