Inlägg från: Alemonia |Visa alla inlägg
  • Alemonia

    Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!

    Även jag har en formsvacka men det beror mest på att kroppen inte vill samma som mig (pga graviditet).
    När det tar emot massor att plocka ur diskmaskinen och maken inte gör det när jag vill ha det gjort känns det extra tungt.
    Jag hade gäster i går eftermiddag och det var skönt att jag bara behövde återställa lite ommöblering efter övernattningsgästen för att få det att kännas okej (när jag väl tagit hand om disken) och städat undan i köket efter mitt bakande inför besöket.

    I morse orkade jag inte mera än att fylla upp diskmaskinen och starta den men då kan jag plocka ur den i kväll och sen få rent på diskbänken för nu ska ordningen återställas ett steg i taget!
    Dessutom insåg jag att jag verkligen behöver tvätta också men jag får se vad kroppen orkar med då jag är ensam med en dotter på 3,5 år och det troligen till fredag eftermiddag.
    Ett litet steg mot ett renare hem är bättre än inget alls!

  • Alemonia

    Ni verkar jobba på bra (i varierande omfattning).

    Själv har jag inte gjort mycket på sista tiden. I onsdags blev jag hemma från jobbet pga förkylning och foglossningar och det enda jag fick gjort i torsdags var besök på vårdcentralen samt på apoteket för att hämta Mollipect.
    Jag har gjort mitt bästa för att få min make att ta hand om diskmaskinen då jag haft för ont för att orka med det så i går blev den utplockad och samtidigt iplockad och startad igen. När köket så ÄNTLIGEN var fritt från disk så torkade jag av köksön och köksbänken samt dammsög av golvet och i går kväll så plockade jag även ur diskmaskinen (och i med den disk som samlats under tiden).
    Det var riktigt skönt att få rent igen!
    Jag har även pratat lite med dottern om att hennes tandborstar och tandkräm mm ska ha en plats i badrummet (som ej är att ligga vid handfatet) då hon tog den muggen som tidiagre stod där till att dricka ut. Hon fick välja en ny mugg och även om hon gärna låter det ligga så har jag en plats att flytta det till. (Hon är bara 3,5 år.)
    Jag ligger efter med att ta hand om tvätt och eftersom maken tvättat han också så samlas det ännu mera (men han lyckades få det från tvättmaskinen till torktumlaren och starta den i stället för att bara starta tvättmaskinen och räkna med att jag tar allt annat). Lite sorterande blev gjort i går och bara orken finns (och kroppen inte protesterar) så blir det lite till i kväll.

    Något jag trots allt lyckats med denna påsk är att tömma två tidningsställ med veckotidningar. Jag har som vana att läsa de romaner som finns med först när jag har fått alla delar så det blev en del romanläsande och sen hamnade tidningarna i den papperskasse som är avsedd för tidningar.

    Nu hoppas jag att foglossningarna inte ska plåga mig mera än att jag orkar hålla den grundnivå som jag nu önskar. 

  • Alemonia

    I morse så blev badrummet (handfat och toa) rengjort igen och jag tog dit några toarullar då sista sitter i hållaren och har passerat hälften.

    När dottern inte ville iväg på morgonen så hamnade alla rena kläder där de skulle och jag startade även en tvättmaskin innan vi kom iväg (för att inse att även om jag fyllde den väl full så fanns det mera så hade platsat i den så att dela i två hade varit bättre).

    Så efter jobbet så är det omhändertagande av tvätten i tvättmaskinen som behöver göras.

  • Alemonia

    Här jobbar jag verkligen med att varje litet steg är bra. Att plocka ur diskmaskinen är numera ett flerstegsprojekt med vila emellan etapperna men bara att hålla efter i köket känns ändå riktigt bra.

    Så, nu är köksön avtorkad. (Efter att jag läst här och påbörjat mitt skrivande.)

    Jag ska fortsätta med att stegvis få ordning på den rena tvätten samt helst också köra en maskin till.

    En stund i trädgården vore inte fel det heller men jag får se vad jag orkar.

    Härligt att se hur bra det går för er andra! Det är riktigt bra inspiration!

