• Lisa75

    Bärsele på vintern?

    Hej!
    Det här är kanske en dum fråga, men funkar det bra att använda bärsele på vintern? 

    Jag är nybliven förälder och min pojke föredrar helt klart bärsele framför vagn. Så jag använder nästan inte vagnen alls nu. Ingen idé att bråka med honom om vagnen tycker jag när vi båda tycker det är mysigare att vara nära.

    Hur blir det nu när det blir kallare - funkar det med bärselen då också? Tänker tex på om det regnar eller snöar. Eller hur man gör med bebisens kläder - om man är ute ett tag och sen inomhus ett par timmar så måste väl bebisen bli väldigt varm. Och det är svårt att byta kläder när han är i bärselen och jag inte har någonstans att lägga honom tycker jag.

    Och det blir väl väldigt mycket kläder mellan oss, jag i täckjacka och han i någon overall. Blir det bra?

    Glad om ni kan ge era erfarenheter :) 

  • Svar på tråden Bärsele på vintern?
  • Lindreas
    Lisa75 skrev 2011-10-16 22:27:54 följande:
    Aha, är det så man gör! Och bärjacka, vilken bra grej. Får ta och köpa en riktigt stor vinterjacka (eller en bärjacka). 
    Tack!

    Vi har en Babybjörn bärsele och jag tycker att han blir ganska kall i den när det blåser, men skaffar nog en Ergo Baby när han blir större, den verkar bra. 

    Eller är sjal bättre? 
    Har en Tricotti tub-sjal, en sån som man inte knyter. Men nu när han är så här liten (7 veckor) kan han bara ligga i den. Och det vill han inte alltid.  Kan förstå det, man är väl inte alltid på humör för att ligga i en trång mörk tub.
    Oj, byt till en Ergo redan nu, eller en Manduca, som är väldigt lik. Ju förr desto bättre. BabyBjörn är ruskigt oergonomisk och inte bra för bebisens rygg. Dessutom är det skönare att bära i en Manduca eller Ergo, och om ni ändå tänkt byta så kan ni ju lika gärna göra det på en gång och spara allas ryggar.
  • Lindreas

    Och förresten, när min son var så liten åkte han ofta i sjal, då är ju hela bebisen innesluten, om du kör med trikåsjal, och det är lättare att dra över sin egen jacka över bebisen.

  • Lisa75

    Jaså! Vi har fått låna vår Babybjörn så jag har aldrig funderat över modell. Tänkte att vi skulle köpa Ergo när Babybjörnen blir för liten vid ca 10-12 kilo. Måste de inte vara större för en Ergo? Vår son är 57 cm, 5,7 kilo.

  • knisse
    Lisa75 skrev 2011-10-16 23:18:08 följande:
    Jaså! Vi har fått låna vår Babybjörn så jag har aldrig funderat över modell. Tänkte att vi skulle köpa Ergo när Babybjörnen blir för liten vid ca 10-12 kilo. Måste de inte vara större för en Ergo? Vår son är 57 cm, 5,7 kilo.
    en ergonomisk sele brukar vara fran ca 4 kg det finns ett gäng pa marknaden och du gör inte bara ditt barn en tjänst utan din egen ryg!
    Ibland snavar människorna över en sanning, men de flesta reser sig och skyndar vidare som om ingenting hade hänt.
  • Lindreas
    Lisa75 skrev 2011-10-16 23:18:08 följande:
    Jaså! Vi har fått låna vår Babybjörn så jag har aldrig funderat över modell. Tänkte att vi skulle köpa Ergo när Babybjörnen blir för liten vid ca 10-12 kilo. Måste de inte vara större för en Ergo? Vår son är 57 cm, 5,7 kilo.
    Just Ergon har jag inte full koll på, men med spädbarnsinsatsen ska man kunna använda den från födseln.

    www.pepplon.se/information.php Här finns enkelt förklarat hur bebisens rygg fungerar och vad som är viktigt att tänka på när man väljer bärdon. Många får låna en gammal babybjörn, eller köper en ny, eftersom man oftast inte vet om att det finns andra selar. Men gör era ryggar en tjänst och byt ut selen mot en ergonomisk, eller en sjal som är mysig när bebisen är liten.
  • Lisa75

    Tack för länken! Jag ska kolla upp detta närmare, och fundera på sjal vs ergonomisk bärsele. Kanske både och till och med... Min man har faktiskt redan klagat på ont i axlarna flera gånger, han brukar bära på helgerna. Själv är jag van att ha ont i axlarna så jag har inte ifrågasatt det. Lillen själv ser ut att sitta bra än så länge men när han växer kommer väl positionen snabbt att ändras. Har sett att benen hänger på lite större bebisar.

  • Me like coffee

    Jag skulle se till att byta till sele eller sjal så fort som möjligt, både för din och bebisens rygg! Sjal tycker jag är mycket mysigare att bära i och när man har lärt sig hur det funkar att knyta å få i bebisen så går det också fort. Fördelen med selen tycker jag kommer när de blir större och man vill bära på ryggen eller när de börjar vilja komma i och ur mycket. Men som vanligt är det ju en smaksak!

  • Stampan

    Måste nog säga att det verkar bra tips, min dotter var varm när hon var liten med överdragsgrejen till babybjörnen men en dag när hon var runt 6-7 kg skulle jag ha tvättstugan och hade henne i selen. Sagt och gjort, gick jättebra tills jag fick ryggskott och knappt kunde röra mig i en vecka. Den hemskaste tiden nånsin, kunde inte amma utan att skrika lite först, kunde inte bära mitt barn eller byta blöja. Jag ska nog också byta till nästa barn. Min man tycker babybjörnen e toppen men han e också rätt vältränad.

  • jazzkatten

    om man har en ergonomisk sele (ergo, manduca etc) eller sjal så sitter ju barnet tätt intill kroppen, då behövs inte så mycket kläder. Med en Baby Björn sitter de längre ifrån, jag har inte använt en sådan själv på vintern så jag vet inte, men annars tror jag ofta varma "innekläder" + mössa, ullsockor och vantar räcker om man bär i sjal eller ergonomisk sele. Eller plocka fram din gamla gravidvinterjacka om du har en sån och knäpp utanpå upp till barnets huvud!

Svar på tråden Bärsele på vintern?