Inlägg från: k girl |Visa alla inlägg
  • k girl

    Göra egen korv till jul?

    Någon annan som brukar göra korv till jul, eller som likt jag har tänkt ge sig på att göra det för första gången i år? Vi har en lammbog i frysen som ska få sätta livet till en lammkorv, jag måste bara fundera ut någon lämplig kryddning... (tips?).

    Vad sägs om att byta recept och erfarenheter?

  • Svar på tråden Göra egen korv till jul?
  • k girl

    Antingen kan man använda en manuell köttkvarn om man har det i sina gömmor, eller också en hushållsassistent (båda med korvhorn), eller så gör man det för hand med någon sorts tratt. Det ska tydligen funka med en avklippt pet-flaska till exempel. Jag har dock inte testat någonting av det. Det torde vara lättast med en assistent, jag har min mormors gamla trotjänare från femtiotalet och liknande kan man hitta på tradera eller loppis. Jag hade inget korvhorn till min, men har man tur kan man hitta reservdelar begagnat, eller också finns det nytillverkat att köpa (jag fick ett av min mamma som hon hade till sin nya assistent). Fjälster behöver man förstås, men det finns att köpa i matvarubutiken.         

  • k girl

    Nu har vi gjort korv! Vi använde oss av en lammbog som blev ungefär 1,5 kg kött. Till det användes 300 gram späck och så en bit vindelrökt sidfläsk för att få lite röksmak till korven. Vi kryddade köttet först (jag använde både torkade och färska kryddor, salt, grovt nymalen svartpeppar och lite balsamvinäger) och så fick det dra en stund innan vi malde alltihop. Hälften av färsen malde vi två gånger. Smeten blev väldigt god, vi provstekte en liten biff.

    Vi använde svinfjälster, det blev någonstans mellan varmkorv och chorizo i storleken. Och det var betydligt lättare än vad vi förväntat oss! Det gick väldigt lätt när en matade ut köttet och styrde assistenten och den andra såg till att det inte kom för mycket smet i fjälstret utan matade fram fjälstret.

Svar på tråden Göra egen korv till jul?