  • Alemonia

    I går kväll fick jag beröm från maken för att jag börjat hålla efter så bra sedan jag börjat läsa den här tråden. Han sa det dock som att det var positivt att jag var gravid då han trodde att det var det som fått fart på mig men jag nämnde då om denna tråd och han sa då att när det började bli behov att sätta fart igen så skulle han länka den till mig (Allt detta var inför vänner på middagsbesök.)
    Det var skönt att höra att han uppskattar mina ansträngningar!

    Tyvärr är mina foglossningar riktigt hindrande men jag gör så gott jag kan och resten gör endera maken självmant eller efter påpekande samt att svärföräldrarna var här i fredags så svärmor tog golv och dammtorkning mm (eftersom jag inte förmår det jag borde själv). De tömde dessutom dotterns rum så i går började maken med att måla taket och förbereda för tapetsering genom att ta bort de tapeter som sitter löst.

    Chinx: Tyvärr har jag inga bra råd mer än att lite är klart bättre än inget och att min erfarenhet är börja med något enkelt och överskådligt så ökar motivationen efter det.

  • Alemonia
    angio101 skrev 2012-04-23 07:42:40 följande:
    Vi har fått ommöblerat hemma. Goda vänner skulle skänka en bäddsoffa och en tvåsitssoffa med lila överdrag (ÄLSKAR lila) till loppis, men vi fick dem istället, på köpet så blev vi av med vår gamla, nedsuttna soffa, vårt gamla köksbord och två köksstolar, som de tog med till loppisen då de ändå hade med släpet. Underbart!

    Nu ska jag bara packa klart BB-väskan (beräknad till imorgon) och fortsätta med litens babyfilt, maken får sköta markservicen (han är hemma föräldraledig för storebror)

    Måste ge en eloge till honom, han sköter 90% av matsedelsplanering, handling, bakning och matlagning, sånt som jag tycker är jättetråkigt, då är det helt ok att jag ser till att det är rent och undanplocket i köket varje kväll och tömmer diskmaskin och diskställ varje morgon :). Så otroligt skönt att den vanan (shiny sink) har sjunkit in till 95%, bara svabbandet under storebrors matplats kvar att ta tag i.
    Härligt med ommöblering!
    Lycka till när det väl bli dax (förhoppningsvis snart).

    I morse kommenterade maken att i kväll var det dax att ta ett nappartag igen samt frågade efter rena handdukar och jag fick hänvisa till skåpet där alla udda ligger. När han sen åkt så såg jag till att plocka ur diskmaskinen och starta en ny samt starta en tvättmaskin med handdukar och elda samt plocka lite i köket.
    I kväll ska jag se till att ta hand om den rena tvätten och tvätta minst en maskin samt försöka få glasen som blev värre i diskmaskinen att bli rena (det borde funka bra med att lägga dem i vatten ett tag för att få loss den smuts som fastnat).
  • Alemonia
    Abborren skrev 2012-04-26 11:30:32 följande:
    Sitter med en liten tjej i famnen som sover och tänker att jag skulle behöva städa ordentligt har små börjat men hinner inre mycket innan liten vill ha uppmärksamhet ;) hemmet har förfallit ett tag och känns skabbigt just nu. Usch och fy.
    Jag känner igen problemet från när dottern var liten och jag lär säkert hamna där jag också framöver.
    Om möjligt så placera dottern i bärsjal eller bärsele INNAN hon somnar så kan hon sova nära dig och du får lite gjort samtidigt.

    I går blev nästan alla fönster putsade hemma hos oss vilket var dagens överraskning när jag kom hem från jobbet (att svärfar skulle fixa lite med dotterns rum visste jag om men inte att svärmor skulle med och göra lite hon också).

    Hur mycket jag än uppskattar hjälpen så funkar jag tyvärr så att ju mera svärmor gör hos oss desto svårare blir det för mig att själv få något gjort (mer än att försöka ställa tillbaka de saker som oväntat fått ny placering).
  • Alemonia
    Luktärten skrev 2012-04-29 23:11:01 följande:
    Någon som har bra tips på hur man får bort mossa på trädgårdsplattor? Det är sådana med ingjutna stenar.
    Maken brukar ta av våra plattor med högtryckstvätten men om det är stenar som inte är helt ingjutna utan sticker upp lite dvs ojämn yta så finns risken att de lossnar i så fall.

