Forum Tonåring - Förälder
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Första Mensen

  Lör 10 dec 2011 09:43 Läst 8436 gånger Totalt 11 svar
  Super blondi­nen
  Visa endast
  Lör 10 dec 2011 09:43

  Hej hur gjorde ni när era döttrar fick första mensen?

  Jag sa till henne öch h¨ller på övertyga min dotter om att bindorna inte syns.
  Men hon är jätte arg o säger att hon vill inte ha n¨J blöja.
  Hon vill ha Tampong men jag tycker att vi ska vänta ett par år.
  Har också sagt att hon ska prata med skolsyster om sin mens så hon får mer information att allat är normalt. 

  Vad säger ni hur gjorde ni?
  Hur gammal var hon då?
  Hur ska man bevisa att bindorna inte synes?        

 • mariee­rikss
  Visa endast
  Lör 10 dec 2011 14:31 #1

  Hej på dig

  Det där med första mensen är alltid ett bekymmer. Bästa är ju prata om det långt innan det är dags eller när det börjar närma sig "vanlig ålder" där den brukar komma. Det är ju så väldigt olika. Själv fick jag min egen i 18 års åldern sen finns det dom unga tjejer som får den som 10 åringar också.

  Men hur som helst. Bindor är ju helt klart bäst i början och det är ju inte hela världen för tusan. Klart det inte syns hon har bindor, och vem i hela världen går och tittar på om en tjej/kvinna kanske har bindor eller inte?
  Seriöst alltså?
  Ingen tänker ju på det och det är ju en naturlig sak. Men vill hon inte ha något skydd låt henne prova utan så får hon se hur otrevligt det är få det i trosan, det syns bra mycket mer än bindor ju.
  Att vänta med tampong är helt rätt. Har man precis fått mens så är det ingen idé ge sig på tamponger direkt. Nu vet jag inte hur gammal din dotter är men hon har ju hela livet på sig utforska vad som är bäst för henne, eller hur?
  Ta det lugnt i början och visa henne gärna mitt inlägg här eller kopiera delar av det. Det är absolut ingen som bryr som hon har bindor, det är ju bara den mest praktiska och lättaste sak att skydda sig med i början. Låt henne vänja sig med bindor så kommer hon också se fördelarna. Slippa hålla på och krångla med tamponger, dels få ut dom från förpackningen, dels 'träffa rätt' så den sitter bra, massa blodiga fingrar och risk att bloda ner kläder och sånt, det är ju nog med jobb att ha fått mensen. Då är binda absolut bästa lösningen.

  Med tiden kan hon ju träna när hon inte har mens med tamponger, men inte gå med dom i länge då utan baa tekniken och så, men inte så fort första mensen kommit. Låt det ta sin tid och njut av lättheten med bindor. Bindor är ju inget att skämmas för, det är ett naturligt skydd när man har mens, inget annat.

  Hoppas jag kunnat hjälpa lite och att din dotter ser fördelar med bindor i början jämfört med tamponger. 

 • Lör 10 dec 2011 14:37 #2

  Varför skulle det vara fel att ha tampong i början? Är det svårare att lära sig hur tamponger funkar första gången man har mens jämfört med 12:e eller? Första gången man använder tampong är väl alltid lika meckig i så fall Tungan ute

  Nu tyckte inte jag det var meckigt alls med tampong men alla har ju uppenbarligen olika upplevelser av det.


  ~ The only thing that matters is the next 90 minutes! ~
 • MamMmA­n
  Visa endast
  Tor 15 dec 2011 00:19 #3

  Finns det något "startkit" man kan beställa?!

 • Mån 2 jan 2012 18:33 #4

  Vad spelar det för roll om hon vill använda tampong eller inte, det är väll upp till henne?
   

 • Mån 2 jan 2012 18:37 #5

  Det är väl upp till henne. Det finns inga hinder i att använda tampong som ung, annat än att det kan vara lite krångligt att få på plats. Sen ska man ju vara noga med att byta tillräckligt ofta. Att gå med tampong när man inte har mens är inte att rekommendera, det torkar ut slidan och kan leda till obehag...

  Själv brukade jag använda binda i början, och även om det inte syns, så känns det ju lätt lite kladdigt. Jag använder numera menskopp, vilket jag rekommenderar.

 • Mån 2 jan 2012 18:41 #6

  Både jag och min dotter har använt tampong direkt från början. Hatar verkligen bindor. Tampongen fungerar bra som skydd på natten också. Halkar inte snett. Låt henne prova, det är inte hela världen.

 • Mån 2 jan 2012 18:46 #7

  Just det, jag ser till att det alltid finns ett lager tamponger hemma så hon behöver aldrig fråga. Talade om att mensen inte kom ur kisshålet så hon kunde kissa utan att byta tampong. Om hon blödde igenom var det ingen fara, det går bort i tvätten. Extra leggings/trosor i väskan kan vara bra att ha. Hon ville inte prata om det så mycket och jag lät henne vara.

 • Mån 2 jan 2012 19:19 #8

  Hur gammal är din dotter?

  Oavsett så tycker jag faktiskt att det är upp till henne själv att bestämma vilket sorts skydd hon känner sig mest bekväm med. Om hon nu fått för sig att bindor syns(vilket det såklart inte gör) så kommer hon ju känna sig jätteobekväm.

  Själv fick jag mens som 11-åring och hade bindor i början av den anledningen att jag inte visste att det fanns annat. När jag väl provade på tamponger i årskurs 7 så fattar jag inte hur jag kunde gå med binda. Kände mig jätte ofräsch och va betydligt mer rädd för läckage.

  Nu använder jag menskopp så nu kan jag inte fatta att jag har använt tamponger :P

  Kontentan av det hela är att istället för att bråka med henne om det här (tillräckligt jobbigt att få mens) så ska du stötta henne i det HON vill göra.
  Det är HENNES mens och det är HON som ska känna sig bekväm! 

 • Mån 2 jan 2012 19:38 #9

  Jag tyckte att det var ett rent helsike med de förbaskade bindorna de första åren. Önskar att min mamma hade gett mig tamponger istället, fy vad dåligt jag mådde av att alltid oroa mig för att det skulle läcka igenom och det gjorde det nästan jämt (blödde så himla mycket). Bespara din dotter det och låt henne bestämma själv vad hon vill använda.


  Målar man fan på väggen kan det inte bli annat än succé!
 • Tis 3 jan 2012 17:19 #10

  Vad säger ni hur gjorde ni? Vi sa inte så mycket, hon sa att hon hade fått mens, och sen var det inte mer med det..  
  Hur gammal var hon då? 13 ( nu femton)
  Hur ska man bevisa att bindorna inte synes?  Det gör dom ju inte!!!;)  Ta på dig en och visa?!  

    

 • Sön 20 okt 2019 22:10 #11

  Min dotter och jag resonerar en del kring mens i vårt senaste poddavsnitt. 

  soundcloud.com/user-415555453/avsnitt-2-om-att-ha-kraftig-mens

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll