• Annika i Gbg

    Våra bästa julrecept!

    Nu när det finns en jul-inspirationstråd och en jul-bildtråd startar jag en jul-recepttråd också. Dela med dig av dina favoriter. Vad lagar du för mat, vad bakar du för kakor, vad gör du för godis osv. Du kanske har något "hemligt" familjerecept att dela med dig av?

     


    Jag tror på livet - även när det sparkar skiten ur mig!
  • Svar på tråden Våra bästa julrecept!
  • Annika i Gbg

    Äsch, mitt svar försvann när jag skickade... Återkommer i kväll, ska jobba nu!


    Jag tror på livet - även när det sparkar skiten ur mig!
  • Viggo och pyrets mamma

    Nu är jag med här också, ska under dagen kolla i mina gömmor efter mina julrecept.


    -Mammas älskling 080425-
  • beccagranen

    GPs Dunderglögg har blivit ett måste här hemma (och bland släktingar). Vi gjorde en sats igår, som ska stå sig lagom till advent. Kan tillägag att jag vanligtvis inte är någon glöggdrickare, men den här är verkligen god. Det har blivit en tradition att ta med tågra flaskor till julen, perfekt som dörrgåva  ;)
    Btw. Det lucktar fantastisk i hemmet medans den jäser, riktig "jul lukt"  

    Recept
    5 liter svagdricka
    5 skivade råa potatisar
    1 paket bakjäst
    1 påse hela nejlikor
    1 påse kardemummakärnor
    1 bit färskk ingefära, ca 5 cm
    1 kanelstång
    1 paket russin, 500 gram
    2.5 kilo socker

    Blanda allt i en tiolitershink. Rör gärna ut jästen i lite svagdricka innan du blandar i den. Täck hinken med plastfolie som du gör små hål i - och låt brygden stå i lugn och ro i rumstemperatur, minst tre veckor, gärna sex. Tappa upp på väl rengjorda flaskor med hjälp av en hävert. Var noga med att inte få med bottensatsen.

  • beccagranen

    Kan dela med mig av en annan favorit som bliv till av lite exprement i köket.

    Ta ett standard recept på kanelbullar, lägg i en påse saffran i degen. Byt ut standard smeten (kanel/smör/socker) till Smör, mandelmassa, saffran, vaniljsocker och lite marsansås (kan behövas en sköätt mjölk/grädde) blanda ihop allt och smeta ut. Har även lagt i russin (tillsammans med smeten), det blir kanon. Så kan man toppa med pärlsocker eller mandel etc.   

  • Lena

    Jag tycker dunderglögg mest smakar öl och det gillar inte jag...

    Snart dax att börja med julfixandet. Vi tänkte göra korv i år.

  • Squirrel Nutkin
    Saffransskorpor

    Ingredienser

    100 g smör
    1 g saffran
    2 stycken ägg
    1.5 dl strösocker
    5 dl vetemjöl
    1,5 tsk bakpulver
    1,5 dl hel sötmandel
    Råsocker

    Gör så här

    1. Sätt ugnen på 175 grader.


    2. Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen.


    3. Blanda de torra ingredienserna med hel sötmandel och vänd ner det i bunken.


    4. Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt. Strö över råsocker.


    5. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.


    6. Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader.


    7. Skär längderna i 1 centimeter tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten.


    8. Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.


    9. Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat (eller över natten).


    Life's a journey, not a destination!
Svar på tråden Våra bästa julrecept!