    Mina foglossningar är ett riktigt hinder för mig men jag försöker hålla efter skapligt här hemma och har viss hjälp av maken (i morse startade han självmant en tvättmaskin).
    I morgon är jag ledig och även att vi ska iväg på kvällen så hoppas jag hinna få lite gjort innan dess.
    Vad det blir och hur det går återstår att se men att få ordning på mitt skrivbord samt tvätta och ta hand om tvätten är bra förslag liksom att plockar ur diskmaskinen och få ordning i köket.
  • Alemonia
    Luktärten skrev 2012-05-03 23:36:30 följande:
    Usch vilken kaos det är här hemma. Saker överallt där de inte ska vara, tvätt i hela allrummet som ska läggas in, allmänt stökigt överallt. Det enda jag är i fas med är smutstvätten och Sinken.

    Hur kunde det bli så här???
    Jo, jag undrar delvis det samma men har i alla fall lite att "skylla på" i form av mina foglossningar och att dotterns rum ska tapetseras om så alla hennes saker har fått temporära platser samt att vardagsrummet blivit hennes lekrum. Jag hoppas verkligen att det ska börja hända något där igen eftersom att det inte hänt något alls på en hel vecka.
    Att svärmor vid två tillfällen (senast förra fredagen) varit oss behjälplig är också en motivationssänkare för min del. Att inte veta vart alla saker finns (eller snarare att veta att det inte är jag eller maken som valt platsen), att behöva försöka leka gissningslek om vad som är rent och vad som är tvättat sådant som får mig att tappa motivation och ork (som sagt när lösningen är att fråga maken är det inga problem men när han inte heller vet så är det mindre kul). Givetvis har hjälpen sina fördelar också såsom rena fönster, skurat golv och ren toalett.

    Jag är inte i fas på något ställe just nu men det är inte mera illa än att det är hanterbart bara jag tar tag i det.
  • Alemonia

    Idag har maken kört iväg flera påsar med tidningar, kartonger mm till återvinning och på det gjort halvklart med avfrostning av frysen. Jag misstänker starkt att detta med att plocka tillbaka allt från frysboxen i garaget blir mitt jobb (men förhoppningsvis slipper jag bära).
    Skönt att det händer lite även när jag (och dottern) är iväg på annat (tittade på kossor som fick komma ut på gröngräset).

  • Alemonia
    Lattjo skrev 2012-05-10 08:30:25 följande:
    Nu är jag här igen. Jag försöker hålla rent men just nu mår jag dåligt och då städar jag inte. Vad dum jag är. Jag försöker att hålla undan disken och det går oftast. Jag har det dock inte ens i närheten av så rent som förut så nu måste jag börja igen! Första stället att vända sig är tillbaka hit igen! Jag vet ju att om jag bara börjar att ta tag i det kommer jag må bättre och då kommer jag att städa igen.

    Allt utlöses då jag fick veta att jag skulle vara i en fastighet som exploderade. Min dotter fick diarré fem minuter innan vi skulle gå till dagis, annars hade jag varit i den kåken när det sa BOM. 2 personer dog i smällen och hade jag varit där hade jag mycket möjligt kunnat vara en tredje... Värden och även min värd (som är brorsa till han som äger huset) och flera som jobbar för dom har alla sagt att jag hade en jävla tur som inte var där och att dom är jävligt glada för det. Jag fick en jättechock när jag insåg hur det illa det verkligen var och satt mest och kramade mina barn en hel helg och sen var det full rulle på förfallet här hemma. Det var enkelt att strunta i disken för det var ju inte viktigt faktiskt. Jag kom snabbt in i en ond cirkel...

    Nu måste denna cirkel brytas! För visst är det inte så jäkla viktigt att disken är diskad men jag mår så mycket bättre och då är det värt det :)
    Oj, vad jobbigt! Tur att du inte var där!
    Kämpa på så är du snart igång igen.

