Forum Övrigt - Hus & hem
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!

  Sön 1 jan 2012 11:43 Läst 1182029 gånger Totalt 10065 svar
  Visar endast inlägg av Chianti - Visa alla inlägg
  Sön 1 jan 2012 11:43 +1

  Åhh jag blir galen över att jag aldrig kan hålla ordning här hemma. Jag lever i ett konstant stökigt hem. Ibland gör jag ett rejält städryck och så är det fint i max en vecka. Sen händer något magiskt och helt plötsligt är det drivor med papper, kläder, ouppackade väskor, tidningar, saker som egentligen bor i nåt skåp har flyttat ur skåpet och det är värre än nånsin.

  Sen om man ska få gäster så städar man minsann jättefint, ungefär som om gästerna är värda ett vackert hem, men man själv som bor där unnar sig inte det där välstädade fina hemmet? Man är kokko på nåt sätt.

  Fler som känner som jag? Jag har surfat runt lite på nätet och hittat lite olika städforum, bland annat det här: www.flylady.net/ Det är en väldigt amerikansk site men den har nåt som kallas babysteps. Det är små små steg man tar varje dag i en månad för att få in vanan att städa och det verkar ganska bra:www.flylady.net/d/getting-started/31-beginner-babysteps/. Det bygger på teorin att det tar tre veckor att få in en ny vana.

  Dag 1 ska man bara göra rent diskbänken, sen är man klar för dagen. Vitsen är att man ska få in en vana att göra rent diskbänken varenda kväll så har man i alla fall ett område som alltid är tip top, och det känns nog bra att börja dagen med en ren diskbänk.
  Sen säger författaren att det har nog tagit flera år att röra till där hemma, så man kan inte räkna med att reda ut allt på en dag. Därför ska man bara ta små små steg och inte försöka sig på ett mastodontryck. Jag tror den filosofin passar mig, jag har storstädat hundra gånger men faller alltid tillbaka till att inte orka hålla efter löpande.

  Nån annan som vill haka på en månad? Det vore kul att få sällskap och få bolla lite tankar under tiden. Så får man väl se efter en månad om man fått några nya vanor.

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-01-02 19:34
  Kul att vi blev ett gäng städisar!

  Jag gjorde en lite mer hardcore variant av FLY Lady,lite mer städning, lite mindre trams.
  Här hittar du min version: www.familjeliv.se/Bloggar-9-38/b128698.html

 • Sön 1 jan 2012 12:26 #6

  Ja men eller hur! Den där bristande förvaringen kan ju knäcka vem som helst! Samtidigt är det ju så att man har den förvaring man har. På nåt sätt måste man hitta en lösning, om man inte ska resignera helt.

  Själv behöver jag nog mer få ordning på mina förvaringsställen och lära mig rensa mer. Men det känns som att man aldrig kommer ikapp för man skyfflar mest det synliga och sen har man en krigszon i skåp och lådor. Men kanske om man får lite bättre ordning på det synliga så kommer man så småningom ikapp? *hoppas hoppas*

  Som sagt så är siten och metoderna ganska amerikanska och man måste nog anpassa det lite till svenska förhållanden. Hon som skriver har som en regel att man ska klä på sig varje dag och även sätta på sig skor. :) Det känns liksom inte som ett problem för mig som jobbar.

  Däremot har hon andra jäkla fiffiga knep som kommer hjälpa mig. Tex något hon kallar hot spot, dvs ett område som alltid blir överlamrat med saker. Hon råder en att ta två minuter och städa den hot spoten. Jag testade (min köksö), och jäklar vad mycket jag fick undan på två minuter!

  Lustigt men egentligen kan jag så klart städa i två minuter själv, men genom att följa ett schema blir det gjort också.

 • Sön 1 jan 2012 12:45 #10
  fiwjfisw skrev 2012-01-01 12:33:11 följande:
  Jag hänger på!

  Det har åtminstone funnits ett svenskt forum för de som följer flylady, där det översatts och även anpassats till svenska förhållanden, som det där med skorna. Fast jag kommer inte alls ihåg vad det hette.

  Jag har försökt några gånger men livet har kommit emellan så då har jag släppt det, men får väl testa på det när det är tufft runt omkring redan.
  Japp, det heter Skrubba. Men dels länkar det mest till den amerikanska siten, dels tyckte i af jag att den var oinspirerande, lite svårsökt, och lite övergivet. Många länkar o tipstrådarna var trasiga, ingen som bryr sig om att fixa dem, så jag ledsnade på den. Här finns det forumet: http://skrubba.egetforum.se/portal.php
 • Sön 1 jan 2012 13:18 #23

  Men å vad kul, då blir vi några stycken?!

  Som sagt vissa babysteps verkar rätt knasiga men då kan vi väl i tråden bara enas om att göra nåt annat den dan?

  Ska bli kul att se hur många av oss som är kvar sista januari! =)

  Tres26, du som redan är igång, kan inte du berätta lite om dina erfarenheter?

