• Yrja M

    Kämpa för bättre IVF-vård i Norrland!

    Barnlöshetsutredning Enligt Västerbottensmodellen (Håkan Lindström)

    Utred endast det som har betydelse för behandlingsval – Förenkla
    Ge naturen en chans – Behandla inte för tidigt

    Norra regionen och framförallt Västerbotten utmärker sej:
    -Provrörsbefruktning minst generösa krav
    -Avstår från ny kostsam teknik som PGD
    -Ytterligare skärpning i samband med prioriteringsprocessen ej utreda eller behandla ej prioriterad grupp

    Här kan du läsa mer om Västerbottensmodellen (Uthållighet i förbättringsarbete KK:s ”kvalitetsresa”):
    www.vll.se/Sve/Centralt/Standardsidor/OmLandstinget/Memeologen/Nedladdningsboxar/Filer/15%20jan%20A1%20Uth%c3%a5llighet%20i%20f%c3%b6r%c3%a4ndringsarbete_KK%20VLL.pdf

  • Yrja M

    Ja, precis! Det är säkert så paren tänker när de söker hjälp och då är det ju jättesmart (och billigt) att inte ge någon hjälp.

  • Yrja M

    Kurreburre: Jag uppskattar verkligen att du lyfter den här frågan. Jag har tidigare funderat på hur det kan vara så olika regler över landet men nu börjar jag förstå hur det hänger ihop..

    Vet du om Barnlängtan jobbar något med frågan om rätten till IVF PGD i Norrland?

    Länktips: www.vll.se/Sve/Centralt/Standardsidor/Politik/ProtokollOchHandlingar/SidorMedDokumentlista/Landstingsstyrelsen/Punkt%205%20-%20Norrlandstingens%20regionf%c3%b6rbund.%20Preimplantatorisk%20Genetisk%20Diagnostik%20PGD.pdf

  • Yrja M
    Kurreburre skrev 2011-11-02 09:26:31 följande:
    SVXrt och Mollina: När det gäller PDG så är det genrellt väldigt ovanligt i Sverige och jag kan personligen väldigt lite om det. Inte mycket mer än att det används i mycket speciella fall där det finns genetiska sjukdomar i släkten. Jag kan personligen tycka att man skulle kunna använda det lite mer och lite oftare, men det är både kontroversiellt och en dyrare metod. Så att Håkan Lindström och politikerna i Norrland är emot det det är rätt uppenbart.
    Barnlängtan arbetar inte specifikt för PGD i Norrland utan att ofrivilligt barnlösa ska få behandling för sin sjukdom utifrån de individuelle medicinska behov som varje patient har.
    Fast här i Norrland blir vi nekade PGD även om vi har anlag för genetiska sjukdomar, och den genetiska rådgivningen rekommenderat just PGD. Obestämd

    Och eftersom det inte går att köpa PGD privat i Sverige så tar det stopp där. Obestämd
  • Yrja M
    PVeraB skrev 2011-10-31 21:59:17 följande:
    Jag vill oxå veta om pdg i Norrland!
    Är det något särskilt du vill veta?

    Jag skulle vilja ha kontakt med fler som tycker att det är fel att vi inte får tillgång till samma vård (PGD) som södra Sverige.
  • Yrja M

    Rutan01: I senaste Nyhetsbrevet från Barnlängtan stod det att det håller på att bildas en ny lokalförening i Norrbotten! Och jag antar att de kommer att jobba med just de här frågorna Glad

    Du kan få kontakt med dem genom att maila [email protected]  eller via www.barnlangtan.com

  • Yrja M

    I tv-inslaget pratar de om ett möte i februari. Vad är det för möte och vilka kommer att vara med då?

  • Yrja M

    Jag undrar fortfarande vad det är för möte norrlandstingen ska ha i februari och vilka som ska vara med.. finns det någon länk med mer info om mötet?

  • Yrja M
    Kurreburre skrev 2012-02-05 19:06:02 följande:
    Nu är namninsamlingen igång!

    Kampen fortsätter - Upprop för att ge Norrlands ofrivilligt barnlösa god vård! Hjälp oss kräva förändring! När du skriver under uppropet skickas e-post till ansvariga politiker.
    Skriv under uppropet på vår hemsida.
    Hjälp oss också att sprida det här på Familjeliv, via Facebook, bloggar, Twitter m.m!

    Här kan du läsa mer om reglerna och förslagen som gäller för fertilitetsvården i Norrlandstingen.
    Jättebra!
  • Yrja M
    Kurreburre skrev 2011-11-02 09:26:31 följande:
    Vi i Barnlängtan har jobbat för förändringar i Norrland lääänge, men ännu ej fått gehör. Det beror bla på den här mannen Håkan Lindström samt en politiker, som jag inte minns namnet på nu, som typ alla andra politiker lyssnar på och han tycker inte man ska prioritera den här vården överhuvudtaget.
    Jag blev nyfiken på vilken politiker du syftar på. Kanske du kommer på namnet nu eller om det är någon annan som vet vem det är?
  • Yrja M
    MygganMy skrev 2012-02-11 09:19:38 följande:

    Tack! Tillsammans har vi gjort skillnad.  
    Tack för er hjälp! Vi har skickat över 400 ebrev till Norrlandstingens regionsförbunds förbundsdirektion och igår kom besked om att våra protester har haft effekt och att beslutet inte kommer att fattas under februari. De fyra Norrlandslandstingen har också vänt sig till Sveriges kommuner och landsting för att få fram lika villkor över hela Sverige. Läs pressmeddelandet här: www.vll.se/default.aspx?id=57945


    Vi avslutar därför uppropet nu, med denna positiva nyhet. Vi kommer att fortsätta hålla koll på vad som sker i Norrlandslandstingen och vi kommer ta kontakt med SKL, för att föra fram patientperspektivet i även deras process. Detta var en viktig delseger och vi kommer kämpa vidare för alla ofrivilligt barnlösas rätt till den vård de behöver!


    Följ oss gärna! Vi finns bland annat på Facebook och vi har ett nyhetsbrev du kan anmäla dig till i menyn till höger.

    www.barnlangtan.com/norrlandsuppropet


    Någon som vet mer om när och hur SKL ska ta upp frågan?
Svar på tråden Kämpa för bättre IVF-vård i Norrland!