    Kämpa på alla ni andra också! Kom ihåg att en enda liten sak är klart bättre än inget.

    Jag ska säga att jag lika mycket försöker peppa mig själv so mer andra. Själv har jag inte ens orkat gå in i denna tråd sedan jag skrev senast dvs en dryg vecka.
    Men nu är jag på gång igen om än långsamt.
    I söndags så tog jag tag i två av fyra lådor i badrummet så nu är dottern låda kladdfri och det är bättre ordning i den med tops, bindor mm förutom att det blev lite slängt också.
    I går så tog jag hand om att få igång diskmaskinen (maken reste bort i lördags och det har inte blivit så mycket disk) och tvättade undan all 60-tvätt. (Det har verkligen blivit mycket handdukar tvättade sedan vattenläckan i onsdags.)
    I morse så såg jag till att elda (innan varmvattnen tar slut) och att ladda en tvättmaskin som jag ska starta när jag kommer hem. Dessutom så tog jag hand om alla rena kläder på galgar i tvättstugan och hängde dit de tomma galgarna från garderoberna.

    De nya vanor jag fått in som funkar är tyvärr mera att ta hand om mig själv såsom ansiktstvätt varje morgon och kväll samt tandkräm eller tandborstning varje morgon och tandtråd mellan alla tänder på kvällen. Grundläget var att ansiktet blev tvättat med duschtvål när jag tvättade håret och knappt aldrig tandkräm eller tandborstning på morgonen samt enbart tandtråd på ett ställe (där jag senast hade hål).

    Det viktigaste i min planering för kvällen är att lägga mig senast 21 så jag får som mint en ordentlig nattsömn men helst ska jag ta hand om tvätten och plocka ur diskmaskinen också samt plocka och torka av i badrummet.
  • Alemonia

    Angio101: Jo, det är klart lättare att komma igång även för mig när jag själv fått på mig kläder och gjort mig i ordning. Dessutom tillbringar jag ju nu lite mera tid i badrummet dvs längre tid att notera hur det ser ut och givetvis är det trevligare att ta hand om mig själv när det är rent där jag är.
    Jag hoppas jag orkar ta av i badrummet redan i kväll (annars så får det bli i morgon bitti).

    060810: Skönt att det ordnade sig med avloppet!
    Försök att fokusera på det du faktiskt gjort och inte allt du känner att du borde ha gjort.

  • Alemonia

    Mina planer på att lägga mig skapligt gick ordentligt i stöpet. Somnade efter 23 så idag är jag trött men i natt så sover både maken och dottern på annat håll så förhoppningsvis blir det ostörd nattsömn följt av sovmorgon.
    Dock startade jag samt tog senare om han om det i tvättmaskinen samt plockade ur diskmaskinen och fyllde den igen (främst med nyinköpta plast-grejer). Även badrummet fick en snabb rengöring så nu är tvättställen rena igen.
    Att planerna föll så rejält berodde huvudsakligen på att jag kom hem först något efter sju efter att ha varit och handlat med dottern så hon fick nya sandaler och givetvis blev det lite annat när vi väl var på Maxi.

    Välkomna ni nya som hittat hit!

    Gällande böcker så är min tips:
    Köpförbud på alla böcker som inte kommer att läsas MINST två  gånger (biblioteket är ett bra alternativ).
    Ta en hylla i taget och plocka ur de böcker som du kan släppa (ge bort till vänner och bekanta, sälj, skänk mm)

    Jag jobbar själv på det första rådet och har gett bort en del böcker samt har en påse som jag ska skänka på något sätt.

  • Alemonia
    LunaLunatic skrev 2012-05-19 12:04:57 följande:
    Usch, en tråd för mig!
    Precis som TS skriver: fint en vecka, sedan kaos.

    Om ett par veckor ska det byggas om här och efter det SKA det hållas ordning! Men hur?