 • Sön 1 jan 2012 20:55 #65

  Nu har iallafall jag klarat av det lilla första uppdraget att shina sinken. Eftersom min diskbänk är så liten gick det ganska fort, så jag torkade ur skåpet under också och städade bort sånt som bara råkat hamna där. Sen ställde jag ner en kruka där som jag parkerade  diskborsten och trasan i, jag tycker det ser så tråkigt ut med diskborsten vid hon.

  Ja gud, tänk om man kunde få in det där knixet att alltid plocka lite. När jag var ung jobbade jag som servitris och då hade vi som regel att man aldrig fick gå tomhänt genom restaurangen. Där funkade det ju, så det borde ju gå att trimma sig själv till att göra samma här hemma?

  Pallas, du fick ju ytstädningen gjord utan att gå kurs! Skrattande

  Nån annan som gjort första uppdraget?

 • Sön 1 jan 2012 20:56 #66
  Pallas skrev 2012-01-01 20:46:29 följande:
  Nä, jag fattar inte heller. Jag är ju en rationell, aktiv och noggrann människa, varför gör jag så här hemma? Det är fan obegripligt!
  + 1 på den. Och det där att man minsann städar för gästernas skull, men man unnar inte sig själv den där välstädade miljön!!
 • Sön 1 jan 2012 21:09 #70
  ssf skrev 2012-01-01 20:56:37 följande:
  Jag skulle också vilja hänga på, men jag har varit inne på flylady förut och tyckte det var rörigt och svårförstått. Men, om nån kan tänka sig att lägga in "dagens steg" här varje dag, så vore det kanon. Då är jag på.

  Måste också erkänna att jag, efter att ha läst två sidor med inlägg här, reste mig från soffan och gick för att göra rent avloppet i duschen. Det har jag tänkt göra sååå länge, men det har helt enkelt inte blivit av. Det värsta är nu borta, vattenlåset/silen ligger i hetvatten och rengöringsmedel och rengöringsmedel verkar i avloppet. Skönt!
  Jo vi kan väl hjälpas åt att lägga in dagens steg bara?

  Första dagen, idag alltså, är det enda uppdraget att göra rent diskbänken ordentligt innan man går och lägger sig. Man ska känna sig nöjd med det lilla och därför börjar man med ett litet uppdrag. Och sen är det trevligt att diskbänken är glänsande ren imorgon bitti när du vaknar.
 • Sön 1 jan 2012 21:13 #72
  Alvi skrev 2012-01-01 21:07:47 följande:
  Jag hoppade på Flylady för någon månad sedan, för att bli av med mitt CHAOS ( Can´t Have Anyone Over Syndrome), och JÄVLARIMIG vad jag shinade sinken! Jag lade typ 10 minuter bara på att få den skinande ren, tid jag EGENTLIGEN inte hade, men det kändes viktigt!

  Men nu... ja, det rann ut i sanden (delvis för att sidan är så rörig, likaså mejlen man får varje dag om man skriver upp sig på det), men kanske att jag ska starta igen? På första dagen av nya året...!
  Jo men vi fixar det! Vi härdar ut en månad i alla fall! Vi måste ju bevisa att vi inte är åttatuttade ju!! Tyst
 • Mån 2 jan 2012 13:44 #157

  Men vad kul, det formligen rasar in folk som vill haka på! :)
  Vi får väl se hur många som står ut hela januari dock?

  Känns lite frustrerande att nu när man är så peppad så är det enda man ska göra de första dagarna att shina sinken. Och klä på sig. Det gör jag alltid ändå eftersom jag jobbar, så jag byter den uppgiften mot att bädda.

  Apropå att man ska lägga fram kläder  varje kväll så verkar det ju bra, min akilleshäl är snarare de där kläderna man tar av sig på kvällen, var gör man av dem? De är varken rena (kan inte hängas i garderoben) eller smutsiga (ska ut i tvättkorgen).

  Jag brukar gömma en fåtölj under dem, och sen bygger jag på en så kompakt driva som möjligt under ett par veckor. Sen när jag glömt vad för sorts möbel som finns under min klädhög så bär jag ut allt i tvättkorgen och återupptäcker fåtöljen. Hur gör ni andra?

 • Mån 2 jan 2012 17:50 #184
  Pallas skrev 2012-01-02 17:06:02 följande:
  Kan du kopiera alla 31 babysteps hit? Jag kan inte hitta dem.

  Här är babystepsen: http://www.flylady.net/d/getting-started/31-beginner-babysteps/ 


  Jag gjorde faktiskt en svenskare variant av stepsen som jag tänkte följa. Jag tog bort lull-lullet, och ökade tempot något utan att för den skull gå ifrån grundtanken; att det handlar om att skapa nya vanor, inte att storstäda huset på två dagar.

  Här la jag min variant: http://www.familjeliv.se/Bloggar-9-38/b128698.html


   


  Kom gärna med reflektioner på min variant, kanske kan vi tillsammans ta fram den bästa varianten för oss FLare.

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll