• Bojan
  Ons 28 dec 2011 00:10
  13074 visningar
  18 svar
  18
  13074

  Pevaryl ok? Gärna snabba svar

  Har sjuhelsikes klåda och försöker googla på om det är ok med pevaryl. kräm+vagitorier. De mesta jag hittar står att det är ok men så hittade jag detta på fass: Pevaryl ska endast användas under första trimestern av graviditeten efter läkares inrådan. Pevaryl kan användas under andra och tredje trimestern om den potentiella nyttan för modern uppväger de möjliga riskerna för fostret.

  vilka risker, är det ens forskat på. Jag blir lätt nojig.

Svar på tråden Pevaryl ok? Gärna snabba svar
 • Ons 28 dec 2011 00:12
  #1

  Till mig rådde dom om canesten och bara vagitorier.

 • Bojan
  Ons 28 dec 2011 00:22
  #2

  Ok, varför bara vagitorier? Vad är det för ev. risker för barnet, någon som vet?

 • Ons 28 dec 2011 01:07
  #3

  Fram tills för ca 2 veckor sedan hette det att det inte var risker med Pevaryl, men nu tillhör den största riskgruppen (var en etta innan, är en trea nu).

 • Ons 28 dec 2011 01:12
  #4

  Frågade om det idag faktiskt. Pevaryl vagitorier får absolut inte användas! Canesten är det som gäller för gravida över huvudtaget. Sen tycker jag personligen att canesten fungerar bättre än pevaryl

 • Ons 28 dec 2011 01:23
  #5

  Nu blev jag nyfiken. Vad kan hända om man använder pevaryl? Sen är canesten bättre enligt mig, den är bredare och tar bort fler sorters svamp än pevaryl.

 • Ons 28 dec 2011 01:27
  #6

  Vet ej vad som kan hända men BM sa att jag inte skulle använda pevaryl om man är gravid. Innan fick man använda båda men nu bara canesten

 • Ons 28 dec 2011 01:29
  #7

  Bm sa även att jag kan använda både kräm och vagitorier. utan vagitorier så får du inte bort svampen, varför man itne skulle få använda krämen verkar konstigt. den appliceras ju utanpå och inte invändigt som vagitorierna

 • Ons 28 dec 2011 01:31
  #8

  För två veckor sedan när jag var hos en läkare på MVC så gick hon in på Fass och kollade, stod då som en etta, så hon rekomenderade det till mig, både vagiatorer och salva. Det gick inte över....slarvade lite med salvan. Frågade min bm på mvc när jag var där en vecka senare om hon tyckte att jag skulle ta en ny kur, men då visste hon att rekomendationerna hade ändrats, visade mig på Fass att det höjts till en trea nu. Känns inget vidare .

 • Ons 28 dec 2011 01:37
  #9

  Det kan jag förstå :S väldigt knepigt. Ena stunden får man använda det o helt plötsligt inte... Först ringde jag till mvc för att fråga, då sa den personen att jag kunde använda vilket som.. (bestämde mig för canesten eftersom pevaryl ej hjälpt när jag inte varit gravid.) Då sa hon på apoteket att jag ej fick använda annat än canesten men att hon va osäker ang vagitorierna. Blev då orolig ch gick in till mvc som ligger vid apoteket och frågade än en gång. Fick prata med en som var mer kunnig och då sa hon detta om att ej använda pevaryl.

 • Ons 28 dec 2011 10:55
  #10

  Här kommer en med erfarenhet av just Pevaryl under graviditeten

  Första graviditeten 2003: Använde Pevaryl för att det var godkänt - både vagiatorer och krämen. I v. 12 fick jag veta att fostret varit dött sedan ca. v.6 vilket var då jag hade använt Pevaryl.

  Tredje graviditeten 2008: Använde Pevaryl för att det var godkänt - både vagiatorer och krämen. Detta var i v.38 och fostervattnet började sippra ut samma natt och förlossningen blev rejält utdragen och smärtsam. Fick första värkarna torsdagnatt runt 03 och min dotter är född söndag kl.12. Vet inte om det hade med Pevarylet att göra men jag tror definitivt att det satte fart på en lite för tidig förlossning.

  Fjärde graviditeten 2011: Är gravid nu och är i v.40 och har haft massor av svamp under senare delen av graviditeten. Jag har vägrat använda Pevaryl pga mina misstankar sedan tidigare och inte vågat använda någon form av vagiatorer utan har bara använt krämen. Detta har gjort att jag har fått dragits med återkommande svamp och mycket klåda men det är det värt bara mitt barn inte skadas. Canesten kanske är godkänt idag precis som Pevaryl var då.....men.... jag tar inga risker den här gången. Det jag däremot gjorde var att jag tog kräm och satte strax innanför slidöppningen för att minska risken för att svampen skulle fästa igen och det funkade rätt bra. Sen har vi varit sparsamma med sexet och det har gjort att svampen lindrats rejält. Trist men kanske nödvändigt under en tid om man har mycket besvär som jag hade.

  Lycka till!! 

 • Bojan
  Ons 28 dec 2011 15:50
  #11

  Men vad dålig info om detta m. pevaryl. Hon på apoteket sa att jag kunde använda det så då köpte jag pevaryl, på den bipacksedeln står INTE den nya infon. Jag tycker det känns jätteviktigt att alla barnmorskor och apotekspersonal vet om en sån här ändring!

  Känns skönt att jag blev tveksam igår och inte tog pevarylet (även om det säkert inte varit ngn fara). Men jag blir tooookig på klådan ju!!!!

 • mojja8­1
  Ons 28 dec 2011 22:49
  #12

  Nån som vet om svamp är skadligt för barnet? Är i v 9+0 idag.

 • Bojan
  Tor 29 dec 2011 13:56
  #13

  Nä, svampen är inte farligt för barnet. Det enda som kan hända är att om du har svamp så kan det vid förlossning föras över till barnet och det kan få svamp i munnen. Detta kan de få ändå, rätt vanligt. Sen kan man vad jag förstår få svamp på bröstvårtan också.
  Det handlar snarare om du står ut m. att köra nån huskur eller vänta ut att svampen läker ut. En riktigt jäklig svamp förstör humöret har jag fått erfara nu!!!

 • Fre 6 jan 2012 12:07
  #14

  Vad har ni för symptom ni som har svamp? Jag trodde jag hade uvi och tog urinodling men det visade negativt. Jag har trängningar, lätt sveda och lite lätt klåda samt molande värk i nedre delen av magen och mer sammandragningar än vanligt, är i vecka 23. Låter det som svamp?

 • Fre 6 jan 2012 19:20
  #15

  Bara att det kliar, inget annat.

 • Fre 6 jan 2012 20:22
  #16

  Kliar och svider men inget mer

 • Sön 8 jan 2012 00:49
  #17

  Min Läkare på kk sa att jag skulle köra canesten men eftersom det inte biter på mig fick jag en receptbelagd salva. Men bara salva, inga vagitorier. Jag smörjer också lite innanför slidöppningen och det ger sig snabbt.

 • geleha­llon
  Sön 8 jan 2012 00:51
  #18

  All sjukvårdspersonal o personal på apotek säger canesten, enbart vagitorier och använd EJ applikatorn. Klådan blir du av med då utan att utsätta barnet får ngn risk, oavsett vad den må vara.


  In the end of my life I hope to god that I can say, I made the best of everyday...
Svar på tråden Pevaryl ok? Gärna snabba svar
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.
Svara i tråden...