    Just nu behöver jag:
    Diska
    Städa köket
    Städa (torka) köksskåp och -lådor
    Plocka i vardagsrummet
    Städa bokhyllan (blir allmän förvaringsplats på böckerna)
    Plocka undan rena kläder
    Plocka i ordning klädkammare och garderob
    Om du gillar att städa efter listor så är denna tråd ett komplement: www.familjeliv.se/Forum-11-240/m49751190.html
    Där har jag själv skrivit helgens städlista.

    Jag är riktigt seg idag (sovit för lite) men enligt principen att att varje steg är viktigt och ett steg i taget så går det framåt (fast med lite pauser).
    Eftersom jag vet att jag knappt orkar få något gjort på vardagarna (mer än att hålla efter det viktigaste) så är ett nu när jag har en hel dag hemma som det gäller att beta av de lite större sakerna.
  • Alemonia
    Abborren skrev 2012-05-19 19:50:41 följande:
    Tips var man kan hitta bra förvaringslådor till kläder? förutom Ikea (för långt att åka) jag behöver ett tjugotal så så billigt som möjligt.
    Jysk kan ha en del bra också. Sen är det ju beroende på vad du vill ha. Det finns säkert bra alternativ på fler ställen.
  • Alemonia

    Jag känner mig riktigt nöjd med i lördags. Jag fixade både i trädgården (även att det finns gott om ogräs kvar att rensa) och en del inne. Nu är alla lådor i badrummet liksom skåpet där jag har lite saker genomgångna och städade.
    Jag städade även av i köket (dock ej golvet) och tog hand om alla dotterns saker som stod i hallen (så det fanns gott om plats för maken att breda ut sig när han kom hem på natten efter en dryg veckas tältande på segelflygtävling). Hallen är just nu belamrad men inte med något som jag känner mig ansvarig för. Tröttnar jag så kanske jag bär in det i hans arbetsrum.

    Min önskan om att få in allt från frysboxen till frysen i köket föll rejält när min kropp sa ifrån om att diska ur fryslådorna i badkaret. En är klar så men en om dagen lär det bli klart före helgen

  • Alemonia

    Hemma har det tyvärr förfallit rätt ordentligt då det varit något varje kväll utom i måndags men i helgen blir det nya tag. I onsdags tog maken hand om kylskåpet så nu är det både städat och rensat.
    I helgen är målet att frosta av frysen igen och sen se till att äntligen få tillbaka alla matvaror där så det blir tomt i boxen i garaget.
    Sen är det ju all tvätt mm som ska tas omhand om liksom badrummet så det är skönt att helgen i nuläget är oplanerad.

    Hur går det för er andra? Det skrivs inte så mycket här längre.

  • Alemonia
    Pallas skrev 2012-06-15 12:34:34 följande:
    Jag har drabbats av en förlamande trötthet, men blev glatt överraskad i går: maken råkar nämna kl 14 på Facebook att hans pappa skulle dyka upp med bussen kl 15. Han hade meddelat detta förut, men mitt minne är ju som det är... Det såg ut som själva fan här hemma och jag började grina och fick panik. Tog tag i köket först, det var riktigt grisigt efter tårtbak och matlagning. Sen blev det S&S i badrummen, i med lite tvätt, rensa tvättstugan, barnen fick städa sitt rum, slänga skräp och byta lakan i gästrummet och dammsuga. Jag dammade i vardagsrum och gästrum och tog sedan golven med mikromoppen. Kvart i tre var vi klara, helt otroligt! 45 minuter på en städning som dög för att jag inte skulle få ångest för att det kom besök. Det betyder att det måste ha varit ganska bra ordning från början ändå!
    Riktigt bra jobbat!
  • Alemonia
    SockerStinn skrev 2012-06-18 07:42:20 följande:
    Halkat efter med städ igen, prioriterat bak. Igår kom jag på att det inte blir nå kul att inleda semestern med storstäd, så jag suckade uppgivet. Och vips så städade hela familjen! Och vilken skillnad det är på att städa själv och en hel familj! Tyckte inte jag gjorde så mycket men på några kvartar gick vi från kaos till undanplockat, dammat och halva huset svabbat. Nu gäller det bara att hålla det så här - en kvart om dagen.
    Vad härligt att du fick igång hela familjen! Jag hoppas det kommer gå bra att hålla efter nu.